Κώστας Μαμουλάκης και Μαλεβίζι

Του Κώστα Τριγώνη

Δεν είναι λίγοι, αντιθέτως είναι πάρα πολλοί, αυτοί που εξεπλάγησαν από την ήττα του Κώστα Μαμουλάκη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Υπήρχαν βέβαια και αρκετοί που, αν δεν την ανέμεναν, τουλάχιστον τη φοβούνταν.

Αντικειμενικά, ο Κώστας Μαμουλάκης έχει καταγραφεί στην τοπική Αυτοδιοικητική Ιστορία (που κάποτε, κάποιος θα πρέπει επισήμως να καταγράψει) ως άνθρωπος μεγάλων και  σημαντικών έργων.

Ως Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, δούλεψε πάρα πολύ για τη ριζική αναμόρφωση της πόλης του Ηρακλείου, πετυχαίνοντας έργα πολλά και θαυμαστά, για τα οποία μιλούν ακόμη και σήμερα οι Ηρακλειώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης.

Όταν, το 2010 – 11 αποφάσισε να ασχοληθεί με το Δήμο Μαλεβιζίου, είχε αρχίσει να θεριεύει η οικονομική και πολιτικοκοινωνική κρίση, που έφερε παντού τα πάνω – κάτω. Αλλά εκείνος, έχοντας πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ανέλαβε πρόθυμα και αποφασιστικά, τα βάρη ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου Δήμου.

Εχουν απόλυτο δίκιο αυτοί που ισχυρίζονται πως, αν ήταν Δήμαρχος στο Μαλεβίζι ο Μαμουλάκης πριν από την κρίση, ο Δήμος και η περιοχή του “θα είχαν απογειωθεί”…

Προσωπικά, έχω την απόλυτη πεποίθηση πως, ό,τι συντελέσθηκε στο Μαλεβίζι, κατά την περίοδο Μαμουλάκη, δηλαδή από το 2010 μέχρι το 2019, ήταν μακράν ό,τι καλύτερο μπορούσε αντικειμενικά να επιτευχθεί. Τόσο από πλευράς έργων, όσο και από πλευράς υποδομών. Και, είμαι απόλυτα βέβαιος πως οι Μαλεβιζιώτες, μελλοντικά, θα την αναζητήσουν πάρα πολύ αυτή την περίοδο…

Κάθε πράγμα πάντως, έχει αρχή και τέλος. Έτσι και η δημοτική περίοδος Μαμουλάκη, ήταν μοιραίο σε κάποια φάση να ολοκληρωθεί.

Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ολοκληρωθεί διαφορετικά, με μια εθελοντική αποχώρησή του, αντί μιας εκλογικής ήττας. Που μπορεί να μην είναι ταπεινωτική, έχει όμως κοστίσει πολύ στον ίδιο και τους ανθρώπους του, για πολλούς και διάφορους λόγους, άλλοι από τους οποίους είναι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο κατανοητοί.

Θα μπορούσε κάλλιστα, λ.χ., ο Κώστας Μαμουλάκης, πριν λίγους μήνες, να ευχαριστήσει τους Μαλεβιζιώτες για την τιμή που του έκαναν, να του εμπιστευθούν για δυο περιόδους το Δήμο τους, και να αποχωρήσει καταχειροκροτούμενος.

Εκείνος όμως, από αγάπη και μόνο προς τον τόπο και τους ανθρώπους του, και επειδή θεωρούσε ακράδαντα ότι μπορούσε πολλά να προσφέρει ακόμη, προτίμησε να ξαναμπεί στην εκλογική μάχη και να διεκδικήσει μια τρίτη δημοτική θητεία, παραβλέποντας την αναπόφευκτη “φθορά της εξουσίας”, αλλά και τη συστράτευση γύρω από τους αντιπάλους του, πολλών, γνωστών και αγνώστων, φανερών και κρυφών παραγόντων, που για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν ήθελαν παράταση της θητείας του Κώστα Μαμουλάκη, αλλά “αλλαγή στο Δήμο Μαλεβιζίου”. Πώς την εννοούν, οι τελευταίοι, αυτή την “αλλαγή”, θα το διαπιστώσουμε μετά την ανάληψη των ευθυνών του Δήμου από το διάδοχο σχήμα.

Νέος Δήμαρχος Μαλεβιζίου αναλαμβάνει, από την 1η του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ένας νέος σε ηλικία άνθρωπος, ο Μενέλαος Μποκέας. Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητές του, αφού μέχρι πρότινος δεν είχε ποτέ, εμφανώς τουλάχιστον, ασχοληθεί με τα δημοτικά. Φυσικά και του ευχόμαστε “καλή επιτυχία”. Η οποία όμως “επιτυχία”, θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες. Ελπίζουμε, επί των ημερών του, το Μαλεβίζι να μην πάει προς τα πίσω, αλλά να ακολουθήσει πορεία προς τα εμπρός. Εδώ θα είμαστε, θα παρακολουθούμε το βηματισμό και τις επιλογές του, και θα τον κρίνουμε ανάλογα με τα έργα και τις ημέρες του.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ