Σύσκεψη στην Ένωση Ηρακλείου με τον Στ. Αραχωβίτη

Σύσκεψη έγινε σήμερα στην Ένωση Ηρακλείου με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης, καθώς και τοπικά κομματικά στελέχη.

Ο.κ Αραχωβίτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά και οφείλουμε να δούμε άμεσα πως πρέπει να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί. Υπάρχουν τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση. Το ζήτημα η στόχευση της κυβέρνησης επάνω στο ελαιόλαδο“.

Καταστροφική η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς

 

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της δακοκτονίας. Κατά τη γνώμη του, όπως είπε, “υπάρχει αδράνεια στο θέμα της δακοκτονίας. Πέρυσι είχαμε ενεργήσει νωρίτερα. Πρέπει να δούμε τη διαδικασία της δακοκτονίας και την επόμενη χρονιά”.

 

Ο κ. Ηγουμενίδης τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία σε όφελος του αγροτικού κόσμου, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι “ο πρωτογενής τομέας είναι ένας πυλώνας που με την παραγωγή του μπορεί να βοηθήσει να βγει η χώρα από την δίνη της οικονομικής κρίσης”.

Σχετικά με την ελαιοπαραγωγή και τις φετινές πρωτόγνωρες ζημιές, ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε: «Ευνόητο και λογικό η συζήτηση  να έχει περιοριστεί σήμερα στους ελαιοπαραγωγούς και στην ποιότητα του ελαιολάδου. Στην κουβέντα που έγινε θεωρούμε θετική την τοποθέτηση της Ένωσης να δούμε και να αντιμετωπίσουμε συνολικά το κρητικό ελαιόλαδο. Θεωρούμε ότι είναι σωστό να βοηθήσουμε στα όποια προβλήματα οικονομικά αντιμετωπίζουν οι ενώσεις, οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί – πρέπει να φύγουν από αυτή την μέγγενη που περιορίζει και εμποδίζει την δραστηριότητα τους- και βεβαίως θα είμαστε δίπλα και σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης και της ποιότητας και της αύξησης της ποσότητας των παραγόμενων από τον πρωτογενή τομέα προϊόντων», σημείωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (29/11/2019) στα πλαίσια της αρμόδιας Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την «Αγροτική Πολιτική στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές», ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε επιτακτικά την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και την απουσία έμπρακτης λύσης από το Υπουργείο. Ταυτόχρονα ο κ. Ηγουμενίδης έθεσε όλη την μακρά ατζέντα θεμάτων του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, μαζί και τα θέματα που απασχολούν έντονα την Ένωση. Μεταξύ αυτών, η άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών μαζί με τις συγκεκριμένες προτάσεις αγροτών για τις αποζημιώσεις, το θέμα της έμπρακτης στήριξης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κρήτης, το ζήτημα των επιδοτήσεων ενόψει της νέας ΚΑΠ, το θέμα της Γεωργικής Σχολής της Μεσαράς, αλλά και το κομβικό θέμα ενίσχυσης των υπηρεσιών με ερευνητές – με στόχο τόσο να συζητηθούν αλλά κυρίως να προχωρήσουν αποφασιστικά το επόμενο διάστημα.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ