Ανησυχία από το ξύπνημα του Εγκέλαδου…

Του Δημ.Σαρρή, τ.Υφυπουργού - Νομάρχη Ηρακλείου

Σοβαρή ανησυχία προκλήθηκε από την σεισμική έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην χώρα μας..Εκατοντάδες σεισμοί εκδηλώθηκαν στην Θήβα(4,4 βαθμοί ) στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νισύρου ,Τήλου (5,2 βαθμοί)και Μυτιλήνης (4 βαθμοί)λλά υπήρξε  έντονη σεισμική διέγερση στο Ηράκλειο ,στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου ,που κατεγράφη σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών ,κοντά σε οικισμούς.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος(αυτός που θορυβεί –κελαηδεί-εντός της γης) είναι ένας εκ των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης ,που τους γέννησε για να εκδικηθεί τους γιους της Τιτάνες. 

Οι Γίγαντες ήσαν μέγιστοι κατά το σώμα και τερατώδεις κατά δε τη δύναμη ασυναγώνιστοι.  Είχαν όψη φοβερή, πυκνή κόμη, μεγάλα γένια και σώμα (κορμό) που κατέληγε σε Δράκοντα. 

Στη γιγαντομαχία ο Εγκέλαδος ήταν αντίπαλος της Αθηνάς που τον εξουδετέρωσε, τον κατεδίωξε και σκέπασε με το νησί της Σικελίας.

Σύμφωνα με τους αρχαίους μυθιστοριογράφους, ο καταπλακωμένος γίγαντας προσπαθεί να ξεφύγει από το βάρος του και όταν ξυπνάει σείει από καιρού εις καιρό το έδαφος όχι μόνο στη Σικελία, αλλά και σε άλλες περιοχές του Κόσμου. 

Η  ονομασία αυτή Εγκέλαδος   υποδηλώνει    τα πιο έντονα ξυπνήματα του καταπλακωμένου Αρχαίου αυτού Γίγαντα, που   ταρακούνησε την ΚΩ, δυστυχώς με απώλειες , θυμίζοντας μας όμως την παρουσία του και ην υποχρέωσή μας να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα μελλοντικά του ξυπνήματα που μπορεί να είναι  άκρως  επώδυνα. 

Η ετοιμότητα του πληθυσμού θεωρείται   απαραίτητη.

Είναι αναγκαίο   να εξοικειωθούν οι υπάλληλοι, το προσωπικό, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης, οι συναρμόδιοι φορείς, αλλά και το κοινό, στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού σεισμού και να συνειδητοποιήσουν τις απαιτούμενες συντονισμένες ενέργειες επέμβασης που προβλέπονται από το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ – ΣΕΙΣΜΟΙ»  έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη να μελετηθεί και να σχεδιαστεί,  και να οργανώνεται ,κατά καιρούς , και να πραγματοποιούνται  «Άσκήσεις Ετοιμότητας Αντισεισμικής Προστασίας» . 

Την ευθύνη της προετοιμασίας, της οργάνωσης και της εκτέλεσης της ασκήσεως έχει η Περιφέρεια με επιτελική ομάδα:

  • Τον ειδικό Σύμβουλο  σε θέματα Πολιτικής Προστασίας
  • Τον Προϊστάμενο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας . 
  • Τον Τομέα Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Τ.Α.Σ.Π.)

 Για τη διεξαγωγή της άσκησης  να  οργανωθεί πλήρως το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και θα στελεχωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

 Κρίνεται απαραίτητη μία γενική αναφορά στο σενάριο και στη διεξαγωγή της Ασκήσεως, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε το  περιβάλλον ενός έντονου σεισμικού φαινομένου με δυσμενείς συνέπειες από καταρρεύσεις κτιρίων – τραυματισμούς, αποκλεισμούς, εγκλωβισμούς που το γνώριμο δομημένο περιβάλλον του Ηρακλείου μας παρέχει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, λόγω:

  1. Των παλαιών πετρόκτιστων κτισμάτων στο χώρο της εντός τειχών πόλεως.
  2. Των στενών και δαιδαλώδους μορφής δρομολογίων που υπάρχουν στο κέντρο της πόλεως
  3. Της άναρχης αυθαιρέτου δόμησης, που υφίσταται στην περιαστική περίμετρο της πόλεως και της αδυναμίας καθορισμού βαθμού επικινδυνότητας, αφού δεν γνωρίζουμε τον βαθμό εφαρμογής  του Εθνικού Αντισεισμικού Κανονισμού .
  4. Της έλλειψης ανοικτών χώρων, όπου μπορεί να καταφύγει ο πληθυσμός και να του παρασχεθούν οι απαραίτητες φροντίδες πρόνοιας και υγείας 
  5. Του εντόνου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα το Ηράκλειο 
  6. Της συγκέντρωσης στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό της πόλεως του συνόλου σχεδόν των υπηρεσιών και φορέων που καλούνται να επωμισθούν το βάρος της αντιμετώπισης τόσων έντονων και δύσκολων καταστάσεων, όπως είναι οι συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού, αλλά και της αδυναμίας εξευρέσεως κατάλληλων χώρων διασποράς από όπου θα συνεχίσουν το έργο τους για το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων & υπηρεσιών .

Υπάρχει  ,λοιπόν, προφανής κίνδυνος  να μπλοκαριστούν οι δρόμοι της πόλης  και να ακινητοποιηθούν ,αναγκαστικά, τα οχήματα διάσωσης με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Σ’ αυτό λοιπόν το σεισμικό περιβάλλον θα πρέπει να δώσουμε  έγκαιρα απαντήσεις σε θέματα, προβλήματα και καταστάσεις που πιθανά  θα παρουσιασθούν οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προβλέψεις για τις δράσεις και ενέργειες των εμπλεκομένων οργάνων, αλλά και του κοινού σε περίπτωση εφαρμογής του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»

 Ευχή όλων μας  να μη χρειαστεί ποτέ  να εφαρμόσουμε τα προσομοιούμενα δρώμενα μιάς  άσκησης  σε πραγματικό σεισμό.

Εάν, όμως,  παρ΄ελπίδα συμβεί   πρέπει  να είμαστε πανέτοιμοι για την αντιμετώπιση κάθε   πιθανού ενδεχομένου.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ