Ο μεγάλος όγκος των λαδιών παραμένει απούλητος

Για μία ακόμη εβδομάδα στην ελληνική και διεθνή αγορά οι τιμές των ελαιολάδων παραμένουν σε σταθερά επίπεδα με οριακές αυξομειώσεις ενώ οι εμπορικές πράξεις που γίνονται είναι επιλεκτικές και «με το σταγονόμετρο».

Η Ιταλία είναι φορτωμένη με 330 χιλ. τόνους, ενώ στην Ισπανία η Φιλομένα ελάχιστα επέδρασε στη φετινή παραγωγή καθώς η συγκομιδή είχε προχωρήσει στο 80% περίπου. Η Τυνησία εφοδιάζει συνεχώς τις αγορές με τα έτσι κι αλλιώς λίγα λάδια που έχει φέτος. Αν προσθέσουμε στην εικόνα και τις επιπτώσεις της υγιειονομικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης, τότε είναι εύκολο να εξηγήσουμε γιατί κινείται η αγορά σε αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς.

Από τις ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Εκείνες που αναζητούν ποιότητα και πληρώνουν κάτι παραπάνω κι εκείνες που αναζητούν τις όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές, ώστε με κάποιες αναμίξεις να βγει ένα λάδι «τυποποιήσιμο» ή κουπέ.

Ο μεγάλος όγκος λαδιών παραμένει απούλητος, ειδικά στην Κρήτη, κι αυτό εγκυμονεί αμφιβολίες κι ερωτηματικά για το μέλλον.

Μία από τις λίγες βεβαιότητες που μπορούμε να έχουμε είναι ότι τα καλά λάδια θα πρέπει να τα προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε σωστές δεξαμενές, με τακτικές μεταγγίσεις κ.λπ. ώστε να αξιοποιήσουμε φέτος τις ελλείψεις που έχει η Ισπανία σε πολύ καλές ποιότητες.

 

 

 

 

olivenews.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ