Μια σκέψη και μια απόφαση που πρέπει να επαινεθεί

Του Νίκου Φλεμετάκη 

Περπατώ αρκετά χρόνια στη Λεωφόρο bay bass ,δηλαδή στο δρόμο του Βόρειου Λιμενοβραχίονα της πόλης μας ,όπως και χιλιάδες συμπολίτες μας ,είτε τις πρώτες πρωινές ώρες ,είτε τις απογευματινές ,εσπερινές ,είτε βραδινές . 

Δεν έχει και τόση σημασία ο χρόνος, που επιθυμεί ο καθένας μας  το περπάτημα στο συγκεκριμένο δρόμο, στο δρόμο της φιλικής συνάντησης ,της υγείας ,της ψυχικής ηρεμίας και χαλάρωσης .

Σημασία έχει ότι παρέχει στον περιπατητή μια ευχαρίστηση, μια διασκέδαση, μια αναψυχή , μια ξεκούραση του νου και του σώματος , μια βόλτα σκέψης, άσματος, γέλιου, παρέας , μια γύρα με, ή δίχως, σκοπό ,ένα σεργιάνι ,μια χαλαρή περιδιάβαση ,σ ένα τόπο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά . 

Κι εκείνα τα ιδιαίτερα της χαλαρής βόλτας είναι: Το απέραντο γαλάζιο ,η θέαση του παλιού λιμανιού της πόλης , η μακρινή θέα της πόλης μας , τα ελλιμενισμένα σκάφη, η φωτισμένη πόλη και στον γαλάζιο ορίζοντα μια φυσική ζωγραφιά ενός ΘΕΟΥ ,που σε σημαδεύει, ΤΟΥ ΔΙΑ των Αρχανών, απέεεεεραντα να κείτεται στο αγιασμένο εκείνο αρχαίο χώμα, σαν να θέλει να πει σε όλους τους διαβάτες , που τον κοιτάζουν από τα μεσιακά της διαδρομής ,εκεί δηλαδή όπου παλιά υψωνόταν ο φάρος του λιμανιού μας : «Στάσου ,Άνθρωπέ μου, για λίγο με σεβασμό στο χώρο και καμάρωσε με το βλέμμα σου τα έργα των χειρών σου».

Και τότε σταματάς σε ένα ιδιάζοντα ,παλιό, γνώριμο χώρο με έναν υπέροχο πρόσφατο καλλωπισμό, φωτισμό, με καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες με πολύ μεράκι φτιάχτηκαν και φτιάχνονται από καλλιτέχνες της πόλης μας . 

Οι καλλιτεχνικές αυτές  δημιουργίες δεν είναι μόνον προς τέρψη των οφθαλμών ,αλλά η κάθε κατασκευή εμπεριέχει και στέλνει υπέροχα μηνύματα : Αγάπης, Ειρήνης, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Μετανάστευσης, Παράδοσης και Πολιτισμού.

Μια υλοποίηση σκέψης ,αλλά και μια απόφαση πραγμάτωσης καλλωπισμού του χώρου του Βόρειου Λιμενοβραχίονα της πόλης μας , που αξίζουν πραγματικά να επαινεθούν όχι μόνον από όλους τους συμπολίτες μας ,αλλά και τους πάμπολλους καθημερινούς επισκέπτες. 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο, στην Αντιπρόεδρο, στο Δ.Σ. και σε όλο το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου, για τα µέχρι σήμερα επιτεύγματά τους.
Στον καλλιτεχνικό αυτό χώρο δημιουργήθηκε και δημιουργείται ένα υπέροχο κόσμημα για την πόλη του Μεγάλοι Κάστρου ,που αξίζει να το επισκεφτούν οι συμπολίτες μας . .

Ευελπιστούμε ότι η πολιτιστική και πολιτισμική δραστηριότητα ,που χαρακτηρίζουν όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, θα μας παρουσιάσουν μελλοντικά αρκετές καλλιτεχνικές δημιουργίες ,καθ όλο  το μήκος της Λεωφόρου bay bass.

Με τον τρόπο αυτό  χαρίσουν στους κατοίκους αυτής της ευλογημένης πόλης το δικό τους μονοπάτι  για περπάτημα το οποίο μαζί  με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες προσφέρει πνευματική , ψυχική και σωματική  υγεία . 

Περπατώντας παρατηρείς με προσοχή τα πάντα . Είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις  ή να κλείσεις την ημέρα σου, γιατί αποκτάς ενέργεια και καταπολεμάς  αποτελεσματικά το άγχος και το στρες. 

Ακόμη ένας ευχάριστος περίπατος  ξυπνά τις αισθήσεις σου ,γιατί παρατηρείς  το τοπίο γύρω σου ,που  υπάρχουν τόσα πολλά ,τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψεις όπως: Η μυρωδιά  της θαλάσσιας αύρας , η αναπνοή του καθαρού αέρα,  η ζεστασιά του ήλιου της ημέρας ,η απόλαυση της πανσεληνοφεγγαρόλουστης βραδιάς, ο φλοίσβος ,ο ελαφρύς  ήχος από μικρά κύματα που χτυπούν στην ακτή, το στολισμένο καλλιτεχνικά τοπίο , που με όλα τα χρώματα της κάθε ζωγραφιάς , ευφραίνεται η αίσθηση της όρασης και της ψυχής  και έτσι   νιώθεις αναζωογονημένος  και πιο ζωντανός. 

Με όλα τα παραπάνω ,που τόσο πολύ τα έχουμε  ανάγκη όλοι μας  ,σε μια τόσο πιεσμένη ,από κάθε άποψη  ,σημερινή επιβίωση,  ή όλη αυτή προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου ,που ευελπιστούμε να συνεχιστεί  ,προσφέρει και θα προσφέρει στην όλη κοινωνία της πόλης μας ,ψυχαγωγία,  πολιτισμό , παραδείγματα προς  μίμηση, και υγεία στο σώμα ,στο μυαλό  και στην καρδιά όλων μας . 

                                                                                                     Σεπτέμβριος 2019

. 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ