Μέχρι πότε ο κ. Ειρηναίος θα μπορεί να ανταποκρίνεται στα βαριά του καθήκοντα;

Του Κώστα Τριγώνη

Ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος είναι από τους δημοφιλέστερους (ίσως ο δημοφιλέστερος) των Αρχιερέων της Κρήτης. Τυγχάνει απεριορίστου σεβασμού, τόσο από τον κλήρο, όσο και από το λαό της μεγαλονήσου.

Όμως, ο χρόνος περνά για όλους με την ίδια ταχύτητα. Και αφήνει πίσω του σαφέστατα τα ίχνη του.

Ο σεβασμιώτατος, ζωή νά ‘ χει, είναι σήμερα 86 ετών. Και τα χρόνια που τον βαραίνουν, έχουν αρχίσει να φαίνονται. Και στις κινήσεις του και στο λόγο του…

Η Εκκλησία της Κρήτης, καλώς ή κακώς, έχει καθιερώσει τον θεσμό του Βοηθού Επισκόπου, που μόνο μια φορά και για μια συγκεκριμένη περίπτωση είδαμε να επιστρατεύεται.

Σήμερα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ενδέχεται να διευκόλυνε την κατάσταση ένας Βοηθός Επίσκοπος στο πλευρό του Γέροντος Αρχιεπισκόπου.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένοι Συνοδικοί αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για ευνόητους λόγους.

Όμως, η Εκκλησία της Κρήτης και ειδικά η Αρχιεπισκοπή, διαδραματίζουν ρόλο σημαντικό και πολύπλευρο. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και δυσβάστακτες.

Προς το παρόν, ο κ. Ειρηναίος ανταποκρίνεται σε αυτές, κάτι για το οποίο, όπως φαίνεται άλλωστε, ο ίδιος καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες.

Όμως, ο χρόνος δεν σταματά, τρέχει διαρκώς. Και όσο προχωρεί ο καιρός, στη δύσκολη εποχή μας, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται. Για την αντιμετώπισή τους, απαιτείται η κινητοποίηση όλο και περισσότερων δυνάμεων. Και εδώ ακριβώς εστιάζεται το πρόβλημα. «Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ αδύναμος»…

Για να μην παρεξηγηθούμε: Κανείς δεν θέτει ευθέως σήμερα θέμα αλλαγής Αρχιεπισκόπου. Φανερά τουλάχιστον, και με αρκετή δόση υποκρισίας σε κάποιες περιπτώσεις, όλοι συμπαρίστανται στον κ. Ειρηναίο, με σεβασμό και αγάπη. Ταυτόχρονα όμως, όλους τους απασχολεί το αύριο. Και δικαιολογημένα τους προβληματίζει, αφού και στο παρελθόν η Εκκλησία Κρήτης έζησε κάποιες περίεργες καταστάσεις με προκατόχους του σημερινού Αρχιεπισκόπου, που κανείς δεν επιθυμεί να επαναληφθούν.

Ο Θεός φωτίζει τους ανθρώπους. Ελπίζουμε πως με τη θεία φώτιση, θα αναζητηθεί και θα εξασφαλισθεί η καλύτερη λύση και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εννοούμε λύση που και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο θα διευκολύνει, αλλά και την Εκκλησία της Κρήτης θα ευνοεί.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ