Η ΕΤΑΔ και η πρώην Αμερικανική Βάση των Γουρνών

Του Δημ. Κων. Σαρρή, Προέδρου του ΔΕΚΚ

Αποτελεί  αναμφισβήτητα  θετικό γεγονός η Ακύρωση, από την ΕΤΑΔ, της απαράδεκτης και  προκλητικής ,τελεσιγραφικής ,αιφνιδιαστικής και παράτυπης , λόγω αναρμοδιότητας  Απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου της ,να προβεί ,σε ΑΝΑΚΛΗΣΗ  πέντε χρόνια πριν την επίσημη λήξη ,της ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ 55 στρεμμάτων στην Εταιρεία ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ ,στον χώρο της πρώην Αμερικ. Βάσης των Γουρνών. και επί του οποίου η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ  ανήγειρε το επιβλητικό συγκρότημα του ΔΕΚΚρήτης .

Μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη ,επειδή “τα υπερκείμενα τοις υποκειμένοις| εμπεριείχε τον κίνδυνο ουσιαστικά Δήμευσης του μοναδικού Εκθεσιακού Κέντρου της Κρήτης ,καταφέροντας καίριο πλήγμα στην δοκιμαζόμενη λόγω και της πανδημίας οικονομίας της μεγαλονήσου.

Η εξέλιξη ,βέβαια, αυτή οφείλεται στην σθεναρή στάση του Περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και του Δ.Σ. του ΔΕΚΚ.

Όμως η εξέλιξη αυτή ,εμπεριέχει τον κίνδυνο μελλοντικής Δήμευσης, καθότι  η ΕΤΑΔ υποσχέθηκε να επανέλθει στο θέμα ,μετά από εκπόνηση μελέτης περαιτέρω αξιοποίησης των 55 στρεμμάτων ,που διαχειρίζεται η Εταιρεία ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ ,ενώ το αίτημά μας είναι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ παραχώρηση της επίμαχης έκτασης αυτής στην Εταιρεία ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ ,και η ΕΤΑΔ  να εστιάσει το ενδιαφέρον της στη μεγάλη ελεύθερη έκταση  των 345 στρεμμάτων δικαιοδοσίας της ,προς την θάλασσα, την οποία έχει εγκαταλείψει  τόσα χρόνια και μόνο αυτή την περίοδο έχει προκηρύξει διαγωνισμό ανάδειξης ΕΠΕΝΔΥΤΗ και  φιλοδοξεί να μετατρέψει την έκταση αυτή σε υπερπολυτελές  REASORΤ,με spa,εμπορικά κέντρα,ελικοδρόμιο,τουριστικά καταλύματα,Μαρίνα για Γιωτ,Αθλητικές εγκαταστάσεις κλπκλπ

Η επιθυμητή αυτή ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ για πάνω από 15 χρόνια  ,υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι η παραπέρα αξιοποίηση των 55 στρεμμάτων από την εταιρεία  ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ  ήταν αδύνατη λόγω του ότι έπρεπε για  να ενταχθούμε,για την εξεύρεση πόρων,  σε πρόγραμμα LEADER η ΕΣΠΑ ,΄έπρεπε να έχουμε δικαίωμα χρήσης του οικοπέδου πάνω από 15 χρόνια, και η ΕΤΑΔ μας είχε δεμένα τα χέρια .

Η όλη έκταση ,βέβαια,της πρώην Αμερικ,Βάσης των Γουρνών,περίπου 400 στρεμμάτων ,ιδιοκτησίας φτωχών Αγροτών του Ηρακλείου ,απαλλοτριώθηκε σε τιμές εξευτελιστικές ,για την ανέγερση της Αμερικ,Βάσης ,μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ(18/02/1952).

Τα 55 ,λοιπόν στρέμματα αυτά ,αποτέλεσαν  ένα οφειλόμενο αντισταθμιστικό όφελος προς την τοπική κοινωνία, το οποίο τώρα κινδυνεύει να ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΊ .όχι μόνο αυτό αλλά παρασύροντας στην  Δήμευση  ταυτόχρονα και το μεγάλο πάνω σε αυτή  συγκρότημα του ΔΕΚΚ. ,μεγάλου  κόστους, όπως τονίσαμεπαραπάνω, με δαπάνες  της Νομαρχίας Ηρακλείου.

Γράφονται  μάλιστα  διάφορες απόψεις ότι δήθεν  η παρέμβαση της ΕΤΑΔ οφείλεται στην  αδιαφορία των τοπικών παραγόντων που εγκατέλειψαν την όλη έκταση στην τύχη της η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Σε  όποιους φορείς η ΕΤΑΔ έκανε Παραχωρήσεις εκτάσεων,στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Αμερικ. Βάσης των Γουρνών, ανταποκρίθηκαν και  τις αξιοποίησαν ,στο μέτρο του δυνατού

1.το ΕΛΚΕΘΕ  ανήγειρε το περίφημο ΕΝΥΔΡΕΙΟ

2,Ο Δήμος Χερσονήσου το Δημαρχείο και την κοινωφελή επιχείρηση

3.Η Πολεμική  Αεροπορία κατασκεύασε 300 κατοικίες Αξιωματικών.

4.Η εταιρεία ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ ΤΟ συγκρότημα του ΔΕΚΚ,σε συνύπαρξη με το <<Πλανητάριο>> και τα <<Δεινοσαύρια>> και την ταβέρνα <<ΚΡΗΤΕΣ>>

(Είναι αλήθεια ,βέβαια, ότι  το  σύγχρονο κολυμβητήριο που είχε κατασκευαστεί  λεηλατήθηκε νύχτες από αγνώστους κακοποιούς,  που αψήφησαν την ευρισκόμενη σε μικρή απόσταση φρουρά τού παρακείμενου οικισμού των Αξιωματικών και  δεν μπόρεσε να εντοπίσει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

.ΑΡΑ προκύπτει ότι όποια έκταση παραχώρησε σε φορείς η ΕΤΑΔ αξιοποιήθηκε ενώ ότι κράτησε η ίδια  στην δικαιοδοσία της ορθώνεται σήμερα είτε σαν χέρσα γη είτε σαν ερειπωμένα κτίρια.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ  την ΕΤΑΔ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΏΣΕΙ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΉ ΚΑΤΕΎΘΥΝΣΗ   ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ  ΠΑΡΑΧΩΡΩΝΤΑΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΟΝ ΕΠΙΜΑΧΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ 55 ΣΤΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΗKAI NA KANEI ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ   ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ   ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ 345 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ  ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ