Ανοικτή επιστολή – Θέμα: Self tests , rapid tests, PCR για τουρίστες

Από τον Αιμίλιο Παττακό

Ανοικτή επιστολή προς
 τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη  και Υφυπουργό  Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη Sofia Zacharaki
 Υπόψιν κ. Lefteris Avgenakis  Υφυπουργού Αθλητισμού  και βουλευτή ΝΔ Ηρακλείου.
Θέμα: Self tests , Rapid tests , PCR τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.
 Όπως σας είναι γνωστό οι τουρίστες από αρκετές χώρες  υποχρεούνται πέρα από τον διπλό  εμβολιασμό τους να εισέλθουν στην Ελλάδα με αρνητικό τέστ που μερικές φορές το χρεώνονται οι ίδιοι ή το απορροφούν τα ταξιδιωτικά γραφεία.
 Το ίδιο ισχύει και για τους τουρίστες από τις  περισσότερες χώρες που στην επιστροφή στη χώρα  τους  ζητείται απόδειξη ότι δε νοσούν από Covid 19.
 Για το λόγο αυτό είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν σε ιατρικά κέντρα ή σε πιστοποιημένα κέντρα διενέργειας  τεστς για Κορωνοιό.
  Αυτό έχει σαν συνέπεια πέρα από την αναγκαστική ταλαιπωρία  για ραντεβού και χάσιμο μέρους των διακοπών , πολλές φορές συναντούν ουρές και αργοποριες.
Το γεγονός της υποχρεωτικοτητας και της ανάγκης τήρησης των μέτρων για πρόληψη του Κορωνοιου , υπάρχει εκμετάλλευση  από κάποιους επιτήδειους  με  φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερχρέωσης υπηρεσιών.
 Μια μέση οικογένεια χρεώνεται περίπου στα 500€ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό που είχε υπολογιστεί για τις διακοπές  , μειώνοντας τις δυνατότητες να ξοδέψει χρήματα σε άλλες δραστηριότητες εκτός των ιατρικών υπηρεσιών.
Θεωρώντας ότι σε μια δυσκολη τουριστική σεζόν με πολλές απαγορεύσεις , μέτρα και ανασφάλειες για την επόμενη μέρα , ζητούμε από το υπουργείο σας να διευκολύνει την ζωή των επισκεπτών στη χώρα μας  απαλλάσσοντας τους στο μέτρο του δυνατού από αυτό το έμμεσο οικονομικό χαράτσι.
 Πρόταση μου αν είναι εφικτό , η ανάληψη από την πλευρά του κράτους  το κόστος των εξετάσεων  , διαφορετικά να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του σε συνεννόηση με το υπουργείο ανάπτυξης ώστε ο επισκέπτης να είναι προστατευμένος από υπερχρεώσεις.
  Φαντάζομαι ότι και εσείς θα θέλετε ο επισκέπτης  να μην έχει εμπόδια με υπέρμετρα κόστη για να επιλέξει τη χώρα μας για επίσκεψη , ούτε θέλετε να ταλαιπωρείται  και ακόμα περισσότερο να χρεώνεται  γιατί επέλεξε την Ελλάδα για διακοπές.
  Όπως γνωρίζετε μαζί με τις άλλες χρεώσεις που υπόκειται ο επισκέπτης με φορολογία για τη διαμονή  και άλλες έμμεσες επιβαρύνσεις , το κόστος για τα  τεστς αποτελούν λόγο για αποφυγή ταξιδιού.
 Ζητάμε λοιπόν σαν επαγγελματίες του τουρισμού και αφού πάνω από όλα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Κορωνοιου , να ληφθεί μέριμνα ώστε οι ταξιδιώτες να μην επιβαρύνονται με υπέρογκα έξοδα.
 Θέλω να πιστεύω ότι και εσείς προσωπικά αλλά και το υπουργείο σας βρίσκεται στη λογική να μην γιγαντώνεται ένας κλάδος όπως αυτός της υγείας ,  εις βάρος όλων των άλλων δραστηριοτήτων που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν ,  λαμβάνοντας πάντα υπόψη  ότι ο τουρίστας λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο μπάτζετ το οποίο μικραίνει με τις πολλές και διαφορετικές χρεώσεις που δεν αφορούν την αναψυχή του.
ΥΓ
Γνωρίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξουν τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο  , η Ελλάδα θα έχει πολλές ελπίδες απορρόφησης πολλών απο αυτών των ταξιδιωτών ,  αν έχει λύσει τα θέματα γραφειοκρατίας ,  τα  φαινόμενα ταλαιπωρίας καθώς και τις υπέρμετρες χρεώσεις για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστς.
 Σας ευχαριστώ πολύ με τιμή.
Aimilios Pattakos

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ