grylos-aggouridakis

Ένα κιλό λάδι δε φτάνει σήμερα για έναν…καφέ!

Ένα κιλό λάδι δε φτάνει σήμερα για να πιει ο παραγωγός έναν…καφέ,  αφού τα λάδια που υπάρχουν σήμερα κυρίως στην Κρήτη, λόγω οξύτητας, δεν τιμολογούνται στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε…στα 2 ευρώ το κιλό!

Ενώ δηλαδή οι τιμές που καταγράφει – για παράδειγμα – στην ιστοσελίδα του ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, αφορούν σε λάδια οξύτητας 0,3 βαθμών, τα λάδια αυτά στην πράξη φέτος δεν υπάρχουν. Τα συνήθη λάδια (0,6-0,8 βαθμών οξύτητας) της φετινής παραγωγής τελικά με βάση την κλιμάκωση -0,10€ ανά γραμμή αύξησης οξύτητας, που έχει καθιερωθεί φέτος, τελικά αποτιμώνται αρκετά χαμηλότερα συνήθως κάτω από τα 2 ευρώ!

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης μάλιστα,  στην Ισπανία, η υπερπαραγωγή της οποίας αποτελεί τον κυριότερο λόγο της πτώσης των τιμών στην διεθνή αγορά,   ο ειδικός νόμος για την διατροφική αλυσίδα, που ψηφίστηκε πρόσφατα (Β.Δ.-Νόμος 5/2020) καθορίζει ότι η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής και η πληρωμή του παραγωγoύ να γίνεται μέσα σε 30 ημέρες από την παράδοση του ελαιοκάρπου ή του ελαιολάδου.

Ωστόσο η ρύθμιση αυτή η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των βιομηχανιών μέχρι στιγμής  δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα στην αγορά.

‘Έτσι, μια εικόνα της αγοράς στα μέσα Ιουνίου, πραγματικά είναι αποκαρδιωτική αφού σε επίπεδο χώρας, οι τιμές παραγωγού για την οξύτητα των τριών γραμμών κυμαίνονται από 2,40 έως 2,10 ευρώ το κιλό. Ενώ για λάδια με μεγαλύτερες οξύτητες, οι τιμές μειώνονται κατά 0,1€/κ ανά γραμμή (0,1ο) αύξησης της οξύτητας και έτσι οι τιμές για τα συνήθη φετινά λάδια με οξύτητες 0,6-0,8 βαθμούς είναι κάτω από 2 ευρώ!

Μια καλύτερη εικόνα παρέχουν τα στοιχεία του διαγωνισμού του Α.Σ. Ζάκρου της 3/6/20 στον όποιο ποσότητα 60 τόνων οξύτητας 0.65% κατακυρώθηκε με 2,34€/κ , ενώ 60 τόνοι οξύτητας 0,86% κατακυρώθηκαν με 1,82€/κ.

Την ίδια ώρα, όπως μας ενημερώνει ο Γεωπόνος και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης (μέσα από την ιστοσελίδα www.sedik.gr)  η κατάσταση στις κυρίαρχες ελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν ως εξής:

Στην Ισπανία η μέγιστη τιμή για το έξτρα ήταν 3,00 €/κ (από 2,35 €/κ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά η τιμή αυτή αφορά τα υψηλής ποιότητα έξτρα τα οποία στην πράξη είναι πλέον σπάνια. Έτσι, τα συνήθη έξτρα πουλιούνται και μέχρι 1,75 €/κ ενώ για το απλό παρθένο και λαμπάντε οι τιμές κυμάνθηκαν στα 1,76-1,68€/κ αντίστοιχα.

Στην Ιταλία δεν σημειώθηκε κάποια σοβαρή αλλαγή και οι συνήθεις τιμές κυμάνθηκαν από 3,00-3,50€/κ ενώ ο μέσος όρος της χώρας αυξήθηκε ελαφρά στα 3,38 €/κ.

“Όπλο” η ποιότητα

Ωστόσο, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν φέτος για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, την κατάσταση με το δάκο να ξεφύγει, όπως έγινε πέρυσι, “ανοίγοντας” το δρόμο και στο γλοιοσπόριο.

Η δακοκτονία είναι σε εξέλιξη. Αλλά σε πολλές περιοχές, οι παραγωγοί ξεκίνησαν μέσα στο Μάϊο και έκαναν τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό. Έτσι κι αλλιώς,  μικρή είναι η διαφορά των ημερών της φετινής έναρξης του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι, ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η τοπική κοινωνία της Γέργερης.

Με πρωτοβουλία των κατοίκων της Γέργερης του Δήμου Γόρτυνας, έγιναν ψεκασμοί σε περίπου 100 χιλιάδες ελαιόδεντρα του χωριού.

Στόχος της ήταν η έγκαιρη εφαρμογή του πρώτου κρίσιμου ψεκασμού, μετά την διαπίστωση ότι σε δίκτυο 110 παγίδων που είχαν αναρτηθεί,  υπήρχαν δακοσυλήψεις 5-15 δάκων ανά παγίδα.

Τέλος, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ότι όλος ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος οφείλει να πράξει τα μέγιστα στην κατεύθυνση μιας σωστής δακτοκτονίας. Και να εφαρμόζει τις εντολές και τις οδηγίες της  Περιφέρειας Κρήτης, όταν  με ανακοινώσεις της, καλεί τους παραγωγούς, να συνδράμουν ανοίγοντας τους περιφραγμένους ελαιώνες.

Αλλά θα πρέπει και να αναφέρουμε, ότι είναι πάρα πολλοί οι  εξαιρούμενοι από τους ψεκασμούς ελαιώνες. Είτε πρόκειται για βιολογικούς. Είτε πρόκειται για παραγωγή χαμηλότερη του 25% όπου θεωρείται πως ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον παραγωγό και να είναι γενικός.  Βγαίνουν όμως εκτός ψεκασμών και οι περιφραγμένοι, δύσβατοι και λοιποί παραλειπόμενοι ελαιώνες, που είναι πάρα πολλοί και γίνονται καταφύγιο…του δάκου… Πρόβλημα πολύ σοβαρό αυτό και προφανώς πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη…

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ