Αμπέλι – Πώς θα υποβάλλετε δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών

Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως  μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής.

Η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής γίνεται μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ http://e-services.minagric.gr/ με καταληκτική ημερομηνία την  30η Νοεμβρίου.

Η διαδικασία αναλυτικά έχει ως εξής: Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στην διεύθυνση http://www.minagric.gr και ακολουθούμε την παρακάτω πορεία: Ψηφιακές Υπηρεσίες – Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών  Προϊόντων – Σύνδεση – Δημιουργία λογαριασμού – Σύνδεση  Χρήστη – Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών  Προϊόντων.

Ο χρήστης την πρώτη φορά που επιθυμεί να κάνει δήλωση για το έτος κάνει πρόσθεση εγγραφής πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο. Το έτος και τα στοιχεία συμπληρώνονται αυτόματα.

Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής μόνο οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι μέχρι και ένα στρέμμα καθώς και οι νέοι αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

Όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι δηλώνουν στην δήλωση συγκομιδής τους παραγωγή οίνου υποχρεούνται στην συνέχεια να υποβάλουν στην ίδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ δήλωση παραγωγής.

Δεν υποχρεούνται σε κατάθεση δήλωση παραγωγής μόνο οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα που παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών.

Οι εν λόγω αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής.

 

Να σημειωθεί ότι η μη υποβολή δηλώσεων παραγωγής επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για μέγεθος παραγωγής οίνου μικρότερο των 100 εκατόλιτρων.

Μηδενική δήλωση: Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής για όλα τα αγροτεμάχια, ακόμη και αν είχαν μηδενική παραγωγή. Η μηδενική δήλωση παραγωγής δικαιολογείται όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσια σταφυλική παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων και στις περιπτώσεις νέων αμπελώνων που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλεχθεί το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι κλπ). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσει θα διασταυρωθούν από αρχεία όπως τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Οριστικοποίηση: Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «οριστικοποίηση». Μόνο μετά την οριστικοποίηση είναι δυνατή η εκτύπωση της δήλωσης. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής, τότε έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την αρμόδια ΔΑΟΚ με αίτηση τροποποίησης και κατόπιν προσκομίσεως των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών τη διόρθωση της δήλωσης συγκομιδής του. Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη ΔΑΟΚ.

Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του αμπελουργικού μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος.

Διευκρινίζεται ότι ο χαρακτηρισμός ενός αμπελοτεμαχίου ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση» έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση σε περίπτωση εκρίζωσης του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content