Οι (μη) εξελίξεις στην εμπορία του ελαιολάδου

Τις δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα της εμπορίας και των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου καταγράφει ενδιαφέρον άρθρο του agrotypos.gr, αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:

Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σε σχέση με τις τιμές απορρόφησης του ελληνικού ελαιολάδου τις πρώτες ημέρες του 2019, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, όχι μόνον για φέτος αλλά γενικότερα για το μέλλον του κλάδου. Αντίθετα, φαίνεται ξεκάθαρα πως εντείνονται οι πιέσεις στο ντόπιο προϊόν κι ενώ ακόμα η Ισπανία δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία της ελαιοποίησης, όπερ σημαίνει ότι οι πιέσεις αυτές, ίσως ενταθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Κατά τα άλλα, στο νομό Λακωνίας γίνονται μικρές πράξεις, με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει και στα 3,50 ευρώ το κιλό, στη Μεσσηνία οι τιμές εμφανίζουν μια κάποια σταθετότητα, ενώ στην Κρήτη, μεγάλοι παίκτες της τυποποίησης σταμάτησαν να «κόβουν» ελαιόλαδο από τις αρχές του 2019, ως αποτέλεσμα της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

H άσχημη πορεία των τιμών ελαιολάδου οφείλεται τόσο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν την παραγωγή, όσο και σε δομικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν, κυρίως, με το τι… κάνουν οι ανταγωνιστές μας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και εσχάτως οι χώρες της βόρειας Αφρικής, που φαίνεται πως βελτιώνουν τις ποιότητες και αυξάνουν τις παραγωγές τους. Την ίδια ώρα, στην χώρα μας, η παραγωγή αποδεικνύεται έρμαιο του… δάκου και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προβληματισμός και στην Κρήτη

Προβληματισμό ταυτόχρονα προκαλεί και η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, όπου έστρεψαν εσχάτως το ενδιαφέρον τους οι Ιταλοί τυποποιητές, σε μια προσπάθεια να βρουν προϊόν σε προσιτή τιμή. Όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος, η τελευταία χρονικά δημοπρασία του ΑΣ Θραψανού, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μανώλης Λυπαράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Θραψανού, «πουλήσαμε στις 19 Δεκεμβρίου με δημοπρασία 30 τόνους ελαιόλαδο ΠΟΠ Θραψανού (οξύτητα 0,45), φετινής εσοδείας, προς 2,77 ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα με τον κ. Λυπαράκη «η τιμή αυτή σαφώς και δεν ήταν αυτή που θέλαμε, αλλά αποφασίσαμε να το δώσουμε το προϊόν, καθώς η κατάσταση είναι δύσκολη». Όπως εκτιμά ο κ. Λυπαράκης «η αγορά θα ανοίξει γύρω στις 15 Γενάρη, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την Ισπανία, η οποία έχει υπερπαραγωγή». «Σήμερα που μιλάμε οι Ιταλοί αγοράζουν ελαιόλαδο από την Ισπανία ακόμα και με 2,80 ευρώ το κιλό, οπότε πώς πάνε ψηλότερα εδώ οι τιμές και γιατί να προτιμήσουν το δικό μας», μας τόνισε ο κ. Λυπαράκης, που ευελπιστεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Σημειωτέον ότι σε προηγούμενη δημοπρασία που έκανε στις 29 Νοεμβρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Θραψανού, πούλησε 30 τόνους ελαιολάδου προς 2,91 ευρώ ανά κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες πριν πουλήθηκαν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», με έδρα στην Ερμιονίδα Αργολίδας, 25 τόνοι φετινού ελαιολάδου, στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό, με διαπραγμάτευση.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι πληροφορίες από παραγωγούς και ελαιοτριβεία κάνουν λόγο για τιμές που δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ από τις αρχές του 2019 η Cretan Mill του Μιχάλη Αλμπαντάκη σταμάτησε να «κόβει» ελαιόλαδο.

Η συγκεκριμένη εταιρεία πρόσφερε στον παραγωγό μέχρι πριν τις γιορτές μια τιμή στα 2,70 ευρώ ανά κιλό.

 

agrotypos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content