ktel

Τηλεδιάσκεψη Λ. Αυγενάκη με αγροτικούς φορείς

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων του νομού Ηρακλείου πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης.  

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για «τη γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα την θετική εικόνα της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο» και αναγνώρισαν τις προσπάθειες για την στήριξη της οικονομίας, ιδίως στους κλάδους που πλήττονται. Ωστόσο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, καθώς και για τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, την απασχόληση και την αγροτική παραγωγή.  

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, ψύχραιμα, αποφασιστικά και υπεύθυνα στη διαχείριση αυτής της κρίσης βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την υγεία των πολιτών μας εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, τη συστράτευση και του ιδιωτικού τομέα και με δέσμες μέτρων οικονομικής ενίσχυσης». 

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δις €». Και πρόσθεσε «Επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, όπως η οριζόντια ενίσχυση των 800 €, στο σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, βοηθάμε τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να μην υπάρξουν απολύσεις».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επεσήμανε και τα μέτρα στήριξης στον πρωτογενή τομέα: «Ήδη, έχει διατεθεί, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150εκ €, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Παράλληλα, θα αποδοθεί άμεσα το ποσό των 130εκ €  μέσω της χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το ΥΠΑΑΤ, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, οι ενισχύσεις θα δοθούν ανά προϊόν και ανά στρέμμα, ανάλογα με το πόσο έχει πληγεί το κάθε προϊόν».

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Αυγενάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παραγωγγών για το σχεδιασμό στήριξης του πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για τους ελαιοπαραγωγούς, για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, για τους οινοποοιούς, για τους αποσταγματοποιούς, ειδική αναφορά έκανε για την αιγοπροβατοτροφία, καθώς και τις εξαγωγικές μονάδες οοπωροκηπευτικών.

 

Κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε ότι «προφανώς, τα μέτρα στήριξης αξιολογούνται και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Ήδη, ετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί, τις επόμενες μέρες, ένα νέο πακέτο μέτρων. Συνεχίζουμε και ασκούμε πιέσεις και σε επίπεδο ΕΕ για μια συνολική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.  Άλλωστε, πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση με δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που πλήττει όλες τις χώρες, και φυσικά επηρεάζει συνολικά την ΕΕ, η οποία πρέπει να λειτουργήσει με αλληλεγγύη». 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ν. Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) κ. Σταύρος Γαβαλάς και το μέλος της Διοίκησης της ΕΑΣΗ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, ο Πρόεδρος ΚΣΟΣ & Α.Σ. Κόφινα, κ. Γιώργος Ξυλούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πεζών κ. Μανώλης Μπερκής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσαράς κ. Γεώργιος, Τσικνάκης, καθώς και ο κ. Μανώλης Ζαχαριουδάκης και  άλλα μέλη της Διοίκησης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης και ο Πρόεδρος των Αποσταγματοποιών κ. Αναστάσιος Βρέτζος, ο Πρόεδρος , ενώ συμμετείχε και ο αν. Γραμματέας Αγροτικού τομέα ΝΔ και μέλος ΠΕ ΝΔ κ. Μανώλης Χαιρέτης και τη συζήτηση συντόνισε το στέλεχος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης.     

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ