Eφαρμογή της “ευφυούς γεωργίας” στα Σφακιά

Πριν από έξι χρόνια, αγρότες της περιοχής των Σφακίων στην Κρήτη δημιούργησαν από το μηδέν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων και Ελαιοπαραγωγών Σφακίων, έτσι ώστε μέσω της συνεργασίας να λάβουν τα μέγιστα αποτελέσματα για την παραγωγή τους.

Θέλοντας, όμως, να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη στην καλλιέργεια της ελιάς πήραν την απόφαση να εφαρμόσουν σε αυτήν συστήματα ευφυούς γεωργίας. Πιο συγκεκριμένα, εγκατέστησαν δύο τηλεμετρικούς σταθμούς του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC. «Η περιοχή μας, λόγω και της τοποθεσίας της στη Νότια Κρήτη, βγάζει ποιοτικό ελαιόλαδο με μεγάλη δυναμική. Για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη δυναμική αυτή, έπρεπε να κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι η ίδρυση του συνεταιρισμού και το δεύτερο η χρήση νέων τεχνολογιών στο χωράφι», αναφέρει ο Μιχάλης Σκουλούδης αγρότης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού.

Ίδρυση συνεταιρισμού και εφαρμογή καινοτομίας

Λόγω των μικρών εκμεταλλεύσεων και της απομακρυσμένης απόστασης των Σφακίων από το αστικό κέντρο, οι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να συνεταιριστούν. «Ο συνεταιρισμός έχει την καθολική αποδοχή από όλο τον δήμο και είναι ένας τρόπος να παραμείνουμε βιώσιμοι ως αγρότες. Όταν μάθαμε για το πρόγραμμα του gaiasense, αποφασίσαμε να το εφαρμόσουμε στην καλλιέργεια της ελιάς. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε χρόνος για να πείσουμε τους παραγωγούς, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς. Σιγά σιγά, όμως, με τις συζητήσεις που κάναμε, άρχισαν να βλέπουν τις προοπτικές που υπάρχουν. Έτσι, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των σταθμών σε σημεία που περικλείουν ένα σημαντικό εύρος της καλλιέργειας της ελιάς στα Σφακιά», τονίζει ο κ. Σκουλούδης.

Εμπειρικός τρόπος καλλιέργειας

Το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού γνώριζε ότι για να υπάρξει εξέλιξη στην καλλιέργεια της ελιάς θα πρέπει η εμπειρία των παραγωγών να συνδυαστεί με την επιστημονική γνώση και τα νέα εργαλεία. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Σκουλούδης τονίζει ότι «θέλαμε να γίνει η εγκατάσταση των σταθμών, έτσι ώστε οι παραγωγοί μας να αρχίσουν να βλέπουν διαφορά στις καλλιεργητικές πρακτικές. Παλαιότερα, τόσο άλλοι παραγωγοί όσο και εγώ ο ίδιος εφαρμόζαμε λάθος τα αγροεφόδια. Ποτίζαμε όταν δεν έπρεπε ή ρίχναμε λίπασμα, το οποίο δεν είχε ανάγκη η καλλιέργειά μας. Με τους συγκεκριμένους σταθμούς και τους αισθητήρες που διαθέτουν συλλέγονται οι κατάλληλες πληροφορίες, ώστε να σταματήσει πλέον ο εμπειρικός τρόπος καλλιέργειας της ελιάς. Υπάρχει, πλέον, η επιστημονική καθοδήγηση».

Ποιοτική αναβάθμιση

Ανάμεσα στις προσδοκίες των αγροτών από την εφαρμογή του συστήματος είναι και η ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος. «Όταν ψεκάζεις, ποτίζεις και λιπαίνεις τη στιγμή που πρέπει, βοηθώντας το προϊόν σου να λάβει ακριβώς εκείνα τα στοιχεία που έχει ανάγκη χωρίς να το επιβαρύνεις με κάτι επιπλέον. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η ποιότητα του ελαιολάδου μας θα αυξηθεί, γεγονός που θα μπορέσει να μας βοηθήσει στην καλύτερη διαπραγμάτευση της τιμής για την πώλησή του», τονίζει ο κ. Σκουλούδης. Εκτός, από τα παραπάνω επισημαίνει ότι αναμένουν επιπλέον τη μείωση του κόστους παραγωγής παράλληλα με την αύξησή της.

Διεύρυνση της ευφυούς γεωργίας

Αυτήν τη στιγμή, οι παραγωγοί καταγράφουν τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν, ώστε το επόμενο διάστημα να εξαχθεί το μοντέλο των ευφυών συμβουλών. Ο κ. Σκουλούδης επισημαίνει ότι «με την εφαρμογή του συστήματος και τη βοήθεια από την ομάδα του gaiasense είναι σαν να έχουμε έναν γεωπόνο δίπλα μας, καθώς, λόγω και της απομακρυσμένης περιοχής, καθίσταται δύσκολη η επαφή με τους γεωπόνους». Τέλος, ο κ. Σκουλούδης αναφέρει ότι «το προηγούμενο διάστημα οι καλλιέργειες των ελιών στην περιοχή ήταν σχεδόν εγκαταλειμμένες από τους παραγωγούς, οι οποίοι τώρα έχουν αρχίσει να ασχολούνται και πάλι μαζί τους. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι μόλις έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συστήματος, θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του, αλλά θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια».

 

ypaithros.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content