Χωρίς λεφτά, πώς θα ζήσουν τις φαμίλιες τους οι ελαιοπαραγωγοί;

Του Κώστα Τριγώνη

Πριν λίγες δεκαετίες, το βάρος της τοπικής οικονομίας το σήκωνε η σταφίδα. Το Σεπτέμβριο πουλούσαν το προϊόν τους οι σταφιδοπαραγωγοί, και με τα λεφτά που εισέπραξαν εξαφλούσαν τα χρέη τους και ζούσαν την οικογένειά τους για όλο το χρόνο.

Σταφίδες τώρα δεν υπάρχουν. Οι περισσότεροι αγρότες της Κρήτης περιμένουν από το λάδι, να καλύψουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Φέτος όμως, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει… Ας είναι καλά η πολιτεία, που τα’ κανε θάλασσα με τη δακοκτονία και δεν έδωσε καμιά σημασία στους μύκητες, που αποτέλειωσαν τις ελιές!

Εντελώς απροστάτευτη η ελαιοπαραγωγή, ήταν μοιραίο να καταστραφεί. Και παράλληλα να καταστρέψει οικονομικά τον αγροτικό κόσμο.

Τί να πουλήσουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί; Το λάδι τους, που ξεπερνά σε οξύτητα τα δυο και τα τρία οξέα;

Όταν η τιμή του προϊόντος κατάντησε τόσο εξευτελιστική για τα λάδια των τριών γραμμών, τί να εισπράξει ο παραγωγός όταν προσφέρει λάδια τριών οξέων; Ούτε τα έξοδα της ελαιοσυλλογής δεν καλύπτονται!

Ακόμα δεν έχουνε καταλάβει κάποιοι το μέγεθος του προβλήματος. Δεν μπορούν να διανοηθούν δηλαδή, ότι φέτος θα πεινάσουν άνθρωποι!

Οι γιορτές πλησιάζουν. Οι οικογενειάρχες έχουν υποχρεώσεις που τρέχουν. Πρέπει να εξασφαλίσουν τροφή για τις φαμίλιες τους. Πρέπει να πληρώσουν τα βερεσέδια του μπακάλη. Πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις τους, τους φόρους τους, τις εισφορές τους. Πρέπει να αγοράσουν λιπάσματα, πρέπει να κλαδέψουν, πρέπει να καλλιεργήσουν…

Πολλά πράγματα “πρέπει” να κάνουν, αλλά δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτε απ’ όλα αυτά!

Ξανάφτασε πάλι ο κόσμος της κρητικής υπαίθρου στο σημείο, να ξύνει τον πάτο του βαρελιού.

Δεν πα’ να διακοσμούν τα μαγαζιά τους οι έμποροι, με χριστουγεννιάτικα στολίδια; Ποιός αγρότης θα μπεί μέσα να ψωνίσει; Με τί λεφτά;

Όταν πέθανε η σταφίδα, υπήρχε μια εναλλακτική. Οι σταφιδοπαραγωγοί έγιναν ελαιοπαραγωγοί. Τώρα, τί θα γίνουν; Από πού να περιμένουν βοήθεια;

Και, να μην τολμήσει κανείς να μου πεί “πολύ τραγικά τα γράφεις”! Γιατί θα του απαντήσω πως “εσύ, ή από τον Άρη κατέβηκες, ή βαλτός είσαι”!

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ