Η Κατάρ-α της Δύσης

Του Μανώλη Δασκαλάκη


Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα σπορ. Για το γράφοντα δεν είναι ούτε καν ο βασιλιάς των σπορ αλλά κάτι παραπάνω. Το ποδόσφαιρο έχει τέτοια δύναμη που μπορεί να επηρεάσει λαούς, κυβερνήσεις αλλά και την πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το ποδόσφαιρο ενώνει τους λαούς, φέρνει κοντά ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή, ιδεολογία, θρησκεία ειδικά όταν πρόκειται για αγώνες εθνικών ομάδων πολλώ δε μάλλον, το παγκόσμιο κύπελλο γνωστό ως Μουντιάλ. Δεν υπάρχει ποδοσφαιρόφιλος που να μην ανυπομονεί κάθε τέσσερα χρόνια να το παρακολουθήσει.

Το Μουντιάλ το είχαμε συνηθίσει να γίνεται καλοκαίρι, το είχαμε συνδέσει με τη ζέστη και με παγωμένη μπύρα. Είναι μία γιορτή για όλους. Το 2022 όμως έγινε μία τεράστια ανατροπή και λόγω της χώρας διοργάνωσης του Μουντιάλ αυτό διεξάγεται χειμώνα καθώς στο Κατάρ είναι αδύνατον να διεξαχθεί καλοκαίρι. Μέχρι εδώ σεβαστό. Θα πει κανείς δεν έχουν δικαίωμα οι χώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες να φιλοξενήσουν την τεράστια αυτή η οργάνωση; Φυσικά και έχουν.

Το Κατάρ όμως συγκεκριμένα, δεν θα έπρεπε να τη φιλοξενήσει. Πρόκειται για ένα κράτος το οποίο δεν υπάρχουν ελευθερίες αλλά αυταρχικοί μονάρχες. Τα χρήματά τους κυρίως προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες. Αυτά που τους έχουν κάνει ισχυρούς και μπορούν να χρηματοδοτούν ότι θέλουν αλλά και να αγοράζουν ότι νομίζουν. Μπήκαμε όλοι σε μία διαδικασία να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα εν έτη 2022 και να προσπαθούμε μόνο συμβολικά να πάμε κόντρα σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς γιατί αν θέλαμε να αντιταχθούμε για αξιοπρεπή βάση δεν έπρεπε να δεχτούμε έστω οι δυτικές χώρες να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Αν θεωρείς ότι πρέπει να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων τα οποία ή τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία καταπατώνται στο συγκεκριμένο κράτος δεν πας καν να παίξεις και να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου. Δεν κάθεσαι να δεις στην τηλεόραση τη συγκεκριμένη διοργάνωση αν είσαι φίλαθλος. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η κατάρα των δημοκρατικών κρατών.

Η Δύση η οποία έχει δύο φάρους, ο ένας είναι η Ευρώπη και ο άλλος Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αποτελείται από κράτη δικαίου και ότι η έννοια της ελευθερίας είναι ιερή, υπάρχει ανεξαρτησία και ο αυταρχισμός έχει εξαλειφθεί. Εκείνο που αδυνατεί να καταλάβει η Δυση είναι οτι ζούμε όλοι στον ίδιο πλανήτη. Δεν γίνεται η Δυση να μην είναι αποφασιστική σε πολλά θέματα και λόγω αυτής της αναποφασιστικότητας να έρχονται και να μας αγοράζουν οι αυταρχικοί.

Συγκεκριμένα δεν γίνεται θα είμαστε τόσο αδρανής όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας και την εξόρυξη υδρογονανθράκων καθώς υπάρχουν ομάδες που εκφράζουν τη γνώμη ότι θα βλάψει το περιβάλλον όταν οι ειδικοί επιστήμονες το αποκλείουν και την ίδια ώρα σε αυταρχικά κράτη όπως αυτό του Κατάρ ή της Ρωσίας να παράγουν ενέργεια, να μας την πουλάνε και να μας εκβιάζουν ή να αγοράζουν ένα προϊόν όπως το Μουντιάλ και να μας αναγκάζουν να το δούμε και να υποστούμε το δικό τους αξιακό κώδικα ο οποίος δεν μας ταιριάζει και δεν μας εκφράζει. Μπορούν όμως να το κάνουν.

Το Κατάρ που δεν γνώριζε τι σχήμα έχει το τόπι διοργανώνει Μουντιάλ, έχει πληρωμένους φιλάθλους στις κερκίδες ενώ η Ρωσία μας πουλάει υδρογονάνθρακες ενώ έχουμε δικούς μας. Ας καταλάβει η Δύση ότι η μέγιστη αξία είναι η ελευθερία και στο σημερινό κόσμο πρέπει να την προασπίσουμε με δικά μας μέσα. Πόσο είμαστε αδρανείς οι υπόλοιποι κάτοικοι της γειτονιάς που λέγεται υφήλιος, θα μας αγοράζουν μέχρι να μας τελειώσουν . 

 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content