Περονόσπορος: Τί πρέπει να κάνουμε για να τον περιορίσουμε

Aνέκαθεν είναι γνωστό πως ο περονόσπορος χρειάζεται πράσινο φύλλωμα για να μολύνει το αμπέλι. Όσο μικρότερο είναι το φύλλωμα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για προσβολές.

Οι βροχές του Μαρτίου προκάλεσαν την έναρξη του ανοιξιάτικου κύκλου των πρωτογενών προσβολών περονόσπορου, ενώ οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και για δευτερογενείς προσβολές.

dis-peronosporos-ampeliou-06 Περονόσπορος: Τί πρέπει να κάνουμε για να τον περιορίσουμε

Εάν τα αμπέλια δεν είναι επαρκώς προστατευμένα πριν από τη βροχή, αναμένονται μεμονωμένες κηλίδες ελαίου μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες μετά από βροχή. Επίσης, σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες, κυρίως στα αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές και χαμηλές τοποθεσίες, όπου συνήθως ενδημεί ο περονόσπορος, προτείνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 εκ.

Ο ψεκασμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που οι πρωτογενείς μολύνσεις δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά και εφόσον επικρατήσουν το επόμενο διάστημα συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης, συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων. Εάν εμφανιστούν κηλίδες ελαίου, να εφαρμοστεί προληπτικός ψεκασμός πριν από την επόμενη εκδήλωση βροχής που μπορεί να προκαλέσει πρωτογενείς ή δευτερογενείς μολύνσεις.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, συνιστάται να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ