Κύριοι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης, λυπάμαι, αλλά στην ΚΕΔΕ “την πατήσατε”…

Του Κώστα Τριγώνη

Οπως βλέπουμε στην ειδησεογραφία, νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξελέγη χθες ο (δραστήριος και δημιουργικός) δήμαρχος Τρικάλων (δεν γράφω Τρικκαίων, γιατί κάποιοι μπερδεύονται)  Δημήτρης Παπαστεργίου, όπως αναμενόταν. Ο εσωκομματικός του αντίπαλος, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, εξελέγη στη θέση του Α΄ αντιπροέδρου. Στη θέση του  Β΄ αντιπροέδρου εξελέγη ο Δημήτρης Κάρναβος, δήμαρχος Καλλιθέας, και γενικός γραμματέας ο Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικός σύμβουλος Πύλου – Νέστορος. Επίσης εξελέγησαν οι: Ηλίας Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μελετίου, Ευάγγελος Μπαρμπάκος, Ιωάννης Λυμπέρης, Γιώργος Ιωακειμίδης, Δημήτριος Τσιαντής, Απόστολος Καλογιάννης.

Δυστυχώς, στο 31μελές νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δεν συμμετέχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ αυτοδιοικητικός από την Κρήτη (με εξαίρεση τον Ν. Γιαλιτάκη που εξελέγη στο Εποπτικό, όπου τα πράγματα είναι πιο εύκολα).

Ούτε στο προηγούμενο Δ.Σ. είχε εκλεγεί κάποιος Κρητικός (με εξαίρεση τον Απ. Λουλουδάκη που εξελέγη… “από σπόντα”).

Τί σημαίνει αυτό; Όχι βέβαια πως υπάρχει… “αντικρητισμός” στην Αυτοδιοίκηση (θα βόλευε ίσως κάποιους αυτή η ερμηνεία).

Σημαίνει, απλούστατα, πως οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης έχουν μόνιμη αδυναμία (πραγματικής) συνεννόησης και (πραγματικής) συνεργασίας. Ο καθένας δουλεύει “για πάρτη του”, οπότε βέβαια, φυσικό είναι να αδυνατεί η Κρήτη να εκπροσωπηθεί στην ΚΕΔΕ.

“Έ, και τί έγινε”, θα μπορούσε να πεί κανείς, προσθέτοντας το γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο εκείνο, με την αγελάδα που “χέστηκε στο αλώνι”, αντί του πιο ταιριαστού στην περίπτωση “όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια”.

Εμείς, θα αντιτάξουμε σ’ αυτούς που υποβαθμίζουν τη σημασία της ΜΗ εκλογής, ότι τα πάντα, τελικώς, είναι θέμα προσωπικού διαμετρήματος του καθενός. Από εκεί εξαρτάται η αποδοχή και η αναγνώριση του κάθε υποψηφίου, σε κάθε μικρή ή μεγάλη κλίμακα ή κάλπη.

Είναι βέβαια και θέμα συνεννόησης και πνεύματος συνεργασίας που επικρατεί ή δεν επικρατεί, αλλά στην τελική κρίση επικρατούν πάντα όσοι έχουν την ικανότητα να στείλουν τη μπάλλα μακριά, και όχι πάντως στην εξέδρα!

Τα γράφω σήμερα αυτά, και να με συγχωρέσουν οι φίλοι μου αυτοδιοικητικοί (κι αν δεν με συγχωρέσουν, δεν θα με πειράξει ιδιαίτερα), ενθυμούμενος το μακαρίτη Μανόλη Καρέλλη όταν ήταν Δήμαρχος, που αν του έλεγες πως υπήρχε περίπτωση να μην εκλεγεί στην τότε ΚΕΔΚΕ, θα πάθαινε συγκοπή (την οποία βεβαίως απέφυγε, αφού εκλεγόταν πάντα, έφθασε μάλιστα στη θέση του Αντιπροέδρου και διεκδικούσε με αξιώσεις και τη θέση του Προέδρου της τότε ΚΕΔΚΕ).

Αυτά, κύριοι Αυτοδιοικητικοί της Κρήτης, και Καλημέρα σας (ή, για να ακριβολογούμε, Καληνύχτα σας!).

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ