Δεν θα ξανακρατήσουμε το “Έθνος” στα χέρια μας

Του Κώστα Τριγώνη

“Sic transit gloria mundi”, έλεγαν οι Λατίνοι. Έτσι περνά η δόξα του κόσμου…

Ισχύει για πολλά και για πολλούς η συγκεκριμένη φράση. Ισχύει και για το “Εθνος”, την εφημερίδα που από την ίδρυση της προχουντικά, αλλά και από την επανίδρυσή της μετά τη χούντα, είναι αλήθεια πως τράβηξε πολλά…

Με αυτό το τελευταίο πρωτοσέλιδο, το “Έθνος” διαβαίνει την Αχερουσία…

Αναστολές έκδοσης, δικαστικές περιπέτειες, διωγμοί, αδιέξοδα, επανιδρύσεις, σκληροί ανταγωνισμοί, οικονομικές κρίσεις, όλα ήταν μέσα στην περιπετειώδη πορεία της.

Όταν πάντως επανιδρύθηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης, με τον μεγάλο εφημεριδά αείμνηστο Αλέκο Φιλιππόπουλο, ως ταμπλόιτ, τάραξε πολύ ισχυρά τα ύδατα της δημοσιογραφίας και των εκδόσεων και έφθασε κυκλοφοριακά σε ύψη πράγματι ανεπανάληπτα! Έπιασε νούμερα ιλιγγιώδη, απίστευτα στη σημερινή εποχή. Αν δεν μεσολαβούσε το σκάνδαλο Κοσκωτά, που έστρεψε εναντίον του  τους Πασόκους, το “Εθνος” ίσως είχε διαφορετική εξέλιξη…

Όλα όμως έχουν μια αρχή κι ένα τέλος σ’ αυτό το μάταιο κόσμο. Οι εποχές άλλαξαν ανεπιστρεπτί, οι εφημερίδες ακολούθησαν και εξακολουθούν να ακολουθούν τη γνωστή πλέον φθίνουσα πορεία, και το χαρτί παραχώρησε την πρωτοκαθεδρία του στο διαδίκτυο.

Ούτε τα λεφτά του Ιβάν Σαββίδη, ούτε κανενός άλλου “κροίσου”, αρκούν για να αναστρέψουν αυτή τη μοιραία διαδρομή. Απλώς, σήμερα ήρθε και του “Έθνους” η σειρά. Μετά το “Βήμα”, μετά την “Μεσημβρινή”, την “Απογευματινή”, την “Αθηναϊκή”, την “Αυριανή”, την “Ελευθεροτυπία”, και τόσες άλλες ων ουκ έστιν αριθμός, προστίθεται στη μακρά λίστα των… συγχωρεμένων εφημερίδων και το “Εθνος”.

Αλλά κι όσες εφημερίδες έχουν απομείνει, δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις “μακαρίτισσες”. Το Γολγοθά τους ακολουθούν κι εκείνες. Όχι μόνον οι αθηναϊκές. Και ο Τύπος της επαρχίας πνέει τα λοίσθια. Και το ξέρουν όλοι αυτό.

Μετά από λίγα χρόνια, οι περιπτεράδες δεν θα έχουν τί να κρεμάσουν στα μανταλάκια τους. Το πιθανότερο είναι πως, αντί να αναρτούν τον καθημερινό Τύπο, θα κάνουν… αναρτήσεις στο διαδίκτυο, είτε φέισμπουκ θάναι αυτό, είτε κάτι διαφορετικό. Και θα διηγούνται στους επιγόνους πως, μια φορά κι έναν καιρό, οι ειδήσεις και οι γνώσεις διακινούνταν μέσα από το χαρτί, με το οποίο στη συνέχεια μπορούσες ακόμα και σαρδέλες να τυλίξεις.

Υπάρχουν ακόμα βέβαια οι λεγόμενες “κυριακάτικες” εκδόσεις, αν και συρρικνώνονται κι αυτές, η ύλη τους γίνεται όλο και πιο μπαγιάτικη και βαρετή, πέφτει διαρκώς η κυκλοφορία τους. Μέχρι να διαφημίζουν ότι προσφέρουν κάποια “δωράκια”, ίσως εξακολουθήσουν να υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι αγοραστές τους. Αλλά και των κυριακάτικων εκδόσεων το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο…

Είπαμε: “Sic transit gloria mundi”. Νομοτελειακά!

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content