Ανθρώπινα Δικαιώματα και Τουρκία, ασύμβατοι όροι

Aρθρο του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ξαφνικά, ο Τούρκος πρόεδρος μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια στην εξουσία, μετά από χιλιάδες διώξεις αντιφρονούντων, δημοσιογράφων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων ανακάλυψε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου. Το Σεβασμό στην Ελευθερία της Έκφρασης. Τις θρησκευτικές ελευθερίες. Την ελευθεροτυπία.

Σε μία φαντασμαγορική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε ένα «μεταρρυθμιστικό» πακέτο σε μια προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δηλώνοντας με περισσό πολιτικό θράσος ότι κανένας δεν πρέπει να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεων του και ότι η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε.

Δηλώσεις που γίνονται την ίδια ώρα που η Τουρκία μετά από είκοσι χρόνια αδιάλειπτης παραμονής Ερντογάν στην εξουσία της παραμένει μία από τις χώρες που δεν σέβονται και αγνοούν επιδεικτικά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μία χώρα με 65.000 διώξεις πολιτών που πολλές από αυτές έχουν μετουσιωθεί σε καταδίκες για προσβολή του προσώπου του Τούρκου προέδρου. Μία χώρα με ατελείωτες διώξεις δημοσιογράφων που διαφωνούν με το καθεστώς Ερντογάν, με κλείσιμο αντιπολιτευομένων μέσων ενημέρωσης. Μία χώρα που διώκει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα το φιλοκουρδικό HDP και επιχειρεί να απαγορεύσει τη λειτουργία του. Μία χώρα που συνέλαβε χιλιάδες πολίτες της μετά την καταστολή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016…

Όλοι, όμως, τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μίας συμπεριφοράς εκκρεμούς από πλευράς της Τουρκίας. Ενός σκωτσέζικου ντους. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, η Τουρκία εμφανίζεται φιλειρηνική, φιλοευρωπαϊκή, φιλοδυτική, μία χώρα που προβάλλει στη διεθνή κοινότητα ένα αγαθό πρόσωπο. Ενώ Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο συνεχίζει τις πολεμικές ρητορικές, τις υβριστικές επιθέσεις κατά του συνόλου της Δύσης και τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες.

Αυτά τα δύο πρόσωπα που εμφανίζει τον τελευταίο καιρό η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν εκπλήσσουν κανένα.

Άλλωστε, και στο διάστημα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου 2020 η τουρκική πλευρά –παίζοντας το ρόλο του καλού παιδιού τότε- είχε διακόψει μετά από πολλές εβδομάδες τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και είχε αποσύρει στο λιμάνι της Αττάλειας το σεισμογραφικό σκάφος Όρουτς Ρέις. Ενώ γίναμε όλοι μάρτυρες μίας επιχείρησης επίθεσης φιλίας της Τουρκίας και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιθυμία ισχυρότερης συνεργασίας  μαζί της. Μετά από αρκετό καιρό μάλιστα, μετά από μία σειρά προσβλητικών και υβριστικών επιθέσεων κατά της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών, με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εκκινήσει τις επαφές με την Ελλάδα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.

Αντί όλων αυτών μετά τη Σύνοδο και την παράταση στις αποφάσεις επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε η Τουρκία, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες με την έκδοση νέων NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ενώ αρνούμενη να σεβαστεί τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προχώρησε στο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος την ημερομηνία της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα προχώρησε σε προκλητική επίσκεψη στα Βαρώσια.

Ενώ πριν λίγες μέρες αντί να ορίσει ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, αυτή τη φορά στην Αθήνα, προχώρησε σε έκδοση NAVTEX για έρευνες ωκεανογραφικές στο κεντρικό Αιγαίο με το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» και ξεκίνησε την πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης με μεγάλη συμμετοχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» που παραπέμπει ασφαλώς στο συγκεκριμένο δόγμα της τουρκικής πολιτικής που αναδεικνύει το νέο-οθωμανισμό και το μεγαλοιδεατισμό της. Άλλωστε, η εικόνα από το προεδρικό γραφείο με τα πορτραίτα μόνο τριών σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Μωάμεθ του Πορθητή, του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και του Αμπντούλ Χαμίτ είναι άκρως δηλωτική των σκέψεων και των προθέσεων του Τούρκου προέδρου.

Επαναλαμβάνουμε σταθερά και μονότονα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μία χώρα, παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Μία χώρα που ακράδαντα πρεσβεύει ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών επιλύονται ειρηνικά μέσω του διπλωματικού διαλόγου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν να διευθετήσουν μία και μόνο διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μία συμφωνία που θα εδράζεται στη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όσα τίθενται είτε δολίως είτε μέσω των προκλητικών μονομερών ενεργειών της από την τουρκική πλευρά αποτελούν διαπραγμάτευση- ανατολίτικο παζάρι. Και ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση ούτε με αυτή καθαυτή τη μόνη διαφορά Ελλάδος-Τουρκίας ούτε με το πραγματικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Δυστυχώς, με τις ενέργειές της η Τουρκία αποδεικνύει ότι παραμένει ένα κράτος-ταραξίας. Παράγοντας αστάθειας και αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας. Και όσο δεν αφιππεύει από το νέο-οθωμανισμό και το μεγαλοιδεατισμό της, όσο παραμένει προσκολλημένη σε ιδεολογήματα που παραπέμπουν σε προηγούμενους αιώνες θα βρίσκεται απέναντι από το Διεθνές Δίκαιο και από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content