Αρχίζει μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Αυτοδιοίκηση

Tου Κωστα Τριγώνη

Ξέρουμε πολύ καλά, ποιοί προπαγάνδιζαν, από παλιά, υπέρ της απλής αναλογικής. Σε δυο κατηγορίες χωρίζονταν αυτοί.

Στην πρώτη κατηγορία, συγκαταλέγονταν κάποιοι θεωρητικοί, που ήταν ή παρίσταναν τους “ρομαντικούς”, υποστηρίζοντας πως πρέπει στα συλλογικά όργανα να εκπροσωπούνται οι παρατάξεις σύμφωνα με το ακριβές ποσοστό τους στο εκλογικο σώμα.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκαν οι σκληροπυρηνικοί των μειοψηφιών. Που μια κύρια επιδίωξη είχαν: Να μη μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα η πρώτη σε ψήφους παράταξη. Αλλά να υποχρεούται να αποφασίζει μόνο με τη δική τους συγκατάνευση. Ας είχε ο πρώτος 48%, κι ας είχαν οι μειοψηφούντες σκληροπυρηνικοί μόνο 3%. Θέλεις, κύριε Πρώτε, να υλοποιήσεις την πολιτική σου;  Κάθισε κάτω να σου υπαγορεύσω τους όρους μου. Αλλιώς δεν σου δίνω το 3%, για να αποκτήσεις την πλειοψηφία του 51%…

Δυστυχώς, ο Σκουρλέτης και οι λοιποί Συριζαίοι που ψήφισαν τον καταστροφικό και αδιέξοδο, όπως στο εγγύς μέλλον θα αποδειχθεί, “Κλεισθένη”, ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Μία και μόνη επιδίωξη είχαν, και την αποτύπωσαν στον άθλιο νόμο τους: Την ακυβερνησία της Αυτοδιοίκησης.

Βλέπουμε τώρα, τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης Κυριακής. Μετράμε τους συμβούλους της κάθε παράταξης. Και διαπιστώνουμε ότι συνέβη στην πράξη, αυτό ακριβώς που φοβόμασταν, και ήταν μοιραίο να συμβεί: Πολλοί, οι περισσότεροι από τους εκλεγέντες Δημάρχους, που σήμερα δέχονται τα συγχαρητήρια του κόσμου , δεν διαθέτουν στα νέα Δημοτικά Συμβούλια την πλειοψηφία που θα τους επέτρεπε να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους.

Θα μπορούσε κάποιος να σπεύσει και να συμπεράνει πως είναι μάλλον “άνθρακες ο θησαυρός” πολλών από τους χθεσινούς νικητές. Γιατί, εντάξει, μπορείς πλέον, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να καθίσεις στην όχι και τόσο αναπαυτική καρέκλα του Δημάρχου. Τί θα κάνεις όμως, όταν δεν θα είσαι σε θέση ούτε μια απλή απόφαση να πάρεις, αν δεν συναλλαχθείς προηγουμένως με τους μέχρι χθές αντιπάλους σου; Αυτούς δηλαδή, με τους οποίους αντάλλασσες μύδρους, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Με αυτούς που “λαμόγιο” σε ανέβαζαν, “ανίκανο” σε κατέβαζαν. Με αυτούς τους οποίους εσύ και οι συνεργάτες σου θεωρούσες “καταστροφή για τον τόπο”…

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει, πόσο καλοπροαίρετοι ή πόσο κακοπροαίρετοι θα αποδειχθούν στην όποια συναλλαγή τους με τους αδύναμους πλειοψηφικά νέους Δημάρχους, οι “ηγέτες” ή ακόμα και απλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι των αντιπολιτευομένων δημοτικών παρατάξεων. Αυτό μόνο στην πράξη θα φανεί.

Υπάρχουν όμως κάποια πολύ κακά προμηνύματα. Όπως αυτό που μου μετέφεραν πως έλεγε χθες το βράδυ, ένας από τους στενούς συνεργάτες κάποιου ηττημένου: “Μη φοβάστε, γιατί εμείς δεν θα επιτρέψουμε στο νικητή να κάνει ούτε “κιχ”! Δεν θα τον αφήσουμε ούτε μια απόφαση να πάρει, αν δεν έχει προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη μας”!..

Ελπίζουμε να μην έχουν πολλοί, την άποψη του συγκεκριμένου αντιπολιτευόμενου παράγοντα. Ίσως βέβαια υπάρξουν και ακόμη χειρότερες περιπτώσεις.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε σήμερα να πούμε, είναι πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα είναι μια περίοδος πολύ δύσκολη για την Αυτοδιοίκηση. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ