Κυριάκος Μητσοτάκης με πέντε ανοιχτά μέτωπα

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Για τα πέντε μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλάμε σήμερα. Όλα έχουν την σημασία τους όμως το τελευταίο  είναι το πιο σημαντικό.
Ποιός περίμενε σε διάστημα λίγων μηνών από την αρχή του 2020 η χώρα να αναγκαστεί πέρα από τα χρόνια οικονομικά προβλήματα και της παθογένειες του ελληνικού κράτους , να έχει την ανάγκη να επιλύσει ταυτόχρονα πέντε προβλήματα.
Το πρώτο μέτωπο ξεκίνησε περί τα τέλη του Φλεβάρη όταν ο Ερντογάν εργαλιοποιησε  τους μετανάστες στέλνοντας τους κατά κύματα να περάσουν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα , με σκοπό να εκβιασουν την Ευρώπη για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους και ταυτόχρονα να δοκιμάσει τις αντιδράσεις και τις αντοχές της Ελλάδας.
Το δεύτερο μέτωπο σχεδόν ταυτόχρονα  με τις υποκινούμενες επιθέσεις από τον Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα , ήταν τα πρώτα περιστατικά Κορωνοιου από εισαγόμενα κρούσματα από τη γειτονική Ιταλία που παρουσίαζε έξαρση.
Η κυβέρνηση ήδη από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σταδιακά αλλά με αποφασιστικότητα έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία του λαού και προσπάθεια αναχαίτισης της μεταδοτικότητας του ιού.
Το τρίτο μέτωπο που ζητείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταπεξέλθει , τον τρόπο για λύση στην εξίσωση της επιβίωσης που όσο κρατάει η πανδημία και οι πολίτες παραμένουν στα σπίτια τους χωρίς να παράγουν και να έχουν εισόδημα.
Οι λύσεις στήριξης των νοικοκυριών σημαντικός παράγοντας που πέρα από τις συνέπειες του Κορωνοιου αντιμετωπίζουν με δυσκολία  τις καθημερινές ανάγκες χωρίς να γνωρίζουν το πέρας αυτής της δύσκολης περιόδου.
Το τέταρτο  μέτωπο είναι η μάχη που δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους θεσμούς που συμμετέχει η χώρα για να μειωθούν όσο το δυνατόν οι οικονομικές συνέπειες της Πανδημίας.
Μόλις προχθές σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ η χώρα μας συμμετείχε σε συμμαχία  που ζητούσε την έκδοση ευρωομολογου έστω και για ένα χρόνο βάζοντας σαν ερώτημα την αλληλεγγύη των κρατών στις συνέπειες από τον  Κορωνοιό.
Το πέμπτο που προσωπικά το θεωρώ το σημαντικότερο είναι η λεγόμενη επόμενη ημέρα και πως θα καταφέρει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να διαχειριστεί μια πληγωμένη χώρα , με κατοίκους χωρίς εισόδημα και ηθικό.
Όπως επίσης θα είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί έναν κόσμο ο οποίος δύσκολα θα δεχτεί ότι βγαίνουμε ακόμα από μια  δυσκολη μάχη και χρειάζεται υπομονή και δύναμη για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.
Εκεί θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση ώστε να περάσει στην κοινωνία ότι δεν ξεκινάμε από εκεί που είχαμε αφήσει τα πράγματα πρίν από τρεις μήνες και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από όλους για να επιστρέψουμε από εκεί που αφήσαμε τα πράγματα πρίν.
Ας δούμε όμως  τι έχει γίνει η τι χρειάζεται να γίνει  στο κάθε μέτωπο ξεχωριστά.
Στο πρώτο μέτωπο μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και αφού ο Ερντογάν έκανε επανειλημμένες προσπάθειες με κατευθυνόμενους μετανάστες να διασπάσει τα Ελληνοτουρκικά σύνορα , τελικά δεν πέτυχε τους σκοπούς του , ούτε σε ουσιαστικό , ούτε σε πολιτικό , ούτε σε διπλωματικό , ούτε σε οικονομικό επίπεδο.
Για τη χώρα μας αυτή η δοκιμασία  πέρα από τη νίκη  ηθικου που επέτυχε ήταν ξανά μια απόδειξη ότι όταν οι Έλληνες  είναι ενωμένοι κάτω από ένα σκοπό έχουν ζηλευτά αποτελέσματα..
Πετύχαμε νίκες διπλωματικές πέρα από νίκες στο πεδίο των εντάσεων , αφού καταφέραμε ένα Ελληνοτουρκικό ζήτημα να αναδειχθεί ως ζήτημα απειλής των Ευρωπαϊκών συνόρων.
Μάλιστα η παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών και προσώπων από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και η αμέριστη στήριξη τους με λόγια και πράξεις ήταν επίσης ακόμα μια νίκη.
Πετύχαμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας  ότι είμαστε γεννημένοι για τα δύσκολα και όποτε η πατρίδα  χρειάζεται τη βοήθεια μας την προσφέρουμε ο καθένας από τον τομέα ευθύνης του , είτε είναι ένστολος , είτε απλός πολίτης.
Στο δεύτερο ταυτόχρονο σχεδόν μέτωπο με τον Κορωνοιό η χώρα έδειξε απίστευτα αντανακλαστικά αντιλαμβανόμενη άμεσα τη σπουδαιότητα του προβλήματος.
Η χώρα απέδειξε ότι έχει ηγέτη ο οποίος ήταν έτοιμος από καιρό για αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας και κρίσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλαβε  τα πρώτα στοιχεία για κρούσματα Κορωνοιου στην Ελλάδα και αφού ενημερώθηκε από τους ειδικούς για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού δεν δίστασε ούτε ένα δευτερόλεπτο  μπροστά στο δίλημμα άδικα χαμένες ζωές από ολιγωρία της Πολιτείας ή ύφεση στην Οικονομία.
Αυτή του η απόφαση ήταν που έσωσε τη χώρα από μεγαλύτερα δεινά , δίνοντας εντολή για άμεσα μέτρα.
Η αρχή έγινε με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις , η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνάντησε πολλές αντιδράσεις από καρναβαλιστές και επαγγελματίες που ζημιώνονταν , μετά ακολούθησε το κλείσιμο σχολείων  , καταστημάτων , απαγόρευση πτήσεων εξωτερικού και στο τέλος το περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Τα μέτρα αυτά συνάντησαν αντιδράσεις στην Ελληνική κοινωνία που δεν είναι συνηθισμένη σε απαγορεύσεις , όμως στο τέλος πείστηκε για την αναγκαιότητα τους.
Ο πρωθυπουργός προέβη τρεις φορές σε διάγγελμα στον ελληνικό λαό που τόνισε ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός ακηρυχτου πολέμου.
Τα μέτρα μαζί με την ετοιμότητα του ΕΣΥ  απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό και βοήθησαν στην ανάσχεση της πανδημίας και έως τώρα αποδείχθηκαν σωτηρια.
Πολλές άλλες χώρες υπερεκτιμωντας τις δυνατότητες ή από λάθος εκτίμηση και πληροφόρηση για τη δυναμική μετάδοσης του ιού και βάζοντας την οικονομία σε προτεραιότητα σε σχέση με την υγεία των πολιτών τους , τελικά αργοπορησαν στην λήψη μέτρων και αυτά τα έλαβαν κάτω από την πίεση των καταστάσεων.
Το τρίτο μέτωπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση είναι η κατάσταση που έχει περιέλθει η κοινωνία μετά από το αναγκαστικό κλείσιμο , καταστημάτων , ξενοδοχείων , φροντιστηρίων , δικαστηρίων , αθλητικών διοργανώσεων και πολλών άλλων δραστηριοτήτων που προσφέρουν έσοδα στην Ελληνική οικονομία.
Στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα 800€ που δίνει στους ανέργους , τα 400€  στους μακροχρόνια ανέργους , τα 800€ στις επιχειρήσεις , η απαλλαγή από την πληρωμή ενοικίων κατά 40% από τους καταστηματάρχες , η μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Στα θετικά μέτρα το κλείσιμο όλων των ειδών των εισπρακτικών εταιριών και η απαγόρευση  από το υπουργείο ανάπτυξης  της όχλησης όσο διαρκεί η καραντινα των υπόχρεων πολιτών.
Η προσπάθεια του υπουργείου οικονομικών να περιλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες προς επιδότηση  επιχειρήσεις και επαγγελματίες, παρά τις αδικίες που οι ΚΑΔ δημιουργούν , είναι μια βοήθεια στο διάστημα  της πλήρους οικονομικής απραξίας .
Σημαντικό για τους αρμόδιους που διαχειρίζονται  το πρόβλημα  ότι υπάρχουν παράδειγμα αρκετά νοικοκυριά που ούτε ένα από τα μέλη τους δεν έχουν κανενός είδους εισόδημα και περιμένουν σε αυτή την δύσκολη συγκυρία την αρωγή και στήριξη του κράτους.
Πέρα λοιπόν από την πειθαρχία που το κράτος ζητά από τους πολίτες και τους ζητά να είναι υπεύθυνοι και να μείνουν σπίτι , ταυτόχρονα το ίδιο το κράτος  πρέπει να δείξει  το κοινωνικό του πρόσωπο και να είναι δίπλα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη είτε με οικονομική στήριξη , είτε με ηθική είτε με την παρουσία του μέσω των υπηρεσιών του.
Στον τέταρτο τομέα που ο πρωθυπουργός δίνει μάχες  είναι στην ΕΕ και σε όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται στη λειτουργία της Ένωσης.
Ήδη η χώρα μας για την χρονιά που διανύουμε δεν υποχρεούται να τηρήσει τα πλεονασματα της τάξης του 3,5% βάση του μνημονίου του 2015.
Ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM προβλέπει στήριξη με το ποσό περίπου των 5 δις που αντιστοιχεί στη χώρα μας.
Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ με κρατικά και εταιρικά ομόλογα 750 δις Ευρώ με τη χώρα μας να επωφελείται φτηνού δανεισμού στα περίπου 13-15 δις ευρώ κάτι που θεωρείται επιτυχία αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα στερείτο αυτό το δικαίωμα λόγω μνημονίου του 2015.
Η τελευταία εξέλιξη των ημερών όταν 9 πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών συμμάχησαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ένωσης ζητώντας την έκδοση ευρωομολογου για τον Κορωνοιό.
Αρκετά κράτη με την καθοδήγηση της Α. Μέρκελ απέκρουσαν αυτή την πρόταση , που όμως παραμένει στο τραπέζι αφού οι συνέπειες της πανδημίας δεν αφορούν ένα κράτος , ούτε αφορούν αστοχίες και λάθος πολιτικές επιλογές, ούτε αφορούν τρόπο συμπεριφοράς  απέναντι σε κράτος μέλος όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010 όταν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας είχαν σκοπό να τιμωρήσουν  την Ελλάδα για παραδειγματισμό.
Άλλες οι συνθήκες , πολλοί αυτοί που επηρεάζονται από την πανδημία , άλλα τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθουν αυτή τη φορά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκάθαρα σήκωσε το ανάστημα του αποδεικνύοντας ότι μπροστά στο εθνικό συμφέρον και τις ανάγκες του λαού του , δεν διστάζει να συγκρούεται με τον ισχυρότερο.
Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν στο Ευρωπαϊκό διευθυντήριο την ανάγκη από κοινού αντιμετώπισης της πανδημίας παίρνοντας όσα μέτρα χρειάζονται για να τονώσουν την κοινωνία που σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη δοκιμάζεται , τόσο το καλύτερο για την Ευρώπη.
Οι λάθος αποφάσεις ή οι αργοπορημενες λύσεις ίσως ταράξουν την ηρεμία στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το τελευταίο μέτωπο που θεωρώ ότι ήδη από τώρα πρέπει να υπάρξουν σχέδια είναι να δοθεί ο υπέρτατος αγώνας για επαναφορά της ζωής στη χώρα όσο πιο κοντά στα προηγούμενα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Ο μόνος τρόπος για να δοθεί το σήμα ότι επανερχόμαστε στην κανονική ζωή είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η συγκάλυψη της πραγματικότητας και τα καθρεπτακια στους ιθαγενείς δεν θα είναι η καλύτερη λύση.
Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η επαναφορά δεν θα είναι άμεση αλλά σταδιακά και με μεγάλη προσπάθεια όλων θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση.
Όπως ο πολίτης έδειξε πίστη και υπευθυνότητα  πειθαρχωντας στα μέτρα που τού υπέδειξε η Πολιτεία , έτσι και όταν έλθει η ώρα της επανεκκίνησης θα στηρίξει με τον τρόπο του την προσπάθεια αναγέννησης.
Η κοινωνία θα βγει από αυτήν την κρίση τραυματισμένη , κάποιοι θα έχουν φάει τις σάρκες τους , άλλοι θα κουραστούν ψυχολογικά , άλλοι θα χάσουν το κουράγιο τους και δεν θα αντέξουν την πίεση.
Πρέπει να γνωρίζουν ότι την επόμενη μέρα θα έχουν ένα κράτος που και αυτό θα έχει λάβει τα μαθήματα του και δεν θα λειτουργεί με την τιμωρητική λογική του παρελθόντος .
Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι θα κάνει τον μεγάλο αγώνα που χρειάζεται για να περάσουμε αυτόν τον κάβο , όμως χρειάζεται όραμα και ελπίδα.
Χρειάζεται το κράτος σύμμαχο στην προσπάθεια ανάκαμψης.
Αυτό το όραμα  και την ελπίδα της προσφέρει ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης.
Όπως δεν δίστασε ούτε στιγμή να πάρει τη σωστή απόφαση για να στηρίξει τον άνθρωπο βάζοντας την υγεία σε προτεραιότητα σε σχέση με την οικονομία , έτσι όταν έλθει η ώρα για στήριξη στον άνθρωπο ή στην ευημερία των αριθμών , θα δώσει το σύνθημα της στήριξης της κοινωνίας.
Γιατί όπως απέδειξε έως τώρα και σε άλλες περιπτώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτα άνθρωπος και μετά πολιτικός.
Γνωρίζω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα , ήδη έχουμε κάνει αρκετές θυσίες , όμως όπως στα προηγούμενα μέτωπα που αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιτυχία έτσι θεωρώ ότι και σε αυτήν την συγκυρία θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του και θα φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ