Επιστρέφει το αγροτικό πετρέλαιο
Να βάλει «φρένο» στο εκρηκτικό κόστος της αγροτικής παραγωγής, επιδιώκει η κυβέρνηση, θέλοντας έτσι να κλείσει το φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που «καλπάζουν» τους τελευταίους μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, το αγροτικό πετρέλαιο επανέρχεται και όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Mega, θα αναβιώσει το σύστημα της επιστροφής ΕΦΚ του πετρελαίου για αγροτική χρήση το 2022, μέτρο που υπολογίζεται ότι θα καλύψει περίπου 130.000 αγρότες σε συνεργατικά σχήματα, ως επί το πλείστον συνεταιρισμούς. Δεν μπορεί, πάντως, να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνουν περίπου 480.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι είτε θα πρέπει να ενταχθούν σε τέτοια σχήματα είτε θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται στα 1,516 ευρώ/ λίτρο και είναι αυξημένη κατά περίπου 35% από πέρσι, γεγονός που επιβαρύνει και τους παραγωγούς. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, άλλωστε, ότι ενέργεια και λιπάσματα, που αποτελούν περίπου το ¼ του κόστους παραγωγής, σημείωσαν αύξηση 17,2% τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή πριν σημειωθεί η περαιτέρω αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Άλλο 35% του κόστους παραγωγής αφορά στις ζωοτροφές, όπου ήδη έγινε μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ως έτερο ανάχωμα στις ανατιμήσεις.

 

 

 

iefimerida.gr

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content