Κυβερνοεπιθέσεις :Το Νέο Υπερόπλο

Του Δημ. Κων. Σαρρή

Με ιδιαίτερη έκπληξη ,η παγκόσμια κοινή γνώμη πληροφορήθηκε  την οργή που εξεδήλωσε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ κατά του Προέδρου της Ρωσίας ΠΟΥΤΙΝ ,για την ανάμιξη του με κυβερνοεπιθέσεις ,δηλαδή με επιθετικές ενέργειες κατά των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών των ΗΠΑ  ,στις Εκλογές  που ανέδειξαν ως Πρόεδρο   τον ΤΡΑΜΠ,αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα υπέρ του.

Είναι γεγονός ότι  ένα νέο πολεμικό δόγμα έχει δει το φως της δημοσιότητας (διατηρούμενο επί μακρόν σε πλήρη μυστικότητα) :που είναι  οι Επιθετικές Επιχειρήσεις (αχρήστευσης) των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του αντιπάλου.

Οι εχθρικές επιθέσεις αχρήστευσης δικτύων Η/Υ, σύμφωνα με το παραπάνω δόγμα, θα μπορούν να διεξαχθούν  ακόμα και σε ειρηνική περίοδο.

Αυτονόητο είναι ότι οι επιπτώσεις, από αυτές τις επιθετικές ενέργειες, θα είναι τρομακτικές και αυτό γιατί η αχρήστευση των Η/Υ της αντιπάλου χώρας ισοδυναμεί – αν κάνουμε  χρήση του ιατρικού αναλόγου – με απεγκεφαλισμό του ανθρωπίνου σώματος, δηλαδή με την πλήρη παράλυση της όλης κρατικής μηχανής.

Για το λόγο αυτό,  κάθε χώρα πρέπει να δημιουργήσει τις ανάλογες αμυντικές επιχειρήσεις, στον τομέα της πληροφορικής, ώστε να μπορέσει να αντικρούσει αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση, άλλως θα μείνει απροστάτευτη στο έλεος των επιθετικών επιχειρήσεων του αντιπάλου.

Οι εχθρικές επιθέσεις αχρήστευσης των Η/Υ είναι  μία από τις πτυχές των επιχειρήσεων αυτών, στις οποίες περιλαμβάνονται δράσεις κατά των συστημάτων ασφαλείας μιας χώρας, ψυχολογικός πόλεμος, ηλεκτρονικός πόλεμος, στρατιωτικές παραπλανήσεις και άλλες ειδικές καταστροφικές επιθέσεις.

Τέτοιες εχθρικές επιχειρήσεις κατά των Η/Υ μπορούν να εκτελούνται σε όλα τα επίπεδα ενός πολέμου – στρατηγικό, επιχειρησιακό, τακτικό – καθώς και σε όλη την έκταση μιας μάχης.

Οι επιχειρήσεις αυτές εναντίον των δικτύων των Η/Υ παραβιάζουν  βάναυσα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όμως το παράδειγμα της επίθεσης που κατήγγειλε  ο Πρόεδρος ΜΠΑΪΝΤΕΝ  δεν μας καθιστά καθόλου αισιόδοξους, ότι θα υπάρξει ο στοιχειώδης σεβασμός σε αυτό, αν τα συμφέροντα μιας  υπερδύναμης το επιβάλλουν.

Οι επιτιθέμενοι, βέβαια, πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους εθνικούς και διεθνείς αστικούς και ποινικούς νόμους, οι οποίοι αφορούν στην εθνική ασφάλεια, το απόρρητο των πληροφοριών καθώς και σχετικές διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.

Οι ΗΠΑ είχαν τη δεκαετία του 1980, ανακοινώσει την έναρξη του «Πολέμου των Άστρων».

Το άλλοθι των ΗΠΑ, για την ενσωμάτωση στο στρατιωτικό δόγμα των επιχειρήσεων κατά των Η/Υ, είναι το ότι κάποιες άλλες χώρες, όπως η ΚΙΝΑ, αλλά και η ΡΩΣΙΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα πράξουν το ίδιο.

Οι επιθετικές επιχειρήσεις κατά των δικτύων των Η/Υ, προσφέρουν το πλεονέκτημα το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα συμβατικά όπλα.

Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούνται Υπερόπλο «μαζικής καταστροφής» που οδηγούν στην κατά κράτος ήττα του δεχόμενου την επίθεση έθνους, χωρίς να μπορεί να «προβάλλει» αντίσταση, αφού ο «εγκέφαλος» και το «νευρικό του σύστημα» έχουν εξουδετερωθεί.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε, της οποίας απειλείται η εθνική ασφάλεια.

Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, του νέου αυτού «υπερόπλου» η Άμυνα της χώρας πρέπει να προσανατολισθεί και προς τον τομέα των επιθετικών επιχειρήσεων κατά των Η/Υ μας, με τη δημιουργία ανάλογων αμυντικών συστημάτων, ώστε να μπορεί να αποκρούσει τέτοιου είδους, πιθανές, εχθρικές ενέργειες από αντιπάλους, αλλά και κάποιους «φίλους»…

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ