Eλαιόλαδο: Ελπίδες για ανάκαμψη τιμής τον Απρίλιο

Με το βλέμμα στον Απρίλιο, οπότε και σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να υπάρξει τόνωση της ζήτησης για προϊόν, από την γειτονική Ιταλία, παραμένουν πλέον οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου και οι Συνεταιρισμοί τους. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές παραμένουν σταθερές, ενώ υπάρχουν και συνεταιρισμοί που δεν φαίνεται διατεθειμένοι να πουλήσουν το απόθεμα, περιμένοντας τον Απρίλιο.

«Μας πρόσφεραν για μια δεξαμένη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οξύτητας 0,4, δηλαδή πάρα πολύ καλό προϊόν, τιμή 3,25 ευρώ ανά κιλό, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί μας αποφάσισαν, να μην πουλήσουν», αναφέρει, ο Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο για προϊόν οξύτητας 0,6 στα 3 ευρώ οι παραγωγοί είπαν και πάλι όχι. «Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, περιμένουμε και μεις έως τον Απρίλιο, μήπως επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και ανεβούν, ζήτηση και τιμές», κατέληξε ο ίδιος.

Στην ίδια περιοχή, στη Λακωνία (Σκούρα), υπάρχει ελαιοτριβείο ιδιωτικό, που προσφέρει και 3,10 ευρώ το κιλό, αυτή την στιγμή, ενώ στην Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ το κιλό. Εξαίρεση, αποτελεί η ζώνη ΠΟΠ της Σητείας, με τις τιμές, να φτάνουν και τα 3,15 ευρώ ανά κιλό.

Τελειώνουν τον Απρίλιο τα ιταλικά αποθέματα

Τα αποθέματα στο ιταλικό ελαιόλαδο προβλέπεται να έχουν εξαντληθεί μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019, εκτιμά η Coldiretti (Ένωση Ιταλών Αγροτών). «Αυτό οφείλεται στη μείωση της παραγωγής που φέτος έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», προσθέτει.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Coldiretti, που είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση αγροτών της χώρας, πραγματοποίησε διαμαρτυρία των ελαιοπαραγωγών στην Ρώμη και συγκεκριμένα στην Piazza Montecitorio έξω από το Κοινοβούλιο.

Η μείωση της παραγωγής, κατά μέσο όρο σε ποσοστό 57%, αποδίδεται από την συνδικαλιστική οργάνωση στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την διάρκεια του 2018 στην Ιταλία. Επίσης ο παράγοντας Xylella έπαιξε και αυτός τον ρόλο του σε αυτήν την κατακόρυφη πτώση.

Η Coldiretti επισημαίνει ότι ένα ακόμη πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται από τις εισαγωγές χαμηλού κόστους ελαιολάδου που εισάγεται από το εξωτερικό και «βαφτίζεται» σαν ιταλικό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλές οικογένειες παραγωγών ελαιολάδου στη γειτονική χώρα να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η μειωμένη ιταλική παραγωγή έχει απογειώσει τις τιμές. Στα μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ξεπέρασαν τα 5,93 ευρώ το κιλό. Τον Ιανουάριο έκαναν μια μικρή διόρθωση στα 5,65 ευρώ το κιλό, όμως σε κάποιες περιοχές, όπως στη Σικελία ξεπέρασαν 7 ευρώ το κιλό και στο Μπάρι τα 6 ευρώ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία – σύμφωνα με την Coldiretti – η ιταλική παραγωγή θα μπορούσε να ξεπεραστεί από την Ελλάδα και το Μαρόκο, ενώ επικίνδυνα πλησιάζει και η Τουρκία.

Με την κατάρρευση της ιταλικής παραγωγής, η Coldiretti υποστηρίζει ότι οι εισαγωγές από το εξωτερικό αναμένεται να κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα οι εισαγωγές από Τυνησία προβλέπεται να σημειώσουν «άλμα», της τάξης του 150%, σε σχέση με τους πρώτους δέκα μήνες του 2018.

ΑγροΤύπος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content