Να δοθεί άμεση λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Του Νίκου Αντωνακάκη

Ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα στον τόπο μας είναι η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί από τα αδιάκοπα πήγαινε-έλα στις δικαστικές αίθουσες. Από τις αργοπορημένες αποφάσεις δικαστηρίων που αντί να επιλύουν το πρόβλημα λόγω της καθυστερημένης έκδοσης απόφασης το μεγενθύνουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ο Άρειος Πάγος, ήρθε να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά. Σε χρόνο ρεκόρ η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε την ανακουφιστική για τα funds απόφαση που τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών που έχουν την ατυχία το δάνειό τους να έχει αγοραστεί από αυτά. Με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα να κινδυνεύουν 700.000 δανειολήπτες που μπορεί να χάσουν την περιουσία τους, ακόμη και την πρώτη τους κατοικία.

Αυτή την ώρα περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα. Του ανθρώπου που είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη το αμίμητο: «Ε’ ήταν πολλοί 25.000 πλειστηριασμοί που έγιναν την περίοδο 2017-2019;»

Η ελληνική κοινωνία ασφαλώς δεν ξεχνά ότι επί δικής του διακυβέρνησης νομοθετήθηκαν τόσο η δυνατότητα των τραπεζών να εκχωρούν δάνεια στα funds, όσο και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ενώ η προστασία της πρώτης κατοικίας ξεκίνησε με το Νόμο Καραμανλή 3714/2008 – ΦΕΚ 231/7-11-2008 και τερματίστηκε με τη λήξη του «νόμου Κατσέλη» το Φεβρουάριο  του 2019.

Αυτή η ώρα, όμως, δεν προσφέρεται για απόδοση ευθυνών. Αλλά για αντιμετώπιση ενός σημαντικού κοινωνικού ζητήματος. Πράγματι πίσω από την προστασία της πρώτης κατοικίας κρύφτηκαν και πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πολλοί μπαταχτσήδες. Δεν μιλάμε για αυτούς. Η Πολιτεία σήμερα οφείλει να δώσει λύση, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, των πραγματικά κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας. Όλων αυτών που βρέθηκαν, μετά από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση, σε πραγματική δυσκολία. Είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους, είτε γιατί τους μειώθηκε ο μισθός.

Αυτή είναι η ώρα της απόφασης. Με κοινωνική δικαιοσύνη. Με κοινωνική ευαισθησία. Που θα συμπεριλάβει όλους τους ευάλωτους. Μίας απόφασης που θα δικαιώσει γιατί αυτή η μεγάλη Παράταξη είναι μία μεγάλη λαϊκή παράταξη που έχει στο DNA της την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content