grylos-aggouridakis

Σπουδαίο διεθνές συμπόσιο για το ελαιόλαδο στους Δελφούς

Ενα ιδιαίτερο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, για ένα προϊόν-κλειδί της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας –και μάλιστα σε έναν χώρο με διεθνή ακτινοβολία– πρόκειται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Πιάνοντας το νήμα από τους αρχαίους Ελληνες και τον βαθύ σεβασμό τους για τα ελαιόδενδρα και την ελιά, ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετέχουν στο δεύτερο Διεθνές Συμπόσιο για το Ελαιόλαδο και την Υγεία, το οποίο θα διεξαχθεί από 1 έως 4 Δεκεμβρίου στον εμβληματικό τόπο των Δελφών. Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός πως την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Το πρώτο αντίστοιχο συμπόσιο είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο στο Νιου Χέιβεν, του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, και είχε συγκεντρώσει, επί τέσσερις ημέρες, πλήθος διακεκριμένων ομιλητών από διάφορες χώρες.

Το φετινό συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, αλλά και από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Τυνησία, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Προετοιμαζόμαστε για το σημαντικό αυτό γεγονός, που αναμένουμε τόσο καιρό, μετά την επιτυχία του πρώτου συμποσίου. Υπάρχει άραγε καλύτερο μέρος για να συναντηθεί ο κόσμος του ελαιολάδου από αυτό που ο αρχαίος κόσμος θεωρούσε κέντρο του σύμπαντος;» δήλωσε ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής στο Γέιλ και εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης. Πραγματικά, ο χώρος διεξαγωγής του συμποσίου μοιάζει ιδανικός. Κοντά στο Μαντείο των Δελφών, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο που δεσπόζει επάνω από ένα μνημείο της φύσης, τον ελαιώνα των Δελφών, με 3.000 έτη ιστορίας.

Η πρώτη ενότητα του συμποσίου θα είναι αφιερωμένη στη σχέση της ελιάς με τη διατροφή. Θα εξετάσει τις τροφές που βασίζονται στην ελιά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως του κλινικού ιατρού, του αγρότη και του μάγειρα. Η δεύτερη ενότητα θα εξετάσει τα παράγωγα της ελιάς και του ελαιολάδου, επιχειρώντας να παρουσιάσει πού έχει φθάσει σήμερα η έρευνα, αλλά και την τάση να διευρυνθούν τα «σύνορα» αυτά. Η τρίτη ενότητα αφορά την υγεία του πλανήτη, θέτοντας στο επίκεντρο τα δύσκολα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία που ασχολείται με τα προϊόντα και τα παράγωγα ελαιολάδου, με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το στοίχημα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και αποβλήτων δύσκολων στη διαχείρισή τους.

Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει την παρουσίαση σημάτων ελαιολάδου και των πρακτικών προώθησής τους από διάφορες περιοχές του κόσμου: από το Slow Food Olive Project της Ιταλίας μέχρι την Extra Virgin Alliance από τις ΗΠΑ και την ελληνική Legendary Food Α.Ε., που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Στοά Αρσάκη σε χώρο διάθεσης προϊόντων ποιότητας από μικροπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ανάλογες παρουσιάσεις θα γίνουν από εταιρείες από την Ισπανία μέχρι την Ιαπωνία. Η πέμπτη ενότητα στρέφει το ενδιαφέρον της στον τρόπο παραγωγής της ελιάς, με έμφαση σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ θα παρουσιαστούν αγαπημένοι στο κοινό τρόποι κατανάλωσης μέχρι δημογραφικά στοιχεία των καταναλωτών της ελιάς και των προϊόντων της.

Γευστικές δοκιμές

Η γαστρονομική πλευρά θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο του συμποσίου, δίνοντας πραγματική διάσταση στο όνομά του. Το συμπόσιο θα προσφέρει γευστικές δοκιμές ελαιόλαδων και επιτραπέζιων ελιών, καθώς και μαγειρικές επιδείξεις. Μάλιστα, στις 3 Δεκεμβρίου θα οργανωθεί εορταστικό δείπνο. Για να τιμηθεί περαιτέρω η πολιτιστική κληρονομιά της ελιάς και να προωθήσει τη γνωριμία με μια περιοχή στην οποία αναπτύσσεται επί χιλιετίες, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε μύλους και ελαιώνες, ενώ βεβαίως δεν θα λείψει και η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. «Στο πέρασμα των αιώνων, το ελαιόδενδρο έχει θρέψει και συνδέσει τους λαούς και τους πολιτισμούς. Θα ήταν μεγάλο λάθος μας να χάσουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερο και να εξελίξουμε αυτό που πρέπει να μας προσφέρει η Olea Europaea, αυτό το υπέροχο δένδρο. Ελάτε μαζί μας στους Δελφούς τον Δεκέμβριο», σημειώνει ο Τάσσος Κυριακίδης, ερευνητής στο Γέιλ και εκ των διοργανωτών του συμποσίου.

Πέρα από τα βήματα στην επιστημονική – ερευνητική διαδικασία, η συμμετοχή αρκετών επιστημόνων από το εξωτερικό σε ένα συμπόσιο για την ελιά, στους Δελφούς, θα δώσει παραπέρα ώθηση στο ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο και τους τόπους παραγωγής του, με την πολύχρονη παράδοση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content