Kαι το όνομα αυτής Υπατία

Tης Ελένης Μανιωράκη - Ζωϊδάκη(*)

«Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις» λέει ο Αντισθένης ο φιλόσοφος.

 

Το ότι η Ελληνική είναι η μητέρα των γλωσσών αναγνωρίζεται από όλους. Είναι η γλώσσα που δόθηκε από ανθρώπινους θεούς σε θεϊκούς ανθρώπους  Είναι η γλώσσα που μπόλιασε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Οι Ελληνικές λέξεις εκτός από την ορθογραφία τους κουβαλούν και την ιστορία τους  κι αν ξεχνούν οι άνθρωποι, πάντα θυμούνται εκείνες θα μας πει ο Παλαμάς.

Η καρατόμηση των λέξεων μάς  απομακρύνει από το να εννοήσουμε την πραγματική τους φύση και προέλευση.

Εμείς μπορεί να διώξαμε τα πνεύματα (ψιλή και δασεία) εκείνα δεν έφυγαν ποτέ.» Hellas-‘Ελλάς
Η  φύση ουδέν ποιεί εις μάτην» θα μας πει ο Αριστοτέλης.  Η Ελληνική είναι η γλώσσα που ομιλεί η φύση. Το κάθε γράμμα και μια σημασία Όταν φυσάμε εκείνο το παρατεταμένο «φ» (χρυσός αριθμός του Πυθαγόρα) ανάβει την φωτιά και μας δίνει το φως. Το γράμμα «ρ» ροή, αστήρ  αήρ,πυρ. Το γράμμα «ν» που με τόση ασκεψία  αφαίρεσαν δονεί τον εγκέφαλο. Το συριστικό «σ» που η μουσικότητα προκαλεί δονήσεις στο μυαλό. Δεν λέμε τυχαία,  τα είπε με «με το νι και με το σίγμα». Όταν  κόβουμε τόνους, γράμματα, πνεύματα πονάνε  γιατί οι λέξεις φλέβες είναι. Τις στήλες του Ολυμπίου Διός επέλεξε η ΝΑΣΑ με διάμεσο τον διεθνή μουσικοσυνθέτη Παπαθανασίου με την γνωστή ΜΥΘΩΔΙΑ να στείλει μήνυμα στους Ολυμπίους  να επιτύχει η νέα τους αποστολή στον Άρη. Κι όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της   ΝΑΣΑ γιατί η επίκληση στην ελληνική γλώσσα,  απάντησε ότι «αυτήν ομιλεί το σύμπαν».
Τώρα  που το  κάθε ελληνικό βάλλεται, η Ελληνική γλώσσα θα έμενε στο απυρόβλητο; Πράγματι δεν υπήρξε άλλη εποχή, όπου θεμελιωμένες ιδέες και έννοιες , να έχουν υποστεί τέτοια διαστρέβλωση  σε όλα τα επίπεδα: Ηθικά, πνευματικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά. Η πολιτισμική αυτή η καθίζηση, εκτός των άλλων, έχει τις επιπτώσεις της σαφώς και στην γλώσσα. Ο καθένας ισχυρίζεται αυθαίρετα ό, τι θέλει, χωρίς να υπάρχει οριοθέτηση ή έλεγχος για την αλήθεια των πραγμάτων. Μιλούμε την ίδια γλώσσα, αλλά καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα. Βασικά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα, να ονοματίζονται οι καταιγίδες ,οι τυφώνες ,οι κυκλώνες με αρχαία Ελληνικά ονόματα είναι παντελώς αδιανόητο. Τα ονόματα, αυτά είναι  ιερά σύμβολά που αν τα αναλύσουμε ετυμολογικά θα μας φανερώσουν το σημαίνον και το σημαινόμενο.

Εωσφόρος (έως +φέρω) ο φέρων το φως της Ηούς, της αυγής .   Αλέξανδρος= (αλεξ-άνδρας)ο απωθών τους άνδρες, ο ανδρείος.
Δημοσθένης (δήμος+σθένος) η δύναμη του λαού.
Διογένης (Δίας +γένος) ο Θεογένητος
Ιάσων (ίασις:θεραπεία) ο θεραπευτής
Ανδροκλής (ανήρ+κλέος) ο ένδοξος
Σωκράτης (σώζω+κράτος) ο σωτήρ του κράτους
Ανδρομάχη (ανήρ+μάχομαι) η πρόμαχος
Τηλέμαχος (τηλέ: μακριά+μάχομαι) ο αγωνιζόμενος από μακράν
Υπατία ( Ύπατος όλων).
Τον τελευταίο καιρό τα ονόματα χρησιμοποιούνται από τους μετεωρολόγους του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ιδία βουλήσει, για να εκφράσουν ακραία  καταστροφικά φυσικά φαινόμενα αποτελούν ΥΒΡΙΝ. Όλα τα  ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και τα διαδικτυακά «ενημερωτικά» μέσα τής (γνωστής για τις υπερβολές της) Ρωμιοσύνης, σπεύδουν να μας ενημερώσουν σήμερα πως ένα νέο κύμα κακοκαιρίας απειλεί την χώρα και το όνομα αυτής  «Υπατία».
Εδώ έχουμε ένα πολύ σοβαρότατο ηθικό ζήτημα, καθώς η Υπατία δεν ήταν μυθολογικό ή απλό ιστορικό πρόσωπο, αλλά κάτι εξαιρετικά ιερό για την Ελλάδα αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, όπου γης.
Στην Ελληνική Αλεξάνδρεια στα τέλη του 4ου μΧ  αιώνα η Υπατία, η εμπνεύστρια του Αστρολάβου, κόρη του Θέωνα, είχε την τόλμη να διακηρύξει ότι είναι Ελληνίδα και να υψώσει το ανάστημα της  απέναντι στην νέα  θρησκεία που παρέσυρε και γκρέμιζε στο διάβα της κάθε Ελληνικό. Στις 8 Μαρτίου «415»μετά χριστιανικής χρονολόγησης,  θανατώθηκε με πολύ άγριο τρόπο από τους «Παραβολιάνους» χριστιανούς της Αλεξάνδρειας υπό πατριάρχου Κυρίλλου, για το τετραπλό «έγκλημά» της να είναι γυναίκα, μαθηματικός επιστήμων, φιλόσοφος και Εθνική. Με πρωτοφανή μανία ο μανιασμένος όχλος αφού ξέσχισε με ακονισμένα όστρακα το γυμνό σώμα της Υπατίας το έσυρε στους δρόμους και το άφησαν να γίνει  βορρά των σκυλιών

Αλήθεια ποιος Έλληνας σήμερα γνωρίζει ποια  ήταν η Υπατία;. Η εβραϊκή παιδεία κατάφερε να μας  αφήσει εκτός ελληνικής γνώσης. Το όνομα λοιπόν Υπατία θα μείνει να θυμίζει στους Έλληνες ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο.  Που στην τελική δεν είναι .Ένα χειμωνιάτικο σκηνικό του Γενάρη είναι.  Καταστροφικό κι αφύσικο θα ήταν να είχαμε καύσωνα εν μέσω χειμώνος. Οι μετεωρολόγοι των Αθηνών θα πρέπει λοιπόν να είναι ολίγον πιο σεβαστικοί ως προς τα ονόματα που χρησιμοποιούν. Τι να τους πούμε για να το καταλάβουν; Κανείς Ιταλός μετεωρολόγος, ακόμα και ο πιο θρησκόληπτος ρωμαιοκαθολικός, δεν θα έδινε ποτέ το όνομα «Τζιορντάνο Μπρούνο» (κάηκε ζωντανός από την ιερά εξέταση) σε μια καταιγίδα.

Εάν σώνει και καλά έπρεπε να βρουν όνομα που να αρχίζει με ύψιλον, ας χρησιμοποιούσαν εκείνο του Υπατίου, ενός μοναχού των αρχών του 5ου αιώνος, που αυτοονομάστηκε «Σπάθα του Θεού», και κατέσφαζε  τους Έλληνες Εθνικούς στην Βιθυνία. ‘Ελληνες ας μην  επιτρέπουμε να ονομάζονται τα ακραία καταστροφικά φυσικά  φαινόμενα με αρχαία Ελληνικά ονόματα; Εμείς που γνωρίζουμε την θεϊκή προέλευση και την σημασία των αρχαιοελληνικών ονομάτων που καταδεικνύουν το σημαίνον και το σημαινόμενο  που χαρακτηρίζει αυτόν που το φέρει ας μην το επιτρέψουμε. Ολόκληρη φιλοσοφία σε μία λέξη. Σε λίγα χρόνια όταν η ιστορία συρρικνωθεί, όπως η νέα Τάξη πραγμάτων επιδιώκει, θα φθάσει το όνομα Μίνωας, Τηλέμαχος, Υπατία να σημαίνουν κάτι το κακό, το καταστροφικό, το ανεξέλεγκτο και πολλές φορές θανατηφόρο; Γλώσσα με δυο λόγια είναι η ψυχή μας. Είναι η ταυτότητά μας. Αν αλλοιωθεί ένα μέρος της γλώσσας μας, θα αλλοιωθεί μοιραία και η ταυτότητά μας.  Θα το επιτρέψουμε αυτό Συνέλληνες; Ο επιστημονικός κόσμος το επιτρέπει;

 

(*) Η κ. Ελένη Μανιωράκη – Ζωϊδάκη είναι δασκάλα, λογοτέχνις

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content