Αποξήρανση σταφίδας με ηλιακή ενέργεια στην Κρήτη

Ώθηση στην παραγωγή σταφίδας στην Κρήτη αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας για τη χρήση της ηλιακής ενέργειας σε ελεγχόμενη περιβάλλον αποξήρανσης αγροτικών προϊόντων, την οποία εκπονεί το ΤΕΙ Κρήτης.

Σήμερα το μεσημέρι ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μαζι με αλλους αμπελουργούς παρέδωσαν στο ΤΕΙ Κρήτης σταφύλια προκειμένου να γίνει η αποξήρανση, στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας.

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει αυτή την προσπάθεια την οποία χρηματοδοτεί με το ποσό των 20.910 ευρώ, βάσει της σύμβασης που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης, γεωπόνο Βαγγέλη Καπετανάκη. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε την Τετάρτη 20 Μαΐου παρουσία της τότε αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου και καθηγητών του ΤΕΙ.

Το  αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει  δράσεις  που θα αποτελέσουν τη βάση για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αφυδάτωσης και ξήρανσης κρητικών αγροτικών προϊόντων, με τη χρήση ηλιακής ενέργειας σε ελεγχόμενο περιβάλλον   και ιδιαίτερα στη προσπάθεια ενίσχυσης της σταφιδικής παραγωγής της Κρήτης. Είναι μια καινοτομία που σκοπό έχει την αξιοποίηση  της πρώτης ύλης  με την χρήση  φίλο-περιβαλλοντικών τεχνικών

Το πεδίο εφαρμογής και  το εύρος χρήσης  μιας τέτοιας  δράσης δεν έχει να κάνει μόνο με την αποξήρανση της σταφίδας  ή των άλλων νωπών προϊόντων και δεν στοχεύει αποκλειστικά στην αντικατάσταση της παραδοσιακής  μεθόδου αποξήρανσης. Λαμβάνει υπόψη τη νέα τάση της αμπελουργίας που στρέφει τον καλλιεργητή  στην παραγωγή κυρίως επιτραπέζιων σταφυλιών,  με διευρυμένη περίοδο συγκομιδής και προσδοκά στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων αυτής της δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό,  ένα   σημαντικό    μέρος της παραγόμενης ποσότητάς  που δεν έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την διάθεση τους , προς επιτραπέζια χρήση αλλά και η  απορόγωση που προκύπτει από την διαλογή τους, δεν  μπορεί να σταφιδοποιηθεί   λόγω των βροχοπτώσεων που μπορεί να προκληθούν την περίοδο αυτή (Σεπτέμβριο- Οκτώβριο).

Με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο στόχος είναι η αξιοποίηση όλης της παραγωγής    του  αμπελιού, με ένα τρόπο  φιλο-περιβαλλοντικό ,  χρηστικό  για τους παραγωγούς (μέσο ομάδων παραγωγών ή Συν/σμών)  και τα συσκευαστήρια επιτραπέζιών σταφυλιών, που θα δώσει  αντικείμενο ενασχόλησης και στους κατασκευαστές. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα είναι παραδοτέα σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα.

 

Agronews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ