Προς ενιαίο φορέα διαχείρισης του κρητικού ελαιολάδου – Παγκρήτια σύσκεψη στο Κολυμπάρι

Καρπός συλλογικής προσπάθειας από συνεταιρισμούς παραγωγών όλων των νομών της Κρήτης για δημιουργία ενιαίου φορέα του κρητικού ελαιολάδου και προώθηση του προϊόντος με το brand Κρήτη, ήταν το αποτέλεσμα σημερινής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κολυμπάρι.

Πριν από λίγες ημέρες προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις των εκπροσώπων σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο και σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων στο Κολυμπάρι.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης, είναι η ύστατη προσπάθεια. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας και να ενεργήσουν οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί από κοινού για να αντιμετωπίσουν τόσο την αισχροκέρδεια όσο και τη νοθεία του ελαιολάδου στην αγορά που ψευδή επωνυμία “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης”. Ο εναίος φορέας όπως είπε θα ωφελήσει οικονομικά και τον παραγωγό τόσο στην προώθηση του ελαιολάδου του στις μεγάλες αγορές όσο και στον έλεγχο των τιμών όταν αυτές κατρακυλούν.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς τόνισε πως ζητούμενο είναι να υπάρξει ενιαία διαχείριση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Κρήτης και διασφάλιση της ποιότητάς του μέσα από ένα δυνατό, κοινό σχήμα με ένα κοινό brandname, ώστε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης να μπει σε μπουκάλι και τυποποιημένο να βγει στις αγορές του κόσμου και όχι χύμα όμως γίνεται κακώς όλ αυτά τα χρόνια.

“Καλό είναι το όνομα Χανιά, το όνομα Ηράκλειο, το όνομα Λασίθι, το όνομα Ρέθυμνο, όμως το όνομα Κρήτη είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο και σημαντικό που θα μας ανοίξει πόρτες σε μεγάλες αγορές και αλυσίδες που δεν μπορούμε τώρα με τις μικρές ποσότητες που κάνει καθένας από εμάς να χτυπήσει την πόρτα τους. Είναι μονόδρομος ο ενιαίος φορέας. Θα είναι ένα αμιγώς συνεταιριστικό σχήμα, θα σχεδιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του και ευελπιστούμε αυτή η ελαιοκομική περίοδος να βρει τον φορέα όσο πιο έτοιμο γίνεται.

Στο εξωτερικό κολοσσοί στον χώρο του ελαιολάδου συνενώνονται κάθε χρόνο. Εμείς εδώ είμαστε μόνοι μας, απομονωμένοι και να μην μπορούμε να κάνουμε τα μεγάλα σχήματα που χρειάζονται. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα παρά τους προβληματισμούς θα υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο. Είναι δύσκολο το εγχείρημα γιατί σχεδόν όλη η Κρήτη πρέπει να ενωθεί και όλοι μαζί να λειτουργήσουν σε ενιαίο φορέα ώστε ο παραγωγός να απολαύσει το εισόδημα που του αξίζει.” επεσήμανε ο κ. Γαβαλάς εκφράζοντας την αισιοδοξία του και χαρακτηριζόντας θετικό το κλίμα των συναντήσεων.

 

 

 

Flashnews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ