Η πανδημία ενδυνάμωσε τις πραγματικές σχέσεις

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι σοφοί μας πρόγονοι. Και ισχύει σε κάθε περίπτωση, σε κάθε προσωπικό και πανανθρώπινο γεγονός.

Κακά τα ψέματα, η ζωή όπως ήταν πριν την έλευση της πανδημίας, δεν πρόκειται να επιστρέψει απόλυτα. Είναι μία ωραία ψευδαίσθηση να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως η ροή της ζωής μας θα επιστρέψει απολύτως σε φυσιολογικά πλαίσια. Πάντοτε θα υπάρχουν οι περιορισμοί, οι λιγότερες ελευθερίες στην προσωπική μας ζωή και ενδεχομένως, ο περιορισμός των μετακινήσεων.

Ωστόσο, υπάρχει και μία θετική έκβαση της υπάρχουσας δύσκολης και στενόχωρης κοινωνικής κατάστασης; οι άνθρωποι εμβάθυναν περισσότερο σε ουσιαστικές ανάγκες και αξίες της ζωής. Για αυτό και βλέπουμε, ανθρώπους οι οποίοι πέταξαν από επάνω τους τοξικές και κακές για τη δική τους υγεία σχέσεις, καθώς αισθάνθηκαν περισσότερο το μεγαλείο του αγαθού της ζωής και πως αυτό σε μία στιγμή μπορεί να χαθεί για πάντα. Μέσα σε αυτή τη στέρηση της κοινωνικής ζωής, ενδυναμώθηκε περισσότερο η σωστή αντίληψη πως η ίδια πρέπει να έχει κοντά της μονάχα ανθρώπους οι οποίοι τη βοηθούν να ανελιχθεί και να εξελιχθεί σωστά.

Η πανδημία γέννησε ακόμα περισσότερο την ανάγκη για αυτοφροντίδα και υπενθύμισε την ανάγκη για τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται πάντοτε, είτε υπάρχει μία πανδημία είτε όχι. 

Ας παραμείνουμε αισιόδοξοι και δημιουργικοί, καθώς η πανδημία θα συνεχίσει να απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε έκφανση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Αλλά μέσα σε κάθε δοκιμασία, δίνεται η ευκαιρία στο ανθρώπινο πνεύμα να ωριμάσει περισσότερο και να έρθει πιο κοντά στις ουσιαστικές αξίες..

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content