Δεν αντέχουν τη γραφειοκρατία οι Οινοποιοί

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚ στο κρασί.

Αν και η μείωση του φόρου, όπως προκύπτει από το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, είναι σαφώς θετική, αφού εκτιμάται ότι από τα 20 λεπτά ανά λίτρο, στο εξής θα ανέρχεται αναλογικά σε περίπου 4 λεπτά ανά λίτρο, εντούτοις η νέα τροποποιημένη και προσαρμοσμένη στην απόφαση του ΣτΕ εγκύκλιος που αναμένεται να εκδοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, προκαλεί ανησυχία, κυρίως στους μικρούς οινοποιούς.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 6 της απόφασης 1734/2018 του ΣτΕ αναφέρεται: «πολλώ μάλλον που η προβαλλόμενη απόφαση δεν προβλέπει τήρηση πρόσθετων βιβλίων και στοιχείων προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση και η επεξεργασία κρασιού εντός του Οινοποιείου». Η εν λόγω φράση δηλώνει μεγαλύτερη γραφειοκρατία, επιβεβαιώνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΦΚ στο κρασί δεν είναι τόσο η οικονομική επιβάρυνση, όσο το δυσβάσταχτο κοστοβόρο και χρονοβόρο γραφειοκρατικό πλαίσιο. Είναι δε σαφές, πως η επιβολή δυσβάσταχτης γραφειοκρατίας ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί μέτρο στο οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί ο μικρομεσαίος παραγωγός, που συνήθως είναι παραγωγός, έμπορος, πωλητής και κρατάει ο ίδιος τα βιβλία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content