Μια διδακτική ιστορία για τη φιλία

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Η ιστορία μας αναφέρεται σε δύο ανθρώπους οι οποίοι είχαν διαφορετική αντίληψη για πολλά πράγματα , αλλά κάποιες κοινές τους προς την πολιτική ζωή , τους έφεραν κοντά παραβλέποντας τις διαφορές τους.

Ήταν ήδη πριν το 2015  που ο ένας φίλος ο Αλέξης κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ως Γερμανοτσολιάδες , Μερκελιστες και δωσίλογους , την ίδια στιγμή που ο άλλος φίλος ο Πάνος , χρησιμοποιούσε την ίδια φρασεολογία για ξενοκινητους και με τη φράση που έμεινε στην ιστορία στα τέσσερα..
Συγχρόνως η ταυτόχρονη καταγγελία των Ευρωπαίων ως τοκογλύφων μαζί με ταξίδια σε τριτοκοσμικές χώρες για σύναψη συμμαχιών και τη συμμαχία του Νότου , ήταν ο κοινός τους τόπος.
Αυτά βέβαια ήταν μερικά από τα φανερά τους κοινά σημεία γιατί υπήρχαν και κρυφά όπως η βουλιμία για άσκηση εξουσίας , η κοροϊδία του εκλογικού σώματος , οι φιλοδοξίες , η έλλειψη γνώσεως και η άγνοια κινδύνου για τις δήθεν συγκρούσεις τους.
Ο Αλέξης ήδη από το παρελθόν είχε επαφές μέσω συνεργατών του με τη Βενεζουέλα , αγαπούσε την Κούβα και τον Φιντέλ , θαύμαζε τον Τσε , ήθελε αριστερή συμμαχία του Νότου, πίστευε στην ελεύθερη διακίνηση μεταναστών αφού οι χώρες και οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα.
Ο άλλος φίλος ο Πάνος μιλούσε για την αγάπη για την πατρίδα , δεν ήθελε την ξένη επιστασία , κρατούσε τις παραδόσεις , είχε καλή σχέση με την εκκλησία , είχε κόκκινες γραμμές για τα οικονομικά και τα εθνικά θέματα , μιλούσε για πατριωτισμό.
Αφού έγιναν εκλογές αυτοί οι δύο φίλοι αποφάσισαν να βρεθούν μαζί στην κυβέρνηση , αφού ένας μόνος του δεν μπορούσε.
Στην πράξη θα δοκιμαζόταν  η φιλία και πόσο είχε στέρεες βάσεις, αφού καλούνταν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για την πατρίδα τους, αλλά να πράξουν και εντελώς αντίθετα πράγματα από αυτά που είχαν υποσχεθεί , ενώ κάποια ήταν φανερά αντίθετα στα πιστεύω τους.
Εκεί ο Πάνος στάθηκε βράχος στο φίλο του Αλέξη στηρίζοντας τον σε κάθε δυσκολία.
Όταν υπήρχαν οικονομικά μέτρα που η αντιπολίτευση καθολικά ήταν αρνητική, ο Πάνος και το κόμμα του στήριζαν τα μέτρα , αδιαφορώντας ότι ήταν αντίθετα από το πρόγραμμα του και τις υποσχέσεις του.
Δεν δυσκολεύτηκε να ψηφίσει πολλαπλές μειώσεις συντάξεων  , αύξηση εισφορών στους επαγγελματίες, αύξηση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, υποθήκευση κρατικής περιουσίας στο Υπερταμειο για 99 χρόνια , υπερπλεονασματα έως το 2060, μαζί με άλλα πολλά μέτρα που έφερε προς ψήφιση ο συνέταιρος του.
Όταν υπήρχαν άλλα ζητήματα όπως ο χωρισμός κράτους με την εκκλησία και μισθοδοσία των κληρικών , αλλαγή φύλου στα 15 , υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια  , σύμφωνο συμβίωσης που ήταν εναντίον στην ιδεολογία του , έκανε τη ζωή εύκολη  στον φίλο του με την αποχή του κόμματος του , για να περάσουν με ψήφους από τα άλλα κόμματα , με απλή πλειοψηφία.
Οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές πήγαιναν περίπατο ξεθώριασαν με τον καιρό , ενώ η χρησιμοποίηση του Πάνου ως εμπροσθοφυλακή για να υβρίζει και να συκοφαντεί τους αντιπάλους του Αλέξη , του έδινε το δικαίωμα σε ένα μικρό κομμάτι νομής της εξουσίας.
Πολλές φορές οι φίλοι  του Αλέξη δεν ήθελαν στην παρέα τον Πάνο , γιατί τους χαλούσε το Αριστερό προφίλ , τον ήθελαν μόνο να ψηφίζει τους αντιλαικους νόμους τους.
Όμως ο Αλέξης, όχι από αγάπη προς τον Πάνο, αλλά επειδή είχε άλλα σχέδια  , τον στήριζε ακόμα και σε στιγμές που ήταν εμφανώς οφσάιντ , με σκοπό την κοινή μακροημέρευση στην εξουσία.
Ήρθε όμως ένα εθνικό θέμα, η συμφωνία των Πρεσπών να χαλάσει λίγο το κλίμα μεταξύ των φίλων.
Ο Πάνος θεώρησε ότι ήταν ευκαιρία  να δείξει στον απογοητευμένο και προδομένο ψηφοφόρο , ότι μπορεί η στάση του στα οικονομικά που κρατούσε  να ήταν χαλαρή με χωρίς αντιρρήσεις , αλλά στο Μακεδονικό θα τηρούσε σκληρή στάση απέναντι στις βουλές της ίδιας του της κυβέρνησης.
Η ευκαιρία του δόθηκε να εξιλεωθεί έστω και λίγο , όταν κατά την πρόταση μομφής  από τη ΝΔ δεν ψήφισε υπέρ , γιατί ήθελε να παραμείνει λίγο ακόμα στην εξουσία, χάνοντας το τάιμινγκ.
Ο καιρός πέρασε , ενώ ο Πάνος είχε παραιτηθεί πάμπολλες φορές στα λόγια , που δεν υπήρχαν πλέον άλλα περιθώρια , έτσι έπρεπε να δείξει έστω και τελευταία στιγμή ότι έχει πατριωτικά αισθήματα μήπως και διασωθεί στις εκλογές , εκφράζοντας την αντίθεση του για την συμφωνία , όταν όμως αυτή έλθει στην Ελληνική Βουλή.
Τότε λοιπόν ο φίλος του ο Αλέξης του πήρε όλα τα παιχνίδια , συγγνώμη βουλευτές , υπουργούς , αφήνοντας τον Πάνο χωρίς βουλευτές , χωρίς στελέχη  χωρίς οπαδούς και χωρίς κόμμα.
Νευρίασε και τσαντίστηκε πολύ με τον φίλο του Αλέξη , που του είχε σταθεί τόσο πολύ , τον είχε βοηθήσει να περάσει τόσα αντιλαϊκά μέτρα , σκληρή λιτότητα και σύμπραξη με τους
 Γερμανούς που κατηγορούσε.
Ξέχασε όμως ο Πάνος  που αγαπούσε τον Καραμανλή, ότι οι άνθρωποι και οι φίλοι που συνεργάστηκε , δεν έκρυβαν την ιδεολογία τους και τα πιστεύω τους, ούτε έκρυβαν την απέχθεια τους σε κάθε τι εθνικο , δεν πίστευαν σε πατρίδα ,στη θρησκεία , ενώ ανέκαθεν είχαν διεθνιστικές αντιλήψεις.
Ξέχασε επισης ότι ο συνέταιρος του Αλέξης όταν χρειάστηκε να παραμείνει στην εξουσία και με σκοπό να μη χάσει την καρέκλα  , πρόδωσε , ξεπούλησε και άδειασε σε μια βραδιά φιλίες και ιδεολογικούς συντρόφους , βλέπε Λαφαζάνη , Ζωή , Στρατουλη , Γιάνη Βαρουφάκη επειδή ήταν επιθυμίες των Ευρωπαίων , δεν θα του ήταν καθόλου δύσκολο να αδειάσει  και να  τον πετάξει σαν στημένη λεμονόκουπα.
Όχι μόνο τον άδειασε, αλλά τον πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων και τον εκμηδένισε αφού  του απαλλοτρίωσε κατά την Αριστερή λογική, το κόμμα και τα στελέχη.
Ξέχασε επίσης ο Πάνος τη ρήση του Ευαγγ. Αβέρωφ ότι όταν το αρνί φεύγει από το μαντρί το τρώνε οι λύκοι , πόσο μάλλον αυτό το αρνί που έχει πολλές αμαρτίες στην πλάτη του.
Μόνο που οι λύκοι στην περίπτωση τούτη, θα βρουν μόνο αυτόν για να τον κατασπαράξουν γιατί έχει μείνει μόνος από στελέχη και οπαδούς και κανένας δεν θα νοιαστεί για το τι θα απογίνει.
Τέλος όμως ξέχασε το πιο σημαντικό  που θα τον βαραίνει συνεχώς, ότι διέπραξε προδοσία προς την παράταξη που τον ανέδειξε , αλλά και προς τη χώρα του.
Στην παράταξη γιατί έκανε σύμπραξη και έδωσε δύναμη στον ιδεολογικό εχθρό, ξεχνώντας και αψηφώντας τις διαφορές.
Στην πατρίδα γιατί όταν του δόθηκαν οι ευκαιρίες να κάνει αυτά που έλεγε στη διαφήμιση με το τρενάκι , να προσέχει δηλαδή τον Αλέξη , αυτός γύριζε την ματιά του προς την άλλη πλευρά αφήνοντας του ελεύθερο το πεδίο να αλωνίζει.
Το ζήτημα δεν είναι αν χαλάσει και πως θα χαλάσει αυτή η ασταθής φιλία, αλλά αυτά τα κόλπα και οι μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο συνεταίρων ,  το αναφέρω και από θεσμικής πλευράς για την υπουργική θέση που κατέχει ως υπουργος άμυνας να μην περιλαμβάνουν την τύχη της πατρίδας , ούτε να παίζονται μικροκομματικα παιχνίδια εις βάρος της.
Γιατί τότε αυτός ο ήσυχος λαός που με καρτερία έχει υποστεί τα πάνδεινα, σίγουρα δεν θα συγχωρέσει κανένα από αυτούς που έκαναν ζημιά στη χώρα και θα τον τιμωρήσει ανάλογα με τη ζημιά που προξένησε.
ΥΓ 1
Μάθημα σε αυτούς που συνάπτουν παροδικές φιλίες με αντίθετους ιδεολογικά φίλους , γιατί έρχεται η στιγμή που οι ιδεολογικές διαφορές έρχονται στην επιφάνεια και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες και σκληρές.
ΥΓ  2
Ας ελπίσουμε αυτή η φιλία να μην χαλάσει όπως με τα αντρόγυνα , τα οποία πάνω στο θυμό τους κάνουν μεγαλύτερα προβλήματα και ζημιές που στο τέλος την πληρώνουν τα παιδιά , δηλαδή στην περίπτωση μας η χώρα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ