Τί ειπώθηκε στη σύσκεψη για το λάδι και τη δακοκτονία

Στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου άρχισε στις 11 το πρωί η σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, για τα προβλήματα του ελαιολάδου και άλλων αγροτικών προιόντων.

Στη σύσκεψη παίρνουν μέρος ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, Δήμαρχοι απ’ όλη την Κρήτη, βουλευτές, πρόεδροι συνεταιριστικών οργανώσεων και άλλοι.

Μιλώντας ο Περιφερειάρχης Κρήτης παρουσίασε το μεγάλο ύψος των ζημιών που έχει υποστεί φέτος η οικονομία της Κρήτης από διάφορες αρνητικές συγκυρίες.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Στ. Γαβαλάς είπε πως όλοι περιμένουν να φανεί ο κ. Βορίδης με τα όσα θα εξαγγείλει “αντάξιος των προσδοκιών μας”.

Στις τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί φέτος η Κρήτη αναφέρθηκε και ο παρευρισκόμενος Δήμαρχος Ηρακλείου Βασ. Λαμπρινός, που διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει η ζημιά αυτή να συνδεθεί με τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Είοπε ακόμη ο κ. Λαμπρινός ότι οι περιστάσεις απαιτούν ένα σωστό περιφερειακό σχεδιασμό και αξιοποίηση των ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δάκου.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιωρ. Μαρινάκης ζήτησε αλλαγές στον ΕΛΓΑ και στον σχεδιασμό που υπάρχει σε κάθε περιοχή του νησιού, ώστε να μην επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης.αναφέρθηκε στις καταστροφές από το δάκο, στην αναγκη καταβολής αποζημιώσεων και στην επόμενη μέρα της δακοκτονίας, όπου πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης στην παρέμβασή του ζήτησε έλεγχο των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία και καλύτερη στελέχωση των διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών με έμπειρους επιστήμονες.

Ακολούθησαν και αρκετές άλλες τοποθετήσεις δημάρχων και εκπροσώπων της παραγωγικής πλευράς.

 

Ολιγομελής ομάδα διαμαρτυρίας του ΚΚΕ

Ενώ η σύσκεψη βρισκόταν σε εξέλιξη, έξω από το Επιμελητήριο μια ολιγομελής ομάδα αγροτών που ανήκουν στο ΚΚΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, άδειασαν ένα τσουβάλι με ελιές στην είσοδο του Επιμελητηρίου.

Ακολούθησαν ένταση και διαμαρτυρίες και χρειάστηκε η επέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ για να επιβάλει την τάξη.

 

Ο κ. Βορίδης έφθασε στο Ηράκλειο στις 8 το βράδυ της Τετάρτης και είχε επαφές με τοπικά στελέχη, επισκέφθηκε ελαιουργείο στη Μεσαρά και αργά το βράδυ παρακάθησε σε κρητικό γλέντι που έγινε στο Ασήμι.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Βορίδης θα πάει στο Τυμπάκι, όπου θα επισκεφθεί  δύο συσκευαστήρια της περιοχής. Αμέσως μετά θα του παρατεθεί γεύμα στον Κόκκινο Πύργο, από τη Δημοτική Αρχή.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content