Η εξωτερική μας πολιτική και η διπλωματική νίκη μας κάνει υπερήφανους

Του Βαγγέλη Καρκανάκη(*)

12 Σεπτεμβρίου 2020 (φαντασιακά). Μετά από σκληρή μάχη στον αέρα και στην θάλασσα, με απώλειες σε πλοία, αεροπλάνα αλλά και ανθρώπινες ζωές και από τις δυο πλευρές, η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την μάχη αυτή κατά της Τουρκίας με την βοήθεια και των συμμάχων της.

Η Τουρκία υπαναχωρεί και αποσύρει το Oruc reis και τον πληγωμένο στόλο της, προσπαθώντας να αποφύγει τα χειρότερα. Το παρουσιάζει βέβαια ως κίνηση καλής θέλησης για να ξεκινήσουν συζητήσεις διαπραγμάτευσης.

Κάποιες οικογένειες και από τις δυο πλευρές θρηνούν για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και άλλοι για την καταστροφή περιουσιών και υποδομών από τους βομβαρδισμούς. Όμως σε ολόκληρη την Ελλάδα ο κόσμος έχει ξεχυθεί στους δρόμους και με σημαίες, κόρνες και ταμπούρλα πανηγυρίζουν την μεγάλη νίκη και υποχώρηση της Τουρκίας. Δοξάζει τους πεσόντες ήρωες της. Όσο και αν γνωρίζουν ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, η νίκη αυτή έχει μεγάλη σημασία και ο ενθουσιασμός είναι πολύ μεγάλος.

12 Σεπτεμβρίου 2020 (πραγματικά) Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα δεν παίζει με την εθνική της κυριαρχία. Η αποφασιστικότητα της Αθήνας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση νέων συμμαχιών και βέβαια με την απειλή της λίστας κυρώσεων από την Ε.Ε., οδήγησε την Τουρκία σε αναδίπλωση.

Η Τουρκία υπαναχωρεί και αποσύρει το Oruc reis και τον (ηθικά) πληγωμένο στόλο της, προσπαθώντας να αποφύγει τα χειρότερα. Το παρουσιάζει βέβαια ως κίνηση καλής θέλησης για να ξεκινήσουν συζητήσεις Η μεγάλη αυτή διπλωματική νίκη της Ελλάδας, χωρίς να πέσει μια τουφεκιά και χωρίς να χυθεί μια σταγόνα αίμα, δεν προκαλεί πανηγυρισμούς, αλλά δεν είναι μικρότερης αξίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις μας, αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας, την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό μας. Αδιαμφισβήτητα και για όποια διπλωματική διαπραγμάτευση η ισχύς τους και η αποτρεπτική τους ικανότητα για όποιον επιβουλεύεται την κυριαρχία μας είναι το ισχυρό όπλο.

Όμως και η διπλωματία της χώρας μας αξίζει τα εύσημα όταν πετυχαίνει νίκες και της οφείλουμε αντίστοιχη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό. Μας κάνει -και πρέπει να μας κάνει- αντίστοιχα υπερήφανους και ας μην βγαίνουμε με τυμπανοκρουσίες στους δρόμους.

 

 

(*) Ο κ. Βαγγέλης Καρκανάκης είναι Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ