Η επικίνδυνη επιμονή του υπουργού κ. Γ. Σταθάκη

Του Κώστα Τριγώνη

Αυτά που λέει ο υπουργός Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης απευθυνόμενος στην Κομισιόν, δηλαδή να αφήσουν στην… άκρη την Euroasia Interconnector και να αναλάβει η “ΑΡΙΑΔΝΗ” το έργο της καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης, ηχούν ευχάχιστα στα αυτιά κάποιων. Που λένε, ελληνική εταιρεία είναι η “ΑΡΙΑΔΝΗ”, καλύτερα να αναλάβει αυτή το σημαντικό αυτό έργο, παρά οι “ξένοι”…

Όμως, ουσιαστικά, αυτό που λέει ο κ. Σταθάκης, θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση της διασύνδεσης, αφού πρόκειται για την πόντιση ενός καλωδίου που ξεκινά από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο, και φθάνει στην Κρήτη. με φορέα την Euroasia Interconnector. Η “ΑΡΙΑΔΝΗ” του κ. Σταθάκη προέκυψε πολύ αργότερα, δεν υπήρχε καν στα αρχικά πλάνα.

Έτσι, επιμένοντας ο κ. Σταθάκης υπέρ της “ΑΡΙΑΔΝΗΣ”, θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση της διασύνδεσης ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματοποίησή της.

Όσο όμως θα καθυστερήσει η διασύνδεση, τόσο πιο δύσκολα θα εξοικονομεί η Κρήτη το ηλεκτρικό ρεύμα που της είναι απαραίτητο. Κι αυτό θα επιβαρύνει όλους μας, τόσο οικονομικά, όσο και ενεργειακά.

Ειλικρινά, δεν θέλουμε να καταλογίσουμε στον κ. Σταθάκη τόση ανευθυνότητα και επιπολαιότητα. Ο ίδιος, μέχρι σήμερα, έδειχνε τουλάχιστον πως είναι σοβαρός άνθρωπος. Αυτά που λέει τώρα, δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε με την κοινή λογική.

Περιμένουμε λοιπόν, να μας εξηγήσει ο κ. Σταθάκης: Αξίζει άραγε τον κόπο, να διεκδικήσει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση το “πάνω χέρι”, δηλαδή τη διαχείριση της χρηματοδότησης, δηλαδή τα λεφτά, για το έργο της διασύνδεσης Κορακιάς – Αττικής, όταν ξέρει πως το έργο αυτό δεν μπορεί εύκολα να “τεμαχισθεί”, αφού το “καλώδιο” θα είναι ενιαίο και αφορά το Ισραήλ, την Κύπρο και τη χώρα μας; Γιατί δεν αντιδρούν κατά τον ίδιο τρόπο οι Ισραηλίτες; Είναι πιο έξυπνος απ’ αυτούς ο κ. Σταθάκης; Και μη μας πεί πως δεν αντιδρούν, επειδή το Ισραήλ δεν είναι μέλος της Ε.Ε.!

Είπαμε, και ξαναλέμε. Εμάς εδώ στην Κρήτη, μας ενδιαφέρει να έχουμε επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος. Ο,τιδήποτε και οποιοσδήποτε πάει κόντρα σ’ αυτή την ανάγκη, τον βάζουμε απέναντί μας! Φοβούμαστε δε ότι σε αυτή τη θέση, απέναντί μας δηλαδή, θα μπεί τελικά ο κ. Σταθάκης. Γιατί αυτός θα θεωρηθεί υπεύθυνος για την όποια καθυστέρηση της διασύνδεσης. Εκτός κι αν μπορέσει να μας πείσει για το αντίθετο, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει…

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ