37,3 εκατομμύρια ευρώ σε νέους αγρότες στην Κρήτη – Πότε θα δοθούν

Στα 37.300.000 ευρώ ανέρχονται οι επιχορηγήσεις για την Κρήτη των νέων αγροτών και αφορούν την φετινή χρονιά αλλά θα δοθούν αρχές του 2022.Πρόκεται για συνολικό πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους 420 εκατ.ευρώ που δίνει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.Το πριμ πρώτης εγκατάστασης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Στο μεταξύ ολιγοήμερη παράταση, αποκλειστικά για την επεξεργασία των αιτήσεων στήριξης,  για το υπομέτρο 6.1 (Νέοι Αγρότες) υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Η παράταση ισχύει μόνο για όσους θα έχουν δημιουργήσει κωδικό υποβολής αίτησης στήριξης (πενταψήφιος κωδικός Γ3ΝΓ) μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, δίνεται προθεσμία μέχρι την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00, με σκοπό την άρτια επεξεργασία τους από τους μελετητές και την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους στη σύστημα.

Το πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχει προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 120 εκατ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, καθώς αποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των αιτήσεων στην Κρήτη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα από επιλογή και όχι από ανάγκη επιβίωσης. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το σύνολο των υπαλλήλων του ΥπΑΑΤ οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες εργάσθηκαν για την επιτυχή εξέλιξη του προγράμματος.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πολιτικής του ΥπΑΑΤ για προσέλκυση περισσότερων νέων στον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λιβανός έχει ανακοινώσει την προκήρυξη νέων προσκλήσεων για πρόγραμμα Νέων Αγροτών και το 2023 και το 2025

Το πρόγραμμα Νέων Αγροτών στο σύνολο της Χώρας προκηρύχθηκε για τελευταία φορά το 2016 και δόθηκαν εγκρίσεις με δημόσια δαπάνη που αναφέρεται στην στήλη

Στη συνέχεια, επειδή σε πέντε περιφέρειες δεν είχε απορροφηθεί το σύνολο των πιστώσεων της πρόσκλησης του 2016, το 2018 έγινε ξανά προκήρυξη (μόνο για αυτές τις 5 περιφέρειες). Τα ποσά που χορηγήθηκαν σε αυτές τις 5 περιφέρειες  ενώ το σύνολο των ποσών των δύο προσκλήσεων στην στήλη του πίνακα όπου καταγράφονται και τα ποσά για την Κρήτη.

 

Σημειώνεται εδώ πως οι εντάξεις στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών υπολογίζονται γύρω στις 11.000, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέλει μετά να τρέξει με ταχύτητα τις αξιολογήσεις ώστε να προχωρήσει στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης. Επιπλέον, πρόθεση των αρχών είναι η πρώτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης να πληρωθεί στους δικαιούχους μέσα στην ερχόμενη Άνοιξη.
Να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει η δέσµευση της πολιτείας για γρήγορη αξιολόγηση από τις περιφερειακές αρχές των αιτήσεων ώστε οι Νέοι Αγρότες να έχουν λάβει την α’ δόση (70% του ποσού) έως την Άνοιξη του 2022. Η γρήγορη αξιολόγηση των φακέλων κρίνεται απαραίτητη ώστε να µπορέσουν να κάνουν φάκελο και στα καινούργια Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν την άνοιξη.

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content