Να συνταξιοδοτηθούν όσοι οφείλουν στον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση  του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας  ώστε να απεγκλωβιστούν χιλιάδες υπό συνταξιοδότηση συμπολίτες μας,

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής τόνισε ότι η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς ασφαλισμένους σε αδυναμία καταβολής εισφορών, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση τους.

Έτσι σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί χιλιάδες συμπολίτες μας (πρώην ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), οι οποίοι έχουν τερματίσει το ασφαλιστικό τους βίο, δεν μπορούν να εργαστούν, είναι χωρίς εισόδημα και χωρίς σύνταξη λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και δεν έχουν στην διάθεση τους το επιπλέον ποσό που τους ζητείται, ώστε να συνταξιοδοτηθούν και συνέχισε:

«Με τη  πρόσφατη εγκύκλιο η Κυβέρνηση δεν δίνει λύση. Εκφράζει τη λάθος αντίληψη της Κυβέρνησης αφού μεταφέρει του ασφαλισμένους από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στο προνοιακό.

Το Κίνημα Αλλαγής, με την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική δικαιοσύνη που επεξεργάστηκε και κατέθεσε στη Βουλή με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για τις κατηγορίες  αυτές των συνανθρώπων μας προτείνει:

Επανυπολογισμό των οφειλών και επιλογή του ευνοϊκότερου για τον ασφαλισμένο με ρύθμιση των τελικά οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ ή στον ΕΤΑΑ έως 40.000 Ευρώ για τη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης ή εναλλακτικά υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί με επανυπολογισμό και ρύθμιση οφειλών στον ΟΓΑ μέχρι 10.000 Ευρώ για την διευκόλυνση της συνταξιοδότησης».

Στην δευτερολογία του ο Βουλευτής, επέμεινε στην αναγκαιότητα υιοθέτησης της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής, προτρέποντας την Κυβέρνηση και τον ίδιο να εγκαταλείψει τη λογική Τζήμερου για το Κοινωνικο-ασφαλιστικό που ακολουθεί, δηλαδή κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις μειωμένες συντάξεις από τον Μάιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου και μεταφορά των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για δεκαετίες στα προνοιακά επιδόματα.

Ο αρμόδιος Υπουργός στην απάντηση του, αφού θεώρησε πολύ λίγους τους 1.200 συμπολίτες μας που αξιοποίησαν την ευνοϊκή ρύθμιση που ίσχυε πριν να τη καταργήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έδειξε να μην κατανοεί τη σοβαρότητα του ζητήματος και σημείωσε πως δεν είναι σωστό για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης να δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις.

Ωστόσο είπε ότι υιοθετεί την πρόταση για επανυπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών, προκειμένου να μειωθούν τα ποσά που θα καταβάλλει ο υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένος.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content