Μεταβίβαση Μοναστηριού Βούλγαρη, στο Μοναστήρι Ασωμάτων, έτος 1786

Tου Σταύρου Φωτάκη(*)

    Έχω αναφερθεί πολλές φορές με λεπτομερή στοιχεία, για τον Ιερεμία Λύμα, που είχε την καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου, ο οποίος υπήρξε και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων, για είκοσι (20) χρόνια (1779-1799). 

   Σε τούτο το γραφτό μου θα περιοριστώ, αποκλειστικά και μόνο, σε ένα γεγονός που σχετίζεται με την μεταβίβαση του Μοναστηριού Βούλγαρη και της περιουσίας του, στη δικαιοδοσία του Μοναστηριού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Αμαρίου, που έγινε το έτος 1786. 

   Σύμφωνα με το περιεχόμενο δύο εγγράφων, περί το έτος 1786, ο τότε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Ιερεμίας Λίμας πλήρωσε κάποιο χρέος, του τότε Επισκόπου Λάμπης Πάμφιλου και έτσι το Μοναστήρι του Βούλγαρη περιήλθε στην δικαιοδοσία της Μονής Ασωμάτων. Το γεγονός αυτό προκύπτει, από δύο έγγραφα του τότε Μητροπολίτη Κρήτης Χρύσανθου, με χρονολογία 1848 , καθώς και ένα αντίγραφο «Μαρτυρικού», της ίδιας εποχής, κατοίκων της επαρχίας Αμαρίου, αποσπάσματα του οποίου επισυνάπτονται παρακάτω.  

   Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι, μεταξύ των κατοίκων της επαρχίας Αμαρίου, που αναφέρονται στο «Μαρτυρικό» και επιβεβαιώνουνε τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Μοναστηριού Βούλγαρη στη Μονή Ασωμάτων συμπεριλαμβάνεται και ένας ανιψιός του Ηγουμένου Ιερεμία ο Αναγνώστις Λύμας, από το χωριό Άγιος Ιωάννης Χλιαρός Αμαρίου.

   Τα παραπάνω έγγραφα εντόπισα στις έρευνές μου και περιλαμβάνεται στα εκδοθέντα βιβλία μου : 1.Το χωριό μου Άγιος Ιωάννης …. και 2.Στη βορεινάδα μιας κορφής ….. , θεώρησα όμως σκόπιμο να τα γνωστοποιήσω και ξεχωριστά.

 

   Νοέμβριος του 2021  

Σταύρος Φωτάκης

Πηγές :

1.Εμμ. Γ. Γενεράλις, Επετηρίς, Εταιρίας Κρητικών Σπουδών, Τόμος Δ΄: Η Ιερά Μονή Ασωμάτων της Επαρχίας Αμαρίου Κρήτης, Αθήνα 1941, σ. 70

2.Σταύρος Ε. Φωτάκης. Το χωριό μου Άγιος Ιωάννης …..Ρέθυμνο 2006, σελ. 66-67

3.Σταύρος Ε. Φωτάκης. Στη βορεινάδα μιας κορφής ….. Ρέθυμνο 2015, σελ. 109-110

 

 

(*) Ο Σταύρος Φωτάκης είναι Στρατηγός ε.α, Συγγραφέας, Στιχουργός

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content