Φοβούνται οι Αμπελουργοί της Κρήτης πως η βροχή θα καταστρέψει τη σοδειά

Έντονη ανησυχία διακατέχει τους αμπελουργούς της Κρήτης, από την τελευταία εξέλιξη του καιρού και ειδικότερα από την σημαντική ποσότητα βροχής που έπεσε στο νησί μας σήμερα το πρωί.

Όπως είναι γνωστό, όταν τα αμπέλια πλησιάζουν την περίοδο του τρύγου, η βροχή τους προκαλεί μεγάλη ζημιά και αν είναι έντονη σχεδόν εξαφανίζει τη σοδειά, κάτι που εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν.

Η βροχή που έπεσε πάντως συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα, αφού χρειάζονται επιπλέον ψεκασμοί κατά της χολέρας και της σαπίλας.

ampelia_zitsa_0 Φοβούνται οι Αμπελουργοί της Κρήτης πως η βροχή θα καταστρέψει τη σοδειά

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης: «Δεν ξεχνάμε ότι για μία ακόμη χρονιά πλήττεται ο αμπελουργός, καθώς τα φαινόμενα του 2018 ξαναχτυπάνε και το 2019 και δεν είναι η πρώτη φορά αφού τον περασμένο μήνα τα αμπέλια στην Κρήτη χτυπήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Πέρυσι την ώρα που φτάσαμε στο σημείο να τρυγήσουμε ήρθαν οι έντονες βροχοπτώσεις, το ίδιο φαινόμενο συναντήσαμε και σήμερα το πρωί σε όλο το νομό Ηρακλείου. Έχουμε μιλήσει με παραγωγούς και το φαινόμενο ήταν έντονο σε πολλές περιοχές. Στο 95% του νομού είχαμε την έντονη βροχόπτωση από τις έξι και μισή το πρωί μέχρι και τις επτά».

Το πρόβλημα, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, έχει να κάνει με την υγρασία που έχει παραμείνει μέσα στα αμπέλια: «Η υγρασία παραμένει μέσα στα σταφύλια, έχει εγκλωβιστεί.
Υπάρχει και αυξημένη θερμοκρασία από την άλλη κι όλο αυτό δημιουργεί και τον μύκητα που λέγεται βοτρίτης, ενώ παράλληλα προχωράμε και σε όψιμη σήψη που αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ποσότητα και την ποιότητα».

Ο κ. Χιλετζάκης πρόσθεσε ότι ήδη έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ: «Έχουμε μιλήσει με τον ΕΛΓΑ. Ζητήσαμε να γίνει αναγγελία άμεσα για όλο το νομό, καθώς τα στοιχεία της αναγγελίας επιτρέπονται. Υπήρξε περιοχή που η βροχόπτωση έχει πιάσει 1,5 πόντο νερό, το φαινόμενο ήταν ακραίο και υπάρχουν ήδη πρώιμες ποικιλίες που είναι στον τρύγο που χάνονται σήμερα. Μην ξεχνάμε παράλληλα και την σουλτανίνα που είναι και η ναυαρχίδα στις εξαγωγές, η οποία έχει αρχίσει και ωριμάζει σε κάποιες πρώιμες περιοχές, όπως είναι το βόρειο και το νότιο μέτωπο του νομού Ηρακλείου».

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ