grylos-aggouridakis

Ολοκληρώνεται ο φάκελος που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες για διεκδίκηση αποζημιώσεων

Και δεύτερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Κρήτη η Επιτροπή που έχει ορίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα του φακέλου που θα τεκμηριώνει ότι οι ζημιές φέτος στην ελαιοκαλλιέργεια έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή που έχει συστήσει το ΥπΑΑΤ συμμετέχουν εκτός του Καθηγητή Χρήστου Αυγουλά, ο συμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, κ. Ανδρέας Στρατάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Μανόλης Χνάρης, ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος κ.λπ.

Στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο τον περασμένη Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης ανέλυσαν τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουν ώστε να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα υποβληθεί στην Κομισιόν για έλεγχο, ενώ και η ίδια επιτροπή συλλέγει ήδη στοιχεία για τις ζημιές, ώστε να περιληφθουν κι αυτά στο φάκελο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέα επίσκεψη μελών της επιτροπής αυτής στην Κρήτη, ενδεχομένως μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ ενδέχεται ο φάκελος να έχει ετοιμαστεί και να υποβληθεί σε ένα – δυο μήνες από σήμερα προς την Κομισιόν, εκτός απροόπτου.

Στόχος του ΥπΑΑΤ λένε πληροφορίες είναι να αναζητηθούν πόροι για τους ελαιοπαραγωγούς τόσο από τα de minimis, όσο και ευρωπαϊκοί, καθώς εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μέσω ΕΛΓΑ η αποζημίωση είναι ανέφικτη.

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει στα χέρια της την απάντηση Χόγκαν στην προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Η απάντηση αυτή δεν είναι θετική για την Ελλάδα, καθώς δεν υπεβλήθησαν τεκμηριωμένα στοιχεία στην Κομισιόν για να στηριχθεί το αίτημα, παρά μόνον μια επιστολή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε απαντώντας στην Βουλή εγγράφως στον Κυριάκο Βελόπουλο ο Μάκης Βορίδης στις 27 Ιανουαρίου, οι ζημιές (ασθένειες) δύναται να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισής τους. Στις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των ζημιών, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι εν λόγω προσβολές έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να πληγεί μία ευρύτερη περιοχή σε τέτοιον βαθμό ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στην οικονομία αυτής.

Η υπόθεση πάντως με τις ζημιές στην Κρήτη από το δάκο και τους μύκητες, όπως αποδείχθηκε και από τις αναλύσεις του Μπενάκειου, έχει εγείρει αντίστοιχες απαιτήσεις και από άλλες ελαιοκομικές ζώνες της χώρας μας οι οποίες έχουν υποστεί φέτος ζημιές για τους ίδιους λόγους.

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content