Aποτελεσματικότερη δακοπροστασία για το 2019

Aποτελεσματικότερες μεθόδους, για την καλύτερη αντιμετώπιση του δάκου, υπόσχονται οι επιστήμονες και μάλιστα ορίζουν το 2019 ως χρόνο εφαρμογής τους.

Συγκεκριμένα, οι νέες τεχνολογίες για την παρουκολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου, θααρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, με βάση το εθνικό σύστημα δακοπροστασίας, το οποίο θα είναι ανανεωμένο, πιο αποτελεσματικό και θα εφαρμοστεί σε βασικές ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας.

Αυτά ειπώθηκαν μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική ημερίδα για την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τον δάκο, στο Ινστιτούτο Ελιάς υποτροπικών φυτών και αμπέλου, σήμερα Πέμπτη.

«Το συγκεκριμένο έργο, είναι διετές, γίνεται σε εθνικό επίπεδο, συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες, δηλαδή μέσα από κινητά με GPS, τα οποία θα παρακολουθούν τις πορείες των τρακτέρ και τις δακοσυλλήψεις και θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα, ώστε να τα επεξεργάζονται οι γεωπόνοι και να παίρνουν αποφάσεις.

Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει ηλεκτρονικές παγίδες, που θα βοηθούν στην καταγραφή των δακοπληθυσμών μέσα στις παγίδες αλλά και μεθοδολογίες και μοριακά εργαλεία που θα διαγνώνουν γρήγορα και έγκυρα την πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα του δάκου οπότε η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, θα βρίσκεται σε μία πλατφόρμα όπου θα βοηθά στην επιλογή του σωστού εντομοκτόνου», τόνισε η Αναστασία Τσαγκαράκου, εντομολόγος, ερευνήτρια και διευθύντρια του ΙΕΛΥΑ Ηρακλείου.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε οκτώ περιφέρειες και έχει σκοπό να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες στο πρόγραμμα δακοκτονίας. «Φέτος στην Κρήτη έγιναν όλοι οι ψεκασμοί, ωστόσο ήταν μία εποχή που ο δάκος ήταν σε μεγάλη έξαρση και αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες. Για την επόμενη χρονιά, προγραμματίζουμε αλλαγές όσον αφορά την διαδικασία της εφαρμογής του εθνικού συστήματος δακοπροστασίας, στον συντονισμό και από το 2019 θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Θα αλλάξουν οι διαδικασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα από 1 Μαίου». Ο κ. Αντώνογλου, τόνισε ότι, η δακοκτονία δεν εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές καθώς οι δήμοι παίρνουν τις αποφάσεις με ορισμένα κριτήρια, προκειμένου να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα.

Στην ημερίδα μίλησε και ο διευθυντής του ΙΤΕ/Ινστιτούτο Μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Γιάννης Βόντας, ο οποίος ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και η αλόγιστη χρήση φαρμάκων τα οποία όχι μόνο είναι ακατάλληλα και δεν είναι ανθεκτικά στο δάκο, αλλά προκαλούν και προβλήματα στο οικόσυστημα, καταστρέφοντας την φυσική ισορροπία, η οποία στο παρελθόν μείωνε και τους πληθυσμούς των καλλιεργειών.

«Οι παραγωγοί συχνά προσπαθούν να συμπληρώσουν τη δακοκτονία του υπουργείου, κάνοντας ψεκασμούς κάλυψης στα ελαιόδεντρα, οι οποίες συνήθως είναι εμπειρικές και έτσι υπάρχουν υπολείμματα των εντομοκτόνων στο λάδι. Φέτος ήταν μία κακή χρονιά και για την Κρήτη και την  Πελοπόννησο, ωστόσο στην επόμενη διετία ελπίζουμε, το πρόγραμμα να έχει αποτέλεσμα να δώσει λύσεις στους παραγωγούς».

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Οι παγίδες και οι δολωματικοί ψεκασμοί θα ελέγχονται μέσω κινητών με GPS,  θα παρακολουθείται ο πληθυσμός του δάκου με αυτόματες έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες, θα αναπτυχθεί μία βάση γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων μαζί με χάρτες επικινδυνότητας, θα υπάρχουν διαγνωστικά ακριβείας και διαδικτυακή πλατφόρμα για την διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα ενώ θα γίνουν και δράσεις ενημέρωσης, διάχυσης και εξοικείωσης όλων των εμπλεκόμενων με καινοτόμες πρακτικές για την δακοκτονία.

 

Πηγή: Flashnews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content