H «Μεγάλη Εβδομάδα» των λογιστών

Γράφει ο Αντώνης Σφίγγας(*)

Λόγω της πανδημίας το lockdown ήταν απαραίτητο και το σύνθημα #μένουμε σπίτι# ζωτικής σημασίας.

Η χώρα μας, έως τώρα, έχει χειριστεί την πανδημία υποδειγματικά. Αρκετοί κλάδοι καταβάλλουν τα μέγιστα, με φυσικά πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους οποίους και τους ευγνωμονούμε!
Εμείς οι λογιστές,  αυτή την περίοδο, σηκώνουμε το βάρος να προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να έχουμε τις κατάλληλες πληροφορίες. Υπάρχουν εξαγγελίες οι οποίες γίνονται πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου τις  επόμενες μέρες. Έως τότε προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την δήλωση κάθε υπουργού έως  ότου βγει η επίσημη απόφαση και να εξηγήσουμε στους πολίτες ,που με το δίκιο τους,  αγωνιούν. Δυστυχώς όμως ανοίγουν Πλατφόρμες οι οποίες περισσότερες απορίες δημιουργούν απ’ όσες λύνουν.

“Σπαταλήσαμε” παρά πολύ χρόνο, για να αποδείξουμε ότι είμαστε και εμείς πληττόμενος  κλάδος. Κοινή λογική δεν είναι όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις -πελάτες μας κλείνουν υποχρεωτικά από το κράτος, ότι δεν θα έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς εμάς; Το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος για το voucher που θα δοθεί στους συναδέλφους, με 100 ώρες τηλεκατάρτιση, είναι η ανεπάρκειά του ως μέτρο στήριξης.

Είναι κατανοητό ότι βιώνουμε δύσκολες συνθήκες, αλλά κάποια λάθη που αναφέρω παρακάτω  θα έπρεπε να έχουν  αποφευχθεί. Δεν είναι δυνατόν τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 5 να υποβάλλονται μόνο 5/4, ημέρα Κυριακή, πόσο μάλλον την  Κυριακή του Πάσχα που υπάρχει αντίστοιχη προθεσμία για τα ΑΦΜ που λήγουν στο 9. Όταν το υπουργείο θεωρεί τους λογιστές εργαζόμενους 24/7 , δεν δείχνει σεβασμό στο επάγγελμά μας.

Επίσης, μπορεί να έχει ανακοινωθεί αναστολή πληρωμών όχι, όμως, και των  υποχρεώσεων υποβολής, (σε μηνιαίες βασικές υποχρεώσεις μιας επιχείρησης, όπως ΦΠΑ, ΑΠΔ κ.τ.λ.) πράγμα που σημαίνει ότι εμείς και οι εργαζόμενοί μας ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες παραστατικά με άμεσο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Σε μια πανδημία όλοι ανεξαιρέτως είναι εν δυνάμει ασθενείς  ή αν όχι οι ίδιοι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Αν, λοιπόν, συμβεί κάτι τέτοιο σε κάποιον συνάδελφο, την ασθένεια είναι πολύ πιθανό να την ξεπεράσει, τις συνέπειες των προστίμων, όμως, από τις μη υποβολές όχι.
Ολοκληρώνοντας, σίγουρα δεν είναι καλή περίοδος για το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων και για υγειονομικούς λόγους. Παραδοσιακά οι πρώτοι που σπεύδουν είναι οι ηλικιωμένοι, ας το ξανασκεφτούν οι αρμόδιοι. Ας τους προστατέψουμε!

 

 

 

(*) O k. O Αντώνης Σφίγγας είναι Λογιστής.  

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content