Το Σύνταγμα δεν αστειεύεται…

Άρθρο του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη

Η αριστερή «λογική» της εργαλειοποίησης των πάντων με μόνο προφανή σκοπό την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και την απρόσκοπτη διατήρηση της εξουσίας πάση δυνάμει παρέσυρε στο πέρασμά της και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Δύο και πλέον χρόνια μετά τη φιέστα στο προαύλιο της Βουλής όπου ο σημερινός πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης και είχε υποβάλλει και κάποιες προτάσεις αυτές τις μέρες το ξαναθυμήθηκε.

Όχι γιατί τον ενδιαφέρει σοβαρά η Αναθεώρηση. Ούτε και το 2016 τον ενδιέφερε. Αλλά γιατί τη θεωρεί και αυτή ένα επικοινωνιακό τρικ, ένα λαγό που βγάζει από το καπέλο.

Για να ξεχαστούν, ο καυγάς Κοτζιά-Καμένου εν μέσω υπουργικού συμβουλίου. Οι σοβαρές ή μη καταγγελίες που ακούστηκαν ένθεν κακείθεν. Η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών που χαρίζει εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Το τέλος των μνημονίων που έμειναν σαν τις βάσεις της δεκαετίας του ΄80. Τη μη έξοδο στις αγορές που θα χόρευαν όταν θα τους βαρούσαμε το ζουρνά και τα νταούλια και τόσα άλλα.

Για αυτό χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Γι’ αυτό άλλωστε οι προτάσεις του είναι από χλιαρές έως ανούσιες.

Δεν μας είπε κάτι για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, για την ενίσχυση και τη θεσμική θωράκιση των Ανεξάρτητων Αρχών.. Για ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Για ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Για την ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών. Για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων και τις εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

Δεν είπε δυστυχώς τίποτα γιατί δεν έχει να πει κάτι. Όλα βορά στο βωμό του τακτικισμού και της επικοινωνίας.

Απλώς, υπενθυμίζω στο σημερινό πρωθυπουργό ότι με το Σύνταγμα της χώρας δεν παίζουμε. Δεν είναι εργαλείο επικοινωνιακής τακτικής. Για να το ανασύρουμε όποτε έχουμε πρόβλημα. Ένα κακό Σύνταγμα θα μας κυνηγάει για πολλά χρόνια μέχρι να έχουμε τη δυνατότητα να το αλλάξουμε. Γιατί και σωστά ο νομοθέτης προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένο τρόπο για να γίνουν οι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα. Δυστυχώς, ο νομοθέτης του Συντάγματος του 1975 δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ερχόταν στην εξουσία μία κυβέρνηση λαϊκισμού και αυταπάτης.

Όλοι, επίσης, θυμόμαστε το σημερινό πρωθυπουργό ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το 2014 να μας κουνάει το δάκτυλο από βήματος Βουλής λέγοντας ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να εκκινήσει μετά από εκλογές που θα αποκαταστήσουν την αντιστοιχία της Εθνικής Αντιπροσωπείας με τη λαϊκή βούληση…

Έχω αναφερθεί πολλές φορές ότι σε περιόδους κρίσεων γράφουν Ιστορία οι πολιτικοί που κάνουν τομές. Οι πολιτικοί που αλλάζουν τις δομές. Όχι οι πολιτικοί που αρκούνται σε διαχείριση. Ως τέτοιους έχει σίγουρα καταγράψει η Νεότερη Ιστορία μας τους Ιωάννης Καποδίστριας, Χαρίλαο Τρικούπη, Ελευθέριο Βενιζέλο και Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η πολιτική αλλαγή που έρχεται πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα. Τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Να σημάνει μία γενική συστράτευση κατά του Λαικισμού. Της πιο επικίνδυνης μορφής ολοκληρωτισμού της εποχής μας.

Η Παράταξή μας και ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 θεμελιώσαμε την 3η Ελληνική Δημοκρατία μετά την 7χρονη δικτατορία και το τεράστιο εθνικό κόστος που προκάλεσε με την κατοχή της μισής σχεδόν Κύπρου.

Και όλοι εμείς, η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένουμε πάντα στην πρωτοπορία. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις γενναίες τομές. Τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Να αφήσουμε πίσω αγκυλώσεις και παθογένειες του χθες. Που μας πλήγωσαν.

Είναι η ώρα για μία Θεσμική Κοινοβουλευτική Επανάσταση.

Που θα ενισχύσει Θεσμούς και Διαφάνεια.

Που θα οδηγήσει την Πατρίδα μας στο Μέλλον με ασφάλεια.

Είναι η ώρα για τη Μετάβαση από την 3η στην 4η Ελληνική Δημοκρατία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content