Αξίζουμε σαν χώρα έναν πρωθυπουργό σαν τον κ. Τσίπρα;

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Θέλησα χθές να παρακολουθήσω τη συζήτηση στο ΣΚΑΪ του πρωθυπουργού με κριτική διάθεση περιμένοντας όμως να ακούσω κάτι ενδιαφέρον καθώς και το σχέδιο του υποψήφιου πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα.
Τι άκουσα τελικά και τι είδα.
Είδα έναν πρωθυπουργό φανερά αγχωμενο που σκοπός του δεν ήταν να εξηγήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά να βγάλει επιθετικότητα και αλαζονεία.
Το στήσιμο του και ο ειρωνικός τρόπος που συμπεριφερόταν έδειχναν πιο πολύ έναν άνθρωπο που συμμετείχε σε καφενειακου επιπέδου συζήτηση που ήθελε να επιβληθεί με το αξίωμα του στους συνομιλητές του παρά σε εν ενεργεία και εν δυνάμει ξανά πρωθυπουργό.
Το ψέμμα και η ανακρίβεια σε συνδυασμό με ξυνιλα και τσατιλα έδειχναν κάποιον οποίος είχε χάσει τη μάχη και πάλευε για την τιμή των όπλων .
Πέρα όμως από τα γενικά χαρακτηριστικά της συζήτησης και την αγωνία που έβγαζε ο πρωθυπουργός δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε  τρεις τέσσερις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που δόθηκαν.
Η θέση ότι δεν ήταν προετοιμασμένος στα ταξίδια του στις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη με τους θεσμούς απέδειξαν πόσο επιπόλαια φέρθηκαν το καλοκαίρι του 2015 μιλώντας μας αργότερα για αυταπάτες.
Ίσως από τις χειρότερες και πιο αισχρες στιγμές που προσδίδουν τη σκέψη του και το χαρακτήρα του , όταν απάντησε στην ερώτηση της κ. Κοσιώνη για την απελευθέρωση του Κουφοντινα λέγοντας ότι έχει προσωπικό ενδιαφέρον τώρα που παντρεύτηκε τον Κ.Μπακογιαννη.
Με λίγα λόγια όποιος δεν έχει συγγένεια με την οικογένεια Μητσοτάκη επικροτεί τις  ιδέες και τις δολοφονικές πράξεις Κουφοντινα.
Οι ανακρίβειες και τα ψέματα συνεχίστηκαν στην αναφορά για το χρέος το οποίο στο παρελθόν το χαρακτήριζε επονειδιστο οτι στα χρόνια του έχει μειωθεί ενώ στην πραγματικότητα είναι 30δις περισσότερο.
Εκεί που έδειξε ότι είναι αμετανόητος και δεν έχει καταλάβει τη ζημιά που έκανε στην Ελληνική κοινωνία όταν χτύπησε τη ραχοκοκαλιά της που είναι η μεσαία τάξη.
Προσπάθησε με κάποια ψεύτικα νούμερα και αποσπασματικους αριθμούς να πείσει ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αυξήθηκε και δεν κλείνουν πλέον καταστήματα.
Όταν ο κ. Παπαχελάς του ανέφερε ότι ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι εν γνώσει μας υπερφορολογηθηκε η μεσαία τάξη εύκολα όπως κάνει συχνά άδειασε τον υπουργό του.
Το αποκορύφωμα της υποκρισίας και του ψέματος όταν τον ρώτησαν για το Μάτι αν γνώριζε για νεκρούς επικαλέστηκε άγνοια και μίλησε για κάμερες της τηλεόρασης που ήταν διακοσμητικές αφού δήθεν δεν έγραφαν τη σύσκεψη των στελεχών ενώ αυτός δεν γνώριζε για νεκρούς που έμαθε στη συνέχεια.
Συνέχισε λέγοντας ότι οι Στρατηγοί δεν μίλησαν γιατί ντρέπονταν τις κάμερες..
Όταν αναφέρθηκε το όνομα του Πετσιτη και η συνεχής παρουσία του στο Μαξίμου ανέφερε ότι ήταν φίλος του  Ν. Παππά λέγοντας το απιθανο ότι ήταν προσκωλλυομενος και από τους τύπους που κολλάνε στην εξουσία.
Σε ερώτηση πώς μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου είπε το εξής αμιμητο ότι μπαίνει όποιος θέλει στο Μαξίμου.
Κατά την ερώτηση για την υπόθεση Novartis και κατά πόσο αυτή συνιστά σκευωρία αφού κατηγορήθηκαν και σπιλωθηκαν άδικα πολιτικά πρόσωπα ανέφερε τις τιμές των φαρμάκων και τη σημασία της Ελλάδας για τις παγκόσμιες τιμές τους.
Αν η επόμενη Βουλή μιλήσει για άδικες παραπομπές και ζητήσει ευθύνες από τους εμπλεκόμενους εκεί φάνηκε αμηχανία και φόβος για την επόμενη μέρα.
Όπως αμηχανία και υπεκφυγη στην ερώτηση όταν επιστρέψει το κόμμα του στην αντιπολίτευση αν θα παραμείνει στις λογικές που είχε το κόμμα του την περίοδο του 3%.
Δεν είμαι προετοιμασμένος δεν ξέρω αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον που τίποτα δεν θα τον εμποδίσει να το ξαναπαίξει αντιμνημονιακος.
Εκεί όμως που έδειξε ασέβεια προς τον Ελληνικό λαό όταν αναφέρθηκε στις διακοπές του και στο δικαίωμα μιας οικογένειας ακόμα και του πρωθυπουργού για καλοκαιρινή ξεκούραση.
Η αναφορά του στην κ.Παναγοπουλου ως συνεργάτιδα και την παραχώρηση του κοτερου ως δείγμα φιλίας.
Ξεχασε βέβαια ότι αυτές οι διακοπές πολυτελειας εν κρυπτω έγιναν είκοσι μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και αφού η Ελλάδα θρηνούσε 102 νεκρούς ..
Όπως ξέχασε ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά και να φαίνεται.
Στην ερώτηση γιατί μαυριστηκε στις ευρωεκλογές δεν δέχτηκε ότι το κόμμα του και ο ίδιος υπέστησαν μια ταπεινωτική ήττα πρωτόγνωρη για το μέγεθός και το εύρος της όντας από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχει χάσει ποτέ κυβερνητικό κόμμα ψελιζοντας ότι έχασε μόνο δύο μονάδες σε σχέση με το 2014 παραβλέποντας ότι έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους.
Το σημείο  που δεν κρύφτηκε καθολου ήταν ξανά η υποστήριξη και η στήριξη που συνεχίζει να προσφέρει στον Παύλο Πολακη αφού τον θεωρεί ικανό υπουργό  , αλλά όμως επικίνδυνο όταν πατάει τα κουμπιά του πληκτρολογίου.
Τότε αδικεί τον εαυτό του και για το λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα του έχει επιβληθεί αφωνια.
Πέρα λοιπόν από τις αναφορές στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ και την επιθετικότητα που έβγαζε προς το σταθμό εύκολα κανείς ξεχώριζε στον πρωθυπουργό εμμονές και στοχοποιησεις σαν να βρίσκονται μόνο στη ΝΔ υποψήφιοι δημοσιογράφοι ενώ στο κόμμα του βρίσκονται τουλάχιστον πέντε βουλευτές.
Το αίσθημα που η συνέντευξη άφησε στον τηλεθεατή ήταν ενός αμυνόμενου πρωθυπουργού που δεν απευθυνόταν στο σύνολο της κοινωνίας αλλά σε ένα μικρό κομμάτι αυτής που για χατίρι της κυβέρνησε και αδίκησε την μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Απευθυνόταν στο κοινό που έχει ονειρώξεις με τον Πολακη , στο κοινό που του αρέσει η μιζέρια και η καταστροφή.
Στο κοινό που του αρέσουν οι καφενειακου επιπέδου συζητήσεις και σε αυτούς που μιλούν με υπονοούμενα χωρίς αποδείξεις.
Απευθυνόταν στο κομμάτι αυτό της κοινωνίας που αρέσκεται να ζει παρασιτικά και να εχθρευεται την αριστεία και την προσπάθεια.
Σε αυτούς έκλεισε και χθες το μάτι αδιαφορώντας για όλους τους άλλους που ούτως η άλλως τους έχει βάλει απέναντι του θεωρώντας του ταξικούς εχθρούς.
Δεν προσπάθησε να είναι συναινετικός  με ήπιο λόγο , προσπάθησε να διχάσει με προοπτική να συσπειρώσει το αντιδεξιο μέτωπο που ουσιαστικά δεν υφίσταται.
Οι διαχωριστικές γραμμές και τα ξύλινα λόγια με τα ψεύτικα συνθήματα είναι για άλλες εποχές .
Η αναφορά και η προσπάθεια προσέγγισης αυτών των λογικών δείχνει πενία επιχειρημάτων
Η προσπάθεια του κάποια στιγμή να μαλακώσει και να δείξει άνεση και χαλαρότητα με μια ερώτηση επανερχόταν στον αληθινό εαυτό του.
Στον εαυτό που πλέον δεν μπορεί να κρύψει και σε όποιον παρακολουθούσε τη γλώσσα του σώματος ήταν παραπάνω από φανερή.
Ο δήθεν τσαμπουκας , η αλαζονεία , η στρογγυλοποίηση ,  εύκολη συγχώρεση των δικών του λαθών μαζί με παράθεση ψεματων και ψεύτικων στοιχείων έδειχναν ένα πρωθυπουργό σε αποδρομη και χωρίς καμία συγγνώμη χαρακτηριστικό των εγωιστων και των αδιορθωτων.
Από τη χθεσινή συζήτηση σίγουρα δεν μπορεί να ισχυριστούμε ότι γίναμε σοφότεροι , αυτό όμως που με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι ο λαός πολύ σωστά έπραξε και τιμώρησε τον Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές και σίγουρα ετοιμάζεται να το πράξει και στις εθνικές.
Ο Τσίπρας είναι φανερό ότι το γνωρίζει απλώς δεν μπορεί να το διαχειριστεί.
Απαντώντας λοιπόν στο πρώτο μας ερώτημα με σιγουριά και χωρίς δόση υπερβολής απαντάμε ότι η χώρα και εμείς οι ίδιοι δεν χρειαζόμαστε τέτοιο πρωθυπουργό με αγκυλώσεις , φανατισμό , εγωιστή και ανεπιδεκτο μαθήσεως.
Αξίζουμε πολύ καλύτερο και θα τον έχουμε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήλθε να ενώσει τους Έλληνες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ