Δεν βλέπει το χάλι των ενετικών τειχών η Δημοτική Αρχή;

Του Κώστα Τριγώνη

Εδώ και κάποιες δεκαετίες, ο Δήμος Ηρακλείου διεκδικεί τη διαχείριση των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, του μοναδικού αυτού και υπερπολύτιμου μνημείου της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια, η υπόθεση αυτή προχώρησε αρκετά. Ο Δήμος πράγματι ανέλαβε τη διαχείριση σημαντικών τμημάτων των τειχών.  Έγινε συντήρηση και στερέωση σε πολλά σημεία τους, αξιοποιήθηκαν πύλες και στοές και δόθηκε η εντύπωση πως το όλο θέμα ο Δήμος το είχε πάρει “στα σοβαρά”.

Δυστυχώς, την εντύπωση αυτή, η σημερινή δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί για να τη διαψεύσει…

Τις συντηρημένες και ανακαινισμένες πύλες και στοές, δεν τις αξιοποιεί όπως θα έπρεπε.  Ο αρχικός σχεδιασμός είναι αλήθεια πως έχει πάει πολύ πίσω. Ό,τι γίνεται στα τείχη, γίνεται πρόχειρα, “τσαπατσούλικα” και βαριεστημένα. Ίσα ίσα για να πουν πως το έκαναν, κι ας γκρεμιστεί μέχρι το επόμενο πρωινό.

Αλλά, το απογοητευτικότερο όλων, είναι η προσλαμβάνουσα εικόνα του πολυδιαφημισμένου (κατά το παρελθόν) περιπάτου πάνω στα ενετικά τείχη.

Πράγματι, ο περίπατος αυτός (θα μπορούσε να) είναι μαγευτικός. Κι αν είχε προβληθεί όπως του αξίζει, θα ήταν χιλιάδες οι Ηρακλειώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης που θα τον προτιμούσαν.

Αντ’ αυτού, όποιοι αποφασίζουν σήμερα να περπατήσουν πάνω στα τείχη, φεύγουν εντελώς απογοητευμένοι από την παντελή εγκατάλειψη των χώρων. Σπασμένα παγκάκια, πρόχειρες περιφράξεις με σκουριασμένα και παραβιασμένα πλέγματα, ακαθαρσίες…Το πράσινο εγκαταλελειμμένο και αφρόντιστο, σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε δασική περιοχή και μάλιστα Natura, όπου δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις…

Η “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ” έκανε χθες ένα φωτορεπορτάζ που δείχνει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί…   Και αρκεί η ανάγνωσή του για να καταλάβουν τί γίνεται εκεί, ακόμα και όσοι δεν έχουν ποτέ επισκεφθεί το χώρο, που έχει καταντήσει χειρότερος ακόμα κι από το επίσης εγκατατελειμμένο “πάρκο του… Σκαφιδαρά”!

Συνήθως, τα αρμόδια τμήματα του Δήμου απαξιούν να απαντήσουν σε σχόλια των μέσων ενημέρωσης. Και μάλλον δεν θα δώσουν απάντηση ούτε στο σημερινό.

Εμείς όμως ρωτάμε το Δήμο Ηρακλείου:

Είναι τόσο δύσκολο, τουλάχιστο να ευπρεπίσει τον περιορισμένο χώρο περιπάτου πάνω στα ενετικά τείχη, που κανονικά θα έπρεπε να είχε επεκταθεί σε όλο το μήκος τους;

Είναι τόσο δύσκολο να φτιάξει καινούργια παγκάκια ώστε να μπορούν να κάθονται για να πάρουν μια ανάσα οι περιπατητές;

Είναι τόσο δύσκολο να διαθέσει ένα – δυο υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πρασίνου, ώστε σε μόνιμη βάση να φροντίζουν το πράσινο;

Αν τον πλούτο των ενετικών τειχών τον είχαν κάποιοι άλλοι, θα τον έκαναν πραγματικό στολίδι και επίγειο παράδεισο, και όχι ντροπή της πόλης!

Δεν λείπουν τα λεφτά, για να αποκατασταθούν αυτές οι απαράδεκτες εικόνες. Λείπει το πραγματικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να σηκώσει το Ηράκλειο ακόμα πιο ψηλά.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ