Ο Αγιος Ελευθέριος της Θερίσου και ο παπα Ξενοφών Κλινάκης

Του Κώστα Τριγώνη

Του Αγίου Ελευθερίου σήμερα και πανηγυρίζει ο περικαλλής ναός του Αγίου Ελευθερίου  που βρίσκεται στην περιοχή της Θερίσου και είναι ένας από τους ωραιότερους και επιβλητικότερους ναούς της πόλης του Ηρακλείου.

Η περιοχή της Θερίσου, τα παλιά χρόνια, δεν είχε κάποια σημαντική εκκλησία για να στεγάσει τις ανάγκες μιας ενορίας που πληθυσμιακά αυξανόταν διαρκώς. Την ανάγκη αυτή ανέλαβε να καλύψει ο αείμνηστος παπα – Ξενοφών Κλινάκης, ένας γνωστός ιερέας της εποχής, του οποίου μάλιστα το ένα χέρι ήταν ακρωτηριασμένο. Επρόκειτο όμως για πείσμονα άνθρωπο, ο οποίος, αν και με ένα χέρι, έγινε παπάς και έκανε κανονικότατα τη θεία Λειτουργία. Περιέπεσε όμως σε κάποια γνωστά στους παλαιότερους αμαρτήματα, για τα οποία η Αρχιεπισκοπή τον αποσχημάτισε. Από τότε και μέχρι το θάνατό του, ο παπα Ξενοφών Κλινάκης, ασχολείτο με την αγιογραφία, στην οποία επίσης διακρινόταν, χωρίς πάντως να βγάλει ποτέ από πάνω του το ράσο.

Πριν συμβούν όλα αυτά, ο παπα Ξενοφών ήταν εφημέριος στη Θέρισο. Άνθρωπος πανέξυπνος και πολύ δραστήριος, αποφάσισε να βάλει μπροστά ένα μεγάλο έργο: Την δημιουργία ενός περικαλούς ναού, αντάξιου της περιοχής, που να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής.

Συνεπικουρούμενος από το Εκκλησιαστικό του Συμβούλιο, ο παπα Ξενοφών φρόντισε για την εκπόνηση των αναγκαίων αρχιτεκτονικών σχεδίων ενός πρωτότυπου και πανέμορφου ναού. Όταν ετοίμασε τα σχέδια, άρχισε έναν άλλο, ακόμη πιο δύσκολο αγώνα, να εξασφαλίσει το οικόπεδο για την ανέγερση της εκκλησίας. Κι αυτό το πέτυχε, με χίλια βάσανα, επειδή όλη η περιοχή ήταν άναρχα δομημένη. Εξασφάλισε δωρεές μικρών οικοπέδων που συνένωσε, άλλα αγοράστηκαν, και τέλος πάντων πέτυχε να αποκτήσει η ενορία το οικόπεδο που χρειαζόταν. Γι΄ αυτό και ο ναός βρίσκεται σήμερα μέσα σε οικοδομές, και δεν έχει εύκολη πρόσβαση. Αν πέτυχε να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη, αυτό οφειλόταν στο πείσμα και την επιμονή του παπα Ξενοφώντα.

Ο άνθρωπος αυτός, που έβλεπε μακριά, είχε τη συγκρότηση και την ικανότητα που του επέτρεψαν να προβλέψει, παράλληλα με την ανέγερση του ναού, και τη δημιουργία στο υπόγειο του επιβλητικού κτιρίου, αιθουσών για πνευματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Έτσι, βλέπουμε σήμερα την ενορία του Αγίου Ελευθερίου Θερίσου, να διαθέτει άνετους χώρους συναθροίσεων, αίθουσες όπου γίνονται πνευματικές εκδηλώσεις, ακόμη και αίθουσες για φιλοξενία των ανθρώπων που μετά τα μνημόσυνα απολαμβάνουν εκεί τον καφέ τους.

Δυστυχώς, οι αδυναμίες του εκρηκτικού χαρακτήρα του, αδίκησαν τον εαυτό του και οδήγησαν τελικά τον παπα Ξενοφώντα Κλινάκη εκτός Εκκλησίας, προς μεγάλη απογοήτευση και στενοχώρια, τόσο του ίδιου, όσο και πολλών ενοριτών του.

Ο παπα Ξενοφών έφυγε, έμεινε όμως το έργο του, η δημιουργία του περικαλλούς ναού του Αγίου Ελευθερίου, που κοσμεί σήμερα και θα κοσμεί για πάντα την περιοχή της Θερίσου.

Με την πάροδο των χρόνων, όλο και λιγοστεύουν εκείνοι που γνωρίζουν με ποιά βάσανα και με ποιές υπεράνθρωπες προσπάθειες, κτίστηκε αυτή η εκκλησία. Επειδή εγώ προσωπικά έτυχε να παρακολουθήσω αυτά τα γεγονότα, από την αρχή ως το τέλος, αισθάνθηκα σήμερα, που ο ναός του Αγίου Ελευθερίου πανηγυρίζει, την ανάγκη να γράψω ορισμένα πράγματα, για να τα θυμηθούν όσοι τα έζησαν, για να τα μάθουν οι νεότεροι, αλλά και για να πούμε όλοι όσοι τα διαβάζετε: Ο Θεός ας συγχωρέσει τον παπα Ξενοφώντα Κλινάκη, για όσα, καλά και κακά, έπραξε σε τούτο το μάταιο κόσμο…

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content