Ο Ελπιδοφόρος μας δίδει βάσιμες… ελπίδες!

Του Κώστα Τριγώνη

Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για μας, η εγκύκλιος που εξέδωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος (μπορείτε να τη διαβάσετε στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”), με αφορμή την 45η θλιβερή και οδυνηρή επέτειο του Αττίλα στην Κύπρο.

Μας θυμίζει τα χρόνια του αξέχαστου, μεγάλου πατριώτη προκατόχου του κυρού Ιακώβου. Που, όσο ζούσε, οι ψευτοπροοδευτικοί και ψευτοκουλτουριάρηδες, εδώ και στις ΗΠΑ, “Σιάκωβο” τον ανέβαζαν, και “Σιάκωβο” τον κατέβαζαν, και έπρεπε να… πεθάνει, για να αναγνωρίσουν την αξία του και το μέγεθος της προσωπικότητας και της εθνικής προσφοράς του.

Οι μέχρι χθες διάδοχοι του Ιακώβου, αποδείχθηκαν δυστυχώς πολύ “μικροί” και αδύναμοι για να συνεχίσουν το έργο του. Με συνέπεια, οι μεν Ελληνοαμερικανοί να χάσουν τον εθνεγέρτη τους και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής να κατεβεί πολλά σκαλιά προς τα κάτω, η δε μητέρα Ελλάδα να χάσει ένα ακρογωνιαίο στήριγμα που είχε στην καρδιά της λήψης των αποφάσεων της Υπερδύναμης που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σήμερα, με χαρά και ικανοποίηση βλέπουμε το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, να καταβάλει ήδη μια σημαντική προσπάθεια επαναπροσέγγισης των πραγμάτων, με στόχο να επαναφέρει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής στο ύψος που την είχε ανεβάσει ο Ιάκωβος.

Η επανάκτηση του κύρους της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια των προσπαθειών που βλέπουμε ήδη να καταβάλλονται.

Ευχόμαστε όμως ολόψυχα, για το καλό της Ελλάδος και για το καλό της ελληνικής Ομογένειας, να ευοδωθούν. Και να αποδώσουν γρήγορα τους προσδοκόμενους καρπούς. Ας είναι καλά ο κ. Ελπιδοφόρος, που όπως λέει και το όνομά του, μας δίδει ελπίδες πως έρχονται καλύτερες μέρες.

Με την ευκαιρία, ας συμπληρώσουμε τις αισιόδοξες αυτές σκέψεις μας, με την υπενθύμιση ότι, πρόσφατα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε και σε άλλες ελπιδοφόρες αλλαγές Προκαθημένων, στη Νέα Ζηλανδία αρχικά και στην Αυστραλία στη συνέχεια, τις Ορθόδοξες Εκκλησίες των οποίων ανέθεσε σε πολύ ικανούς Αρχιερείς: Αρχικά, τον κ. Μύρωνα ως Μητροπολίτη Ν. Ζηλανδίας και ακολούθως τον κ. Μακάριο ως νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας.

Αυτό το “νέο αίμα”, σίγουρα θα δυναμώσει το Σώμα της Ορθοδοξίας, στις μακρινές ηπείρους όπου ζουν και ευημερούν εκατομμύρια Έλληνες Ομογενείς.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ