Με σημαία τους Financial Times!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τους Financial Times ως… ευαγγέλιο. Χρόνια τώρα λένε Financial Times και γεμίζει το στόμα τους! Χθες μάλιστα, από την Φλώρινα, ο κ. Τσίπρας… ανέλυσε το σχετικό με την διάταξη για τις τράπεζες ρεπορτάζ της εφημερίδας σχεδόν… λέξη προς λέξη! Και αποκάλεσε το δημοσίευμα «συγκλονιστικό»! Φθάνοντας στο σημείο να πει περίπου ότι… ενημερώνεται μόνο από τους FT!

Αν και ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι ο Τύπος μπορεί να γράφει ελεύθερα ό,τι θέλει – και κρίνεται για το αν έγραψε όλη την αλήθεια ή τη μισή και για τον αν φρόντισε να δημοσιεύσει και την άλλη άποψη – εδώ πλέον μιλάμε για φαρσοκωμωδία!

Είπε ο κ. Τσίπρας: «Να μην φθάσουμε στις εποχές όπου για να ενημερωθούμε ανοίγαμε την συχνότητα της DW και τους ξένους σταθμούς ή όπως και τώρα που περιμένουμε να γράψει ένα άρθρο η FT ή να δείξει κάποιο ντοκιμαντέρ η δημόσια Ελβετική τηλεόραση».

Θέλει δηλαδή να μας πει ότι για να μάθει ο λαός τι συμβαίνει στην Ελλάδα πρέπει να διαβάζει τους FT! Και συνέκρινε την σημερινή εποχή με την εποχή της χούντας που ακούγαμε την Ντόιτσε Βέλλε!

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη εφημερίδα υπήρξε πάντα πολύ γενναιόδωρη μαζί του.

Ακόμη και όταν η χώρα παρέπαιε και βρισκόταν στον αέρα στη διάρκεια του πρώτου καταστροφικού εξαμήνου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η συγκεκριμένη εφημερίδα πανηγύριζε γιατί ο Τσίπρας είχε βρει λεφτά για να πληρώσει τις συντάξεις του Απριλίου 2015 και επειδή ο Τσίπρας… διέλυε τους μύθους των δανειστών, ενώ φιλοτεχνούσε τα πορτρέτα του Λαφαζάνη, του Βούτση και του Μπαλτά, παρουσιάζοντάς τους ως… «ιδεολόγους οι οποίοι προσπαθούν να στρέψουν το τιμόνι της Ελλάδας προς τα αριστερά». Και έβρισκε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούσαν έναν «ισορροπημένο συνδυασμό χρήσιμων, δονκιχωτικών και αντιπαραγωγικών μέτρων», καθώς ορισμένα από αυτά θα… έδιναν ώθηση στην ελληνική οικονομία!

Από την αρχή στο πλευρό του Τσίπρα

Άλλωστε, το πανηγύρι είχε αρχίσει πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2014, η εφημερίδα καλούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες αντί να ασχολούνται με την «κοινοβουλευτική αριθμητική» (σ.σ. όσον αφορά στην προεδρική εκλογή), να ασχοληθούν με το «αν η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο του εκσυγχρονισμού ή θα διατηρήσει τις παλιές δομές των πελατειακών σχέσεων της διαφθοράς και της ολιγαρχίας υπό τον προσωπείο της υπακοής στους ξένους ηγεμόνες». Έγραφε δηλαδή πως η κυβέρνηση Σαμαρά διατηρούσε αυτές τις δομές χρησιμοποιώντας ως προσωπείο την υπακοή στους ξένους «ηγεμόνες»!

Και στις 31 Δεκεμβρίου 2014, οι FT είχαν γράψει πως «το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διαλύει κάποιους από τους φόβους των επενδυτών», επικαλούμενο απόψεις αναλυτών που θεωρούσαν πως ο Αλέξης Τσίπρας «θα φανεί πιο ρεαλιστής από ό,τι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει». Πρόσθετε μάλιστα η εφημερίδα πως «πολλοί επενδυτές θεωρούν τις ελληνικές εκλογές ως πιθανή αγοραστική ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι «πιθανότατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο προβληματική από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί θετική συνολικά για την Ευρωζώνη, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας στην Ευρωζώνη»!

Οπότε, πανηγύρισε με τη σειρά του και ο Τσίπρας στην ομιλία του, στις 3 Ιανουαρίου 2015, στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβον Ντο: «Ακόμα και οι Financial Times ερμηνεύουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ως το μήνυμα για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη», είχε πει!

Και όταν, στις 12 Αυγούστου 2016, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας είχε κυκλοφορήσει με άρθρο που έφερε τον τίτλο «Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη», ο κ. Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter είχε αμέσως σχολιάσει: «Η καλύτερη απάντηση στην καταστροφολογία»!

Ήταν πια η αγαπημένη του εφημερίδα. Την είχε άλλωστε επικαλεστεί ήδη από τις 14 Μαρτίου 2013, κατά την ομιλία του στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE.

Συμβουλές κατά δανειστών

Αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν όλα τα λεφτά:

Στις 16 Φεβρουαρίου 2015, οι FT… συμβούλεψαν την Ελλάδα να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των Ευρωπαίων, γεγονός που οι (φρέσκοι τότε) κυβερνητικοί είχαν ερμηνεύσει ως… αλλαγή κλίματος!

Στις 28 Φεβρουαρίου 2015, η εφημερίδα αφιέρωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το κύριο άρθρο της, σημειώνοντας πως «το γράμμα που απεστάλη από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, ήταν μια λίστα ρεαλιστικών συναινέσεων, η γλώσσα του οποίου είχε το περιτύλιγμα μιας ιδεολογικής αντίδρασης. Συνολικά, ο τόνος του δείχνει λογικός και αντικατοπτρίζει μια καλοδεχούμενη υποχώρηση από τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά». Δηλαδή, «ησυχάστε, όλα καλά, ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα υπάρχει μόνο»!

Όταν, όμως, στις 13 Απριλίου 2015 η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κηρύξει πτώχευση και να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ (όπως και έγινε), οι κυβερνητικοί έσπευσαν αμέσως να αντιδράσουν επιτιθέμενοι στους FT.

«Για ακόμα μια φορά επανέρχονται σενάρια περί εκλογών. Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ότι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα», ανέφεραν «κύκλοι» του Μαξίμου.

Μοναδική ελπίδα…

Και ενώ οδεύαμε προς τον όλεθρο και το τρίτο μνημόνιο, στις 5 Ιουνίου 2015, οι FT είχαν φιλοξενήσει επιστολή υπέρ της Ελλάδας επιφανών οικονομολόγων (ανάμεσά τους Στίγκλιτς και Πικεττί), όπου ανέφεραν ότι… «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα για νομιμότητα στην Ελλάδα. Οι χειρισμοί έναντι της Ελλάδας θα στείλουν ένα μήνυμα προς όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Όπως το Σχέδιο Μάρσαλ, ας είναι ένα μήνυμα ελπίδας και όχι απόγνωσης». Άλλωστε, ο Στίγκλιτς είχε ξανά αρθρογραφήσει στην εφημερίδα δικαιολογώντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Ιανουάριο του 2015, οι FT είχαν γράψει πως ο Τσίπρας έχει… τον πραγματισμό του Λούλα!

Στις 29 Ιουνίου 2015, όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ετοιμάζονταν για το colpo grosso του δημοψηφίσματος και των συνεπειών του, τους FT χρησιμοποίησαν για να απαντήσουν στον Γιουνκέρ (που είχε πει πως η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες, καθώς στην πρότασή του δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων). Εκείνη την ημέρα, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι «αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και -του γνωστού για τις απόψεις του- Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times ο οποίος έγραψε “Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια”, ενώ σε ένα ακόμα tweet σημείωσε ότι “η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιούνκερ».

Ο Πήτερ Σπήγκελ άλλωστε είχε, στις 21 Μαΐου 2015, σπεύσει να επιβεβαιώσει τον Βαρουφάκη για τα γεγονότα στη Ρίγα της Λεττονίας (σ.σ. είχε αρνηθεί πως τον είχαν αποκαλέσει «τζογαδόρο» και «χασομέρη»), με τον πρώην υπουργό να επιβραβεύει την εφημερίδα – «χαίρομαι που βλέπω την αλήθεια να αναδύεται», έγραψε στο tweeter.

Και τον Αύγουστο του 2015, με την προκήρυξη των εκλογών, οι FT είχαν βρει και ένα… θετικό στοιχείο! Όπως ανέφεραν, «το θετικό στοιχείο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να συγκροτήσει μια νέα, πιο ισχυρή κυβέρνηση». Γεγονός που είχε αξιοποιήσει η «Αυγή».

Τσίπρας ο αρθρογράφος!

Στις 22 Ιουλίου 2016, από το βήμα της Βουλής, πάλι τους FT επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ αυτή την εφημερίδα επέλεγε για να γράφει τα άρθρα του και να παρουσιάζει τα… μεγαλεπήβολα σχέδιά του για την Ελλάδα (13 Ιουνίου 2012) και να καταγγέλλει τη διαφθορά του «παλιού συστήματος».

Αλλά και στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, και πάλι τους FT είχε επιλέξει ο κ. Τσίπρας για να στείλει το «μήνυμά» του υπέρ της ανάγκης «να σπάσει το πλαίσιο του μερκελισμού»!

«Ο δηλωμένος στόχος του είναι περισσότερο να αναμορφώσει την ΕΕ παρά να την διαλύσει και προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμά του αυτό στο εξωτερικό», έγραψε η εφημερίδα, αποκαλώντας τον «πρωθυπουργό εν αναμονή» και υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που τον διαφοροποιεί από τους πολλούς λαϊκιστές πολιτικούς που αναδύθηκαν στην Ευρώπη από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης,  είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι φιλοευρωπαϊστής και επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»!

Και τον Δεκέμβριο του 2014 είχε δημοσιευθεί και ρεπορτάζ για τον κ. Καμμένο, με την ακόλουθη δήλωσή του: «Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι παίρνει εντολές από την κα Μέρκελ και δεν ενεργεί ως κυβέρνηση κυρίαρχης χώρας. Η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία δεν μπορεί να κυβερνάται με email από το Βερολίνο».

Στις 21 Ιανουαρίου 2015, οι FT είχαν και πάλι φιλοξενήσει άρθρο του Αλ. Τσίπρα, όπου υποστήριζε πως «δεν συνιστά μονομερή ενέργεια η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Και στις 2 Φεβρουαρίου 2015 είχαμε συνέντευξη Βαρουφάκη, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου 2015 η εφημερίδα έγραψε πως η «λίστα Βαρουφάκη» περιλαμβάνει δεσμεύσεις «που ανέλαβαν αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις»!

Και στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, η εφημερίδα φιλοξένησε συνέντευξη Τσακαλώτου, στην οποία δήλωνε: «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά. Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά».

Και πάει λέγοντας:

Στις 17 Δεκεμβρίου 2015, τους FT είχε επιλέξει ο κ. Τσίπρας για να μιλήσει για το προσφυγικό.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στους FT, προκειμένου να ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Και στις 14 Απριλίου 2016, οι FT είχαν δημοσιεύσει άρθρο του κ. Τσίπρα, όπου εξηγούσε τις φοβερές και τρομερές πολιτικές και τα σχέδιά του.

Συνεχείς επιθέσεις στον Σαμαρά

Δεν ήταν το ίδιο αβρή η εφημερίδα με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στις 23 Ιουλίου 2013, οι FT έγραψαν πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει «κουτσαίνοντας» να ακολουθεί πιστά την γραμμή της Γερμανίας.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2013, η ίδια εφημερίδα προχώρησε σε παραινέσεις προς τον πρωθυπουργό Σαμαρά, υπό τον τίτλο «Να μην το παρακάνει ο Σαμαράς». Κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είχε ψηφιστεί από τη Βουλή χωρίς προηγούμενη έγκριση από την τρόικα, η εφημερίδα έγραψε πως «στήνεται σκηνικό έντασης με τους εκπροσώπους των δανειστών» και καλούσε τον Σαμαρά «να είναι προσεκτικός και να μην το παρακάνει, καθώς, αν και η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο, οι προοπτικές της είναι ακόμα εύθραυστες».

Και όταν η κυβέρνηση Σαμαρά βγήκε στις αγορές, η εφημερίδα, στις 2 Μαΐου 2014, αποκάλεσε το εγχείρημα «φούσκα», με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται, φυσικά, το δημοσίευμα.

Και η μουρμούρα συνεχίστηκε:

Τον Ιούλιο του 2014, με σειρά άρθρων της η εφημερίδα αν και αναγνώριζε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, συνέχιζε να μιλά για τα μεγάλα εμπόδια και για συνεχιζόμενες παρασιτικές συμπεριφορές όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ στις 29 Ιουλίου, ο Τόνι Μπάρμπερ, με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση, υπό τον τίτλο «Πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς στην Ελλάδα», διερωτάτο «για ποιο λόγο δαπανήθηκε τόσος χρόνος, τόση προσπάθεια και τόσα χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εάν δεν υπάρχει βελτίωση στην Ελλάδα».

Στις 23 Οκτωβρίου 2014, οι FT έγραφαν ότι «το σχέδιο της Ελλάδας για καθαρή έξοδο από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης αποδιοργανώθηκε. Η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει παγώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης να δανειστεί από τις αγορές περίπου 9 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν και να μετριάσει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που έχουν φέρει το 35% των Ελλήνων αντιμέτωπους με το φάσμα της φτώχειας. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είναι τώρα υποχρεωμένος να διαπραγματευτεί νέα πιστωτική γραμμή με την Ε.Ε ή, ακόμη χειρότερα, να αποδεχθεί 15 επιπλέον μήνες αυστηρής επιτήρησης από το Δ.Ν.Τ, ώστε να λάβει 12 δις ευρώ».

Την ίδια ώρα, στο ίδιο άρθρο, μόνο καλά λόγια είχαν για τον κ. Τσίπρα:

«Εν τω μεταξύ ο Α. Τσίπρας, ο 40χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, χτίζει γέφυρες με τους ηγέτες της Ε.Ε στις Βρυξέλλες και με την γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.     Εξακολουθεί να πιέζει τους πιστωτές της Ελλάδας να διαγράψουν τουλάχιστον μισό από το χρέος της χώρας. Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος ταραχοποιός που το 2012 υποσχόταν να σχίσει το “βάρβαρο μνημόνιο”, εφόσον ερχόταν στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί διακριτικά να διαβεβαιώσει τους δυνητικούς επενδυτές από το εξωτερικό ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα αποτελεί μία φιλική προς το επιχειρείν χώρα της ευρωζώνης. Απομένει να πειστούν εντελώς τα hedge funds, που ηγήθηκαν της πρόσφατης πανικόβλητης φυγής από τα ελληνικά ομόλογα».

Αλλά στις 9 Νοεμβρίου 2015, οι FT αποφάνθηκαν πως… όλα πλέον πήγαιναν καλά!

Η ίδια εφημερίδα που είχε λοιδορήσει την προσπάθεια εξόδου στις αγορές επί Σαμαρά, μιλούσε – ενώ είχαν επιβληθεί τα capital control και η οικονομία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο – για τις… προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές το… 2016!

Σε όλα αυτά προσθέστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν χάνει ευκαιρία να πανηγυρίζει για τα δημοσιεύματα των FT, δεν έχει διστάσει να επιτεθεί στην εφημερίδα όταν – σπανίως – κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα που δεν του αρέσουν.

Κοτζιάς: Γράφουν ψέματα!

Το είχε πράξει ο κ. Κοτζιάς τον Αύγουστο του 2017, όταν, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας για την υπόθεση Βασιλάκη, είχε μιλήσει για «ανυπόστατο δημοσίευμα της Financial Times υπογεγραμμένο από την Kerin Hope αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση» και για «ψευδή αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Και σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου των Εξωτερικών αναφερόταν πως «για μια ακόμα φορά, η Νέα Δημοκρατία κάνοντας επίδειξη νεοραγιαδισμού, υποκλίνεται στα μονόπλευρα, συκοφαντικά, και εκ του πονηρού δημοσιεύματα μερίδας του ξένου Τύπου. Για πολλοστή φορά, στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους, προσφέρει χείρα βοηθείας σε έξωθεν προσπάθειες κατασυκοφάντησης του υπουργού Εξωτερικών».

Δηλαδή τότε, το δημοσίευμα των FT ήταν μονόπλευρο και συκοφαντικό!

Τα ίδια είχαν γίνει και τον Ιανουάριο του 2017, όταν οι FT και ο Guardian τόλμησαν να ασκήσουν κάποια κριτική στους συριζοφωστήρες, ο Ν. Παππάς είχε πει πως τα δημοσιεύματα «κινούνται στη σφαίρα της πολιτικής σκοπιμότητας γιατί είναι μονομερή»…

Και βέβαια, απέφυγαν να εμφανιστούν κραδαίνοντας τους FT όταν τον Φεβρουάριο του 2017 είχαν γράψει πως «το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι γενναιόδωρο». Αντίθετα, τότε, η κ. Αχτσιόγλου είχε απαντήσει στην εφημερίδα αποκαλώντας τον ισχυρισμό της παραπλανητικό…

Ο Σόρος και τα Σκόπια

Τέλος, σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τα ακόλουθα:

Τον Δεκέμβριο του 2018 οι FTείχαν ανακηρύξει τον Τζορτζ Σόρος «πρόσωπο της χρονιάς 2018», ενώ στις 31 Οκτωβρίου 2018 ο Τόνι Μπάρμπερ είχε γράψει:

«Στοχαστείτε επίσης την καριέρα του Αλέξη Τσίπρα. Κάποτε τον φοβόντουσαν στις πρωτεύουσες της ΕΕ ως ένα είδος Λένιν του Αιγαίου. Τώρα είναι ο αγαπημένος του κατεστημένου της ΕΕ, όχι μόνον γιατί κατάπιε το φάρμακο της διάσωσης και βοήθησε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Τα περισσότερα χειροκροτήματα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον τα κερδίζει για την πρωτοβουλία επίλυσης της κόντρας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Πρόκειται για μια από τις πλέον δυσεπίλυτες, δυνητικά επικίνδυνες διαμάχες στα Βαλκάνια. Κι ο κ. Τσίπρας όχι μόνον κάνει μια προσπάθεια, αλλά έδειξε ότι είναι έτοιμος να ορθώσει ανάστημα στη Ρωσία, χώρα που παραδοσιακά είναι κοντά στην Ελλάδα και να διώξει Ρώσους διπλωμάτες για να κρατήσει ζωντανή την επίλυση του “μακεδονικού”».

Σωστά! Διότι στις 20 Μαΐου 2019, η εφημερίδα έγραψε στο κύριο άρθρο της:

«Αναμφισβήτητα, ο διακανονισμός των Πρεσπών είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα της Δύσης στα Βαλκάνια από τις συμφωνίες του Ντέιτον που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ και οι οποίες τερμάτισαν τον πόλεμο στη Βοσνία το 1995».

 

Είναι να μην την έχει σημαία του ο Τσίπρας;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content