Συνάντηση με Βορίδη είχαν οι αγρότες της Κρήτης

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν σήμερα οι αγρότες της Κρήτης, κατά την διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι στην στη νέα ΚΑΠ η Κρήτη λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει ,λόγω κλιματικής αλλαγής και λόγω περιβαλλοντικών όρων μικρού κλήρου, το ανάγλυφο της ιδίας της καλλιεργήσιμης γης το οποίο είναι επικλινές και την προστασίας των δυο καλλιεργειών αμπέλι και ελιάς, πρέπει να δοθούν άλλα κίνητρα.

 

Στη νέα ΚΑΠ λοιπόν πρέπει να υπάρχουν άλλα οικονομικά κίνητρα για την περιοχή και επίσης να μην ξεχνάμε ότι παρά την υπόσχεση, παραμένει η Κρήτη εκτός μεταφορικού ισοδύναμου με τεράστιο κόστος μεταφοράς μεταξύ αυτών που εισάγονται και εξάγονται από το νησί.

Οσον  αφορά το τέλος επιτηδεύματος εξαιρεί τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που όλοι είναι στο κανονικό καθεστώς , επισήμαναν τις  τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι αμπελώνες από διάφορα φαινόμενα που δεν εντάσσονται στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ, δεν παύει να είναι όμως τεράστιες ζημίες. Τα στοιχεία για την τεράστια μείωση της παραγωγής θα τα έχουνε οι Δ.Α.Ο.Κ περίπου σε ένα μηνά.

Το θέμα των χρεών των αγροτών ,και την γρήγορη καταβολή των ενισχύσεων λόγω της τεράστιας ζημίας που έχουν υποστεί οι αγρότες τέθηκαν επίσης στη συζήτηση.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ και την εξελισσόμενη ήδη προσπάθειά του να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι γεωργικές ασφαλίσεις να εξυγιανθούν. Πρόσθεσε δε ότι είναι δεδομένη η σύνδεση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών με τις αποζημιώσεις.

Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε την κατεύθυνση την οποία αυτή θα έχει και η οποία θα οδηγεί σε συγκεκριμένες επενδύσεις που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των προϊόντων με παράλληλη μείωση του κόστους  προς όφελος τόσο των ευρωπαίων αγροτών όσο και των ευρωπαίων καταναλωτών.

Παράλληλα έκανε σαφές ότι θα υπάρξει διαχωρισμός της θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών (μέσα από τη δημιουργία Επιμελητηρίου αγροτών) από την οικονομική παραγωγή.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ